Skocz do zawartości
zari

i znów ta zasiłka fortron'a...

Rekomendowane odpowiedzi

Wiwm wiem... o fortronach juz troche bylo (o 250watowych).

Niestety nie mam ich juz na allegro są natomiast 245 ALE o innych maxymalnych obciążeniach.

I wlasnie tu mam pytanko do osób które sie w miarę znają na zasiłkach (I TYLKO TAKICH OSÓB).

Otóż taki jest podpis przy fortronie 245wat:0

"Dopuszczalne obciązenie napięć wynosi dla 3,3V - 8A , 5V - 11A , 12V - 12A"

A taki był przy 250wat"

" Dopuszczalne obciązenie napięć wynosi dla 3,3V - 20A , 5V - 25A , 12V - 14A "

Pożądne róznice w sumie .. a mam ochote kupic takie 2 zasiłki. Wiem ze to 250 ponoc są swietne ale jak przypuszczalnie bedą zachowywały sie te 245watowe???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiwm wiem...  o fortronach juz troche bylo (o 250watowych).

Niestety nie mam ich juz na allegro są natomiast 245 ALE o innych maxymalnych obciążeniach. 

I wlasnie tu mam pytanko do osób które sie w miarę znają na zasiłkach (I TYLKO TAKICH OSÓB). 

Otóż taki jest podpis przy fortronie 245wat:0

"Dopuszczalne obciązenie napięć wynosi dla 3,3V - 8A , 5V - 11A , 12V - 12A"

A taki był przy 250wat"

"  Dopuszczalne obciązenie napięć wynosi dla 3,3V - 20A , 5V - 25A , 12V - 14A "

Pożądne róznice w sumie .. a mam ochote kupic takie 2 zasiłki. Wiem ze to 250 ponoc są swietne ale jak przypuszczalnie bedą zachowywały sie te 245watowe???

A po co Ci takie 2 zasiłki - chcesz je połaczyć razem do pracy ???

Jeśli tak - to w ogóle bez sensu. Kup 3 setkę i po kłopocie.

Ps.

Czego Ci ludzie na Allegro jeszcze nie sprzedają. ???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wlasnie o taką odpowiedz mi chodziło zgk5 DOKŁADNIE O TAKĄ.

Nie rozwalaj mnie czlowieku, przeciez napisalem ze prosze o odpowiedz tylko ludzi którzy sie na tym choc troche znają!!!

Nie prosilem cie o rade (he he swoją drogą zajebistą) tylko o informacje od kogos kto sie w tym temacie orietuje. a tak poza tym to:

- po pierwsze fortron zobi za---biste zasiłki (patrz najnowszy test na tomshardware)... cichutki i pieknie trzymają napięcia

- po drugie 245 + 245 to 490 a nie 300 (hi hi "kup se trzysetke i po klopocie" )

- trzecia sprawa za te dwie zasiłki zapłace razem 70 pln. czyli cena codeshita 300W (moze wlasnie o taką 3setke ci chodziło hie hie)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wlasnie o taką odpowiedz mi chodziło zgk5 DOKŁADNIE O TAKĄ.

Nie rozwalaj mnie czlowieku, przeciez napisalem ze prosze o odpowiedz tylko ludzi którzy sie na tym choc troche znają!!!

Nie prosilem cie o rade (he he swoją drogą zajebistą) tylko o informacje od kogos kto sie w tym temacie orietuje. a tak poza tym to:

- po pierwsze fortron zobi za---biste zasiłki (patrz najnowszy test na tomshardware)... cichutki i pieknie trzymają napięcia

- po drugie 245 + 245 to 490 a nie 300 (hi hi "kup se trzysetke i po klopocie" )

- trzecia sprawa za te dwie zasiłki zapłace razem 70 pln. czyli cena codeshita 300W (moze wlasnie o taką 3setke ci chodziło hie hie)

Stary - walisz całą mocą "pod prąd" i nie wiesz KTO to jest zgk5 w temacie zasiłek Fortrona.

Poczytaj np. najpierw TEN WĄTEK a potem się raz jeszcze się wypowiedz.

Ps.

Żeby Ci ułatwić odpowiedź - to napiszę - że znam się trochę na zasilaczach Fortrona, bo naprawiłem ich już kilkaset, nie liczą innych firm.

