Skocz do zawartości
Voltik

Wymiana socketu czy upgrade aktualnego?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Mam duży dylemat i jak zawsze szanownych kolegów z forum proszę o pomoc w wyborze :)

Będę zabierał się za montaż w 4K. Niestety moja teraźniejsza konfiguracja (i5 3470, socket 1155) nie działa prawidłowo przy takim obciążeniu. Zauważam również spadek w nowych grach na wysokich detalach.

I tu pytanie - lepiej zmienić sam procesor, np. na i7 3770K czy też bardziej opłaca mi się upgrade do nowszego socketu (1150) i zakup powiedzmy i7 4790K? Wiem, że lepsze taktowanie itp, ale czy po prostu opłaca się to pod względem finansowym? Wolę nie wydawać 1000zł więcej jeżeli różnica będzie znikoma.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Brak podstawowego podzespołu - karty graficznej, bo ta robi głównie robotę. Procek nie masz, jakiś szalenie słaby, a wręcz powiem, wystarczający. W ogóle podaj pełną specyfikację swojego kompa.

Ja mam kompa jak w podpisie i w rozdzielczości 2560:1024 Wiesiek 3 i AC Unity chodzi w 60kl/s na GTX 970. (ustawienia optymalne GeForce Experience)

Do 4K w grach, musiałbyś posiłkować się już SLI 2xGTX 970, 980 lub 980ti (w drodze) Titan X.

Moim zdaniem wymień na razie grafę i zobacz. Potem zdecydujesz. Ewentualnie wyhaczyć jakiś procek, z K za dobrą cenę i kręcić na 4,5GHz. 

Montaż to osobna sprawa, bo zależy znowu jakie oprogramowanie, ale i tak podstawowym elementem jest karta graficzna.. potem procek i duużo ram.

Generalnie trochę opisz konkretnie co teraz masz, jaki budżet przewidujesz no i do czego dokładnie i na jakim sofcie.

Edytowane przez NostradamuSek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wpisałem całą konfigurację w sygnaturę. Przepraszam za brak tych danych, uznałem, że nie będą tak istotne.

Co do gier to nie myślę nawet o rozdzielczości 4K. Wystarczy mi 1920x1080.

Co do montażu filmów to niestety tutaj się mylisz - zakup karty graficznej nic nie pomógł (wcześniej montowałem z integrą), więc to właśnie najpierw kwestia procesora, a filmy w 4K zacinają mi się nawet na podglądzie (ściągnąłem kilka surowych próbek od znajomych zza granicy). Pracuję na Adobe Premiere.

Oczywiście priorytetem dla mnie jest montaż filmowy, a potem granie z dobrą grafiką.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dałem ten link żebyś zobaczył że dołożenie karty graficznej coś daje, tylko musi być to właśnie Nvidia co dopisałem. Swoją drogą ciekawe dlaczego nikt nie zrobił czegoś podobnego tylko opartego na OpenCL a nie na CUDA. https://www.youtube.com/watch?v=ozpHQKhHJIo

Edytowane przez Slazer

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi