Zachariasz Opublikowano 22 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2015 (edytowane) Witam, od wczoraj jestem szczęśliwym posiadaczem Asusa Z97 Pro Gamer. Powiedziałem szczęśiwym? No właśnie nie do końca. Problem jest następujący: MOBO czasami widzi dysk OCZ Vertex2, a czasami nie. Co to znaczy? Otóż włączam kompa i są 3 możliwe scenariusze: 1. Vertex2 jest całkowicie niewidoczny z poziom BIOSu. Ładuje się system operacyjny z innego dysku, ale w windowsie już wszystko działa. (albo i nie) 2. Vertex2 jest widoczny w POSTie. Zaczyna się ładować system z Vertexa, ale po "chwili" BIOS stwierdza, że jednak nie i windows rzuca inaccessible_boot_device 3. Vertex2 jest widoczny, system się ładuje normalnie, od tej chwili wszystko już działa cacy. Oczywiście na starym DFI wszystko działało sprawnie*. Inne dyski (Samsung SSD i stary magnetyk) też działają sprawie. Próbowałem i nie pomogło: 1.Przepiąć w inny port SATA 2. Zmienić kabel SATA 3. Zmienić kabel od zasilania. 4. Odpiąć inne dyski 5. Zaktualizować firmware w Vertexie 6. Zaktualizować BIOS 7. Wyłączyć opcję Fast Boot Ktoś miał podobny problem? Albo ma jakieś inne propozycje? * W rzeczywistości to nie wszystko działało. Podobny problem miałem na DFI z Samsungiem EVO - w POSTie czasami pojawiał się komunikat o timeout'ie. Ale z racji że nie był to dysk systemowy, a w systemie był widoczny - nie przejmowałem się tym za nadto. Edytowane 22 Maja 2015 przez Zachariasz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maniakalny Opublikowano 30 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2015 haswell i sandforce na sata2 są ze sobą niekompatybilne i dlatego wynikaja takie problemysandforce'y ale na sata3 juz OK 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zachariasz Opublikowano 30 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2015 Noż psia krew, a myślałem że tym razem sprawdziłem już wszystko przewidziałem. Ale żeby sprawdzić kompatybilność półprzewodników dysku z procesorem... no nie mam pytań. Dzięki wielkie, sam bym na to nigdy nie wpadł. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...