Takie śmieszne zasiłki co chcesz qpić - to są na giełdzie we Wrocku po 10 zeta (...)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no i swietnie ze sie teraz dopiero senswonie wypowiedziałes. Chodzi mi o to ze zadalem pytanie licząc na sensowną odpowiedz której za pierwszym razem nie otrzymalem.

Za drugim w sumie tez nie dlatego ze nie wiem dlaczego te zasiłki są "smieszne". Wiec moze mnie oswiecisz... dzieki.

I nie mam nic przeciwko tobie tylko sensownosci twojego pierwszego posta (wydaje mi sie ze chyba sie ze mną zgodzisz?).

Wiec mozesz mi zatem powiedziec co jest w tymi fortronami nie tak?

A tak przy okazji to : zgadza sie , chce je połączyc i w sumie nie wiem dlaczego sądzisz ze to bez sensu?

I jeszcze jedno : widze ze jestes zatem zorientowany w zasiłkach atx'owych wiec powiedz mi zatem czy takie max obciąznenie nie jest za małe jak na urządzenia które mają na tym pracowac?

dzieki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no i swietnie ze sie teraz dopiero senswonie wypowiedziałes. Chodzi mi o to ze zadalem pytanie licząc na sensowną odpowiedz której za pierwszym razem nie otrzymalem. 

Za drugim w sumie tez nie dlatego ze nie wiem dlaczego te zasiłki są "smieszne". Wiec moze mnie oswiecisz... dzieki.

I nie mam nic przeciwko tobie tylko sensownosci twojego pierwszego posta (wydaje mi sie ze chyba sie ze mną zgodzisz?).

Wiec mozesz mi zatem powiedziec co jest w tymi fortronami nie tak? 

A tak przy okazji to : zgadza sie , chce je połączyc i w sumie nie wiem dlaczego sądzisz ze to bez sensu? 

I jeszcze jedno : widze ze jestes zatem zorientowany w zasiłkach atx'owych wiec powiedz mi zatem czy takie max obciąznenie nie jest za małe jak na urządzenia które mają na tym pracowac?

dzieki

No dobra - Ok, ale po koleji.

Smieszne są dlatego, że mają zachwiane proporcje pomiędzy prądmi

ważniejszych napięć.

8A na 3,3V i 11A na 5V przy 12A na 12V wskazuje na konkretne przeznacze zasilacza a nie na typowe.

Widać, skończyła się jakaś spececjalna seria, zasilaczy u producenta zostało .... więc do sprzedaży !!!!.

Procek obciąża przede wszytkim +5V i +3,3V i nie kożysta w ogóle z napięcia +12V, które ma największy amperaż ( może opcja do dużęj ilości napędów ew. słaby Peltier ???)

Dlaczego połączenie równoległe nie ma sensu ???

Wiem to z praktyki.

I tak nie połaczysz "sensu scricto" równolegle 2 zasiłek, tylko jeden zasila mobo ma drugi napędy - i ta komplikacja z synchronicznym włączaniem a sumaryczna moc do dyspzycji 490 Wat to w tym przypadku iluzja.

Jutro Ci napiszę więcej w tym temcie ...

Na razie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzieki wielkie... i z niecierpliwoscią czekam na jutrzejszą twoją wypowiedz.

Wiesz, bo chodzi mi o to by wlasnie polączyc to tak by bylo wlączane jednym switch'em (a nie całkowicie równolegle). Jedna zasiłka do plyty + proc + ew.grafika a druga do hdd + optyka + ew. peltier. I chciałem sie po prostu dowiedziec czy te 2 zasiłki bedą do tego celu odpowiednie.

dzieki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Piszesz pewnie o TYCH zasilaczach. Kupiłem dwa- odebrałem osobiście, dostałem rabat (50zł za dwie)- na miejscu okazało się, że są to 250W.

W tej chwili jedna z tych zasilek ciągnie mój sprzęt: xp1700 @ 2400MHz, GF4Ti4600, 512MB DDR, 2 x 120GB, DVD, CD-RW, wentyle 2x120x120, 1x92x92, 1x80x80, 1x60x60. Jakoś sobie radzi- napięcie +5V na poziomie 4.89V- o niebo lepiej niż w przypadku wcześniejszego nonameowego 400W. Przy 2550MHz niestety poddaje się :( .

Przy obciążeniu piszczy jednak niemiłosiernie :D :D :D .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A moze spróbowalbys podzeilic swój hardware na 2 zasiłki? no bo wydaje mi sie ze chyba po to wlasnie kupiles 2 sztuki?

Taki był plan... Nic to jednak nie daje- odciąża napięcie 12V a mi zależy głównie na +5V i +3.3V. Jedna zasiłka- mobo, druga- napędy, wentyle.

Połączenie równoległe nie wchodzi w grę- pytałem o to i taką dostałem odpowiedź.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzieki wielkie... i z niecierpliwoscią czekam na jutrzejszą twoją wypowiedz.

Wiesz, bo chodzi mi o to by wlasnie polączyc to tak by bylo wlączane jednym switch'em (a nie całkowicie równolegle). Jedna zasiłka do plyty + proc + ew.grafika a druga do hdd + optyka + ew. peltier. I chciałem sie po prostu dowiedziec czy te 2 zasiłki bedą do tego celu odpowiednie.

dzieki

Możesz tak zrobić jak zamierzasz - w celu odpalenia obu jednocześnie łączysz równolegle zielone kabelki z sygnłem PS-ON ( biegną w wiązce do płyty głównej) i łaczysz masy zasilaczy GND. ( czarny kolor kabelków)

Wtedy oba zailacze będą startować razem i wyłączać sie razem.

Ten sposób dotyczy wszystkich zasiłek ATX spiętych do jednoczesnej pracy.

Co do modelu FSP 245-60GP z tymi dziwnymi prądami - osobiscie qpiłbym prawdziwe zasiłki Fortrona FSP-250 GT ( mają prądy +3,3V 16 do 20A, +5V - 25A i +12A - 13A) ale niestety w tej chwili nie są dostępne na Allegro. ( były po 35 zeta).

Szczerze mówiąć to nie wiem - jak kolega o nicku mechl!n jedną taką zasiłką pociągnął swój config - chodzi mi głównie o zakres prądu w obwodzie +5V. Te 11A to zdecydowanie za mało, pewnie dlatego piszczy że jest przeciążona.

Kiedyś mierzyłem miernikiem cęgowym prądy pobierane przez płytę głowną i podzespoły na niej zainstalowane. Przy taktowaniu XP1466/ 2250 Mhz/1,6V z załaczonym Prime 95 pobiera na obwodzie +5V prąd około 20A, a na obwodzie +3,3V około 6A. Na 12V było coś około 2,5A.

Jak znajdę ten topic to załączę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Możesz tak zrobić jak zamierzasz - w celu odpalenia obu jednocześnie łączysz równolegle zielone kabelki z sygnłem PS-ON ( biegną w wiązce do płyty głównej) i łaczysz masy zasilaczy  GND. ( czarny kolor kabelków)

Wtedy oba zailacze będą startować razem i wyłączać sie razem.

Ten sposób dotyczy wszystkich zasiłek ATX  spiętych do jednoczesnej pracy.

Co do modelu FSP 245-60GP z tymi dziwnymi prądami - osobiscie qpiłbym prawdziwe zasiłki  Fortrona FSP-250 GT ( mają prądy +3,3V 16 do 20A, +5V - 25A i +12A - 13A) ale niestety w tej chwili nie są dostępne na Allegro. ( były po 35 zeta).

Szczerze mówiąć to nie wiem - jak kolega o nicku mechl!n jedną taką zasiłką pociągnął swój config - chodzi mi głównie o zakres prądu w obwodzie +5V. Te 11A to zdecydowanie za mało, pewnie dlatego piszczy że jest przeciążona.

Kiedyś mierzyłem miernikiem cęgowym prądy pobierane przez płytę głowną i podzespoły na niej zainstalowane. Przy taktowaniu XP1466/ 2250 Mhz/1,6V z załaczonym Prime 95 pobiera na obwodzie +5V prąd około 20A, a na obwodzie +3,3V około 6A. Na 12V było coś około 2,5A.

Jak znajdę ten topic to załączę.

Heh- kolega nie doczytał- napisałem, że faktycznie okazały się zasiłkami 250W a nie 245W jak to sprzedający pisał w aukcji.

Jako że "klepię" z nieswojego kompa nie mogę podać specyfikacji napięć- może wieczorem, albo jutro.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ważniejszych napięć.

8A na 3,3V i 11A na 5V przy 12A na 12V wskazuje na konkretne przeznacze zasilacza a nie na typowe.

Widać, skończyła się jakaś spececjalna seria, zasilaczy u producenta zostało .... więc do sprzedaży !!!!.

Procek obciąża przede wszytkim +5V i +3,3V i nie kożysta w ogóle z napięcia +12V, które ma największy amperaż ...

a tu akurat sie bardzo mylisz - nowe płyty maja Vreg-i zasilane z 12V !!!

(i po to ta dziwna wtyczka P4 12V) tak więc pozostań ekspertem od zasilaczy...

tu tabelka co ile na oko żre:

http://www.tomshardware.pl/howto/20021021/...upplies-02.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Piszesz pewnie o TYCH zasilaczach. Kupiłem dwa- odebrałem osobiście, dostałem rabat (50zł za dwie)- na miejscu okazało się, że są to 250W.

W tej chwili jedna z tych zasilek ciągnie mój sprzęt: xp1700 @ 2400MHz, GF4Ti4600, 512MB DDR, 2 x 120GB, DVD, CD-RW, wentyle 2x120x120, 1x92x92, 1x80x80, 1x60x60. Jakoś sobie radzi- napięcie +5V na poziomie 4.89V- o niebo lepiej niż w przypadku wcześniejszego nonameowego 400W. Przy 2550MHz niestety poddaje się  :( .

Przy obciążeniu piszczy jednak niemiłosiernie  :D  :D  :D .

Wlasnie o takich... gadalem z tym kolesiem co od niego to kupowiales i mi tez powiedzial ze mi pusci 2 PSU za 50 pln ale jaką moge miec pewnosc ze dostane Fortrona FSP-250 GT ??? Dziwna sprawa... A jak ty kupiles od niego te zasiłki to ewidentnie bylo na nich napisane ze są 250W? Czy je mierzyles po prostu i porównywałes z charakterystykami Fortrona FSP-250 GT ???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ważniejszych napięć.

Procek obciąża przede wszytkim +5V i +3,3V i nie kożysta w ogóle z napięcia +12V, które ma największy amperaż ...

a tu akurat sie bardzo mylisz - nowe płyty maja Vreg-i zasilane z 12V !!!

(i po to ta dziwna wtyczka P4 12V) tak więc pozostań ekspertem od zasilaczy...

tu tabelka co ile na oko żre:http://www.tomshardware.pl/howto/20021021/...upplies-02.html

Nie nie mylę się; pisałem o prockach AMD bo o taki było pytanie.

Ta tabelka to jakieś nieporozumienie. ( lipa) - jeśli chodzi o szynę zasilania procka.

Procoesory AMD pobieraja przede wszystkim prąd z obwodu +5V i 3,3V

Zresztą to już było na tym forum pisane (jak znajdę topic to załaczę)

Nie jest to przypadek że tak właśnie napisałem.

Piszę o tym specjalnie !!!.

UPDATE - znalazłem.

poczytaj w poniższym linku: jest tam kilka wpisów od zgk5 właśnie w tym temacie.

http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=28893&highlight=

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wlasnie o takich... gadalem z tym kolesiem co od niego to kupowiales i mi tez powiedzial ze mi pusci 2 PSU za 50 pln ale jaką moge miec pewnosc ze dostane Fortrona FSP-250 GT ??? Dziwna sprawa... A jak ty kupiles  od niego te zasiłki to ewidentnie bylo na nich napisane ze są 250W? Czy je mierzyles po prostu i porównywałes z charakterystykami Fortrona FSP-250 GT ???

Takie zasiłki kupiłem:

real skan

http://picserver.student.utwente.nl/getpicture.php?id=190306

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

AVE!

Tak sobie czytam i czytam jak to niektorzy kreca swe procki na "slabych" zasilkach i wszystko jest spoko. Jezeli ja mam na zasilce +3,3V-28A / +5V-30A / +12V-15A / 350W -co wydaje mi sie dobrymi wartosciami, a przy napieciu proca 1,725V siadla mi po 5 min!!!

................................................................................

......................

A na koniec :) dodam ze zasilka to Megabajt :( o ktorej czytalem ze plasuje sie tuz za Codegenem jesli chodzi o NIEzawodnosc inaczej :) I to jest prawdopodobnie glowna a zarazem jedyna przyczyna niestabilnosci :(

pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

AVE!

Tak sobie czytam i czytam jak to niektorzy kreca swe procki na "slabych" zasilkach i wszystko jest spoko. Jezeli ja mam na zasilce +3,3V-28A / +5V-30A / +12V-15A / 350W -co wydaje mi sie dobrymi wartosciami, a przy napieciu proca 1,725V siadla mi po 5 min!!! 

................................................................................

......................

A na koniec :) dodam ze zasilka to Megabajt :( o ktorej czytalem ze plasuje sie tuz za Codegenem jesli chodzi o NIEzawodnosc inaczej :) I to jest prawdopodobnie glowna a zarazem jedyna przyczyna niestabilnosci :(

pozdro

Albo tez po prostu masz proca który wyzej nie chodzi... mój cpu to max 1.825v

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

AVE!

......................

pozdro

Bo co innego mieć parametry na naklejce a co innego w rzeczywistości...

W necie robili kiedys test (chyba na Tomie) i fortron 300 pociągnał 390W, więc jego parametry naklejkowe były znacznie zaniżone. Natomiast codegeny, qteci, megabyty i inne mają nie dość że nei zaniżone to zawyżone parametry "naklejkowe"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W necie robili kiedys test (chyba na Tomie) i fortron 300 pociągnał 390W, więc jego parametry naklejkowe były znacznie zaniżone. Natomiast codegeny, qteci, megabyty i inne mają nie dość że nei zaniżone to zawyżone parametry "naklejkowe"

Właśnie. Zaryzykował bym stwierdzenie, że dobre firmowe zasiłki pociągną w zaokrągleniu 100W więcej niż przewiduje naklejka :D . No bo jak inaczej wytłumaczyć fakt działania całego mojego złomu na zasiłce 250W... 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie. Zaryzykował bym stwierdzenie, że dobre firmowe zasiłki pociągną w zaokrągleniu 100W więcej niż przewiduje naklejka :D . No bo jak inaczej wytłumaczyć fakt działania całego mojego złomu na zasiłce

250W... 8)

Zobaczcie dla przykładu poniższy pdf.

http://www.fsusa.com/Product/FSP300-60BTV.pdf

Producent wręcz gwarantuje zadziałanie zabezpieczenia od przeciążenia mocą na poziome 150% nominału czyli 450 Wat.

( overload protection: 150% maximum)

Przy długotrałym obciążeniu może to być mniej, ale wyłaczenie od przeciążenia mocą jest ustawione właśnie na tyle.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zobaczcie dla przykładu  poniższy pdf.

Producent wręcz gwarantuje zadziałanie zabezpieczenia od przeciążenia mocą na poziome 150% nominału czyli 450 Wat.

Przy długotrałym obciążeniu może to być mniej, ale wyłaczenie od przeciążenia mocą jest ustawione właśnie na tyle.

Czyli można się spodziewać iż ten zasilacz jest w stanie pracować z przeciążeniem na poziomie ok ~30-40% na stałe, co by w zasadzie zgadzało się z testami i np. kompem Mechlina

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zobaczcie dla przykładu  poniższy pdf.

Czyli można się spodziewać iż ten zasilacz jest w stanie pracować z przeciążeniem na poziomie ok ~30-40% na stałe, co by w zasadzie zgadzało się z testami i np. kompem Mechlina

Tak.

Wystarczy zsumować moce poczczególnych obwodów za tabelka umieszconą w TYM PDF i tak:

3,3V * 15A = 49,5W

5V * 30A= 150W

SUMA 200WAT

lub:

3,3V *28A=92,4W

5V * 21,5V=107,5

SUMA 200WAT

do tego dochodzi obwód +12V

12V * 15A=180Wat

i jeszcze napięcia ujemne i 5V SB ???

+5V SB * 2A=10W

-5V * 0,3A= 1,5W

-12V *0,8A=9,6W

SUMA=200 WAT + 180 WAT + 10 WAT + 1,5 WAT + 9,6 WAT = 401,1 WAT

Czyli mamy w przypadku 300 Fortrona sumaryczna moc wyliczona z poszczególnych obwodów na :

TOTAL POWER OUTPUT = 401 Wat

(...) To sa bardzo pożądne zasilacze a w modelach 300Wat i więcej radiator diod Schotky jest dodatkowo przykręcony jednym wkretem M3 do metalowej obudowy zasiłki.

Niby niewiele, ale widać na każdym kroku troskę producenta o to aby gwarantowane parametry elektryczne były dotrzymywane.

Vide Codegen, Q-Tech itp.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

(...) To sa bardzo pożądne zasilacze a w modelach 300Wat i więcej radiator diod Schotky jest dodatkowo przykręcony jednym wkretem M3 do metalowej obudowy zasiłki.

Niby niewiele, ale widać na każdym kroku troskę producenta o to aby gwarantowane parametry  elektryczne były dotrzymywane.

W moich 250W też jest ta śrubka skręcająca radiator z obudową 8) .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niby niewiele, ale widać na każdym kroku troskę producenta o to aby gwarantowane parametry  elektryczne były dotrzymywane.

W moich 250W też jest ta śrubka skręcająca radiator z obudową 8) .

Tak, może tak być, ale nie wszystkie modele 250 Wat Fortrona maja tę dodatkową śrubkę skręcającą radiator z obudową.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no sam sie zastanawiam nad paroma 250-PNA(PF). moj emacs 3kg 300W dzis odmowil wspolpracy podaje 1,8V na +5vsb i komp nie wstaje nawet odpalany na krotko. :( niestety byl kupowany zaraz jak sie 300 pojawily i ma obciazalnosc 100mA na tej linii. jak sie sprawuja te 250? dodam ze chodzilyby w zestawach tego typu co mam w sigu.

zgk5-> juz po obronie, niedlugo cos mysle zrobic w kwestii tego kontrolerka do wiatrakow:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no sam sie zastanawiam nad paroma 250-PNA(PF). moj emacs 3kg 300W dzis odmowil wspolpracy podaje 1,8V na +5vsb i komp nie wstaje nawet odpalany na krotko. :( niestety byl kupowany zaraz jak sie 300 pojawily i ma obciazalnosc 100mA na tej linii. jak sie sprawuja te 250? dodam ze chodzilyby w zestawach tego typu co mam w sigu. 

zgk5-> juz po obronie, niedlugo cos mysle zrobic w kwestii tego kontrolerka do wiatrakow:)

Rozumiem, że pozytywnie.

Moje gratulacje.

Co do zasiłki Fortrona i napięcia na szynie standbay to wygląda tak:

Nowe Fortrony mają obciążalność aż 2,0A na +5V SB.

Wystarczy popatrzeć na tabliczkę zasilacza i już wiadomo o co chodzi.

Kilka postów wczśniej zdjęcie takiej tablioczki z FSP250 -60PNA umieścił Mechl!n.

A technicznie to wygląda tak:

Za obecność napięcia na szynie SB odpowiada specjalizowany KA5H0165R - pracuje w oparciu o PWM.

Stopień wypełnienia przebiegu zależy od wysterowania transoptorem PC717 zasilanym właśnie z napięcia +5V SB.

Jest to super nowoczesne rozwiazanie - ale te scalaki lubią się "sypać" a ponieważ nie ma ich w dostępnej sprzedaży a mam kilkanaście tak uszkodzonych egz. modelu FSP300-60BT - gpuję na giełdzie słabiutkie bo 145 Watowe modele Fortrona i robię przekładkę tego scalaczka.

Przy okazji można wymieić też sterownik wentylatora na liniowy, który znajduję się w słabszej wersji.

Tak on wygląda.

http://members.lycos.co.uk/zgk5/ster.jpg

i to wszystko za 10 zeta, bo tyle kosztuje sprawny zasilacz a słabszej wersji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...