Voltik Opublikowano 24 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2015 Witam!Mam duży dylemat i jak zawsze szanownych kolegów z forum proszę o pomoc w wyborze :)Będę zabierał się za montaż w 4K. Niestety moja teraźniejsza konfiguracja (i5 3470, socket 1155) nie działa prawidłowo przy takim obciążeniu. Zauważam również spadek w nowych grach na wysokich detalach. I tu pytanie - lepiej zmienić sam procesor, np. na i7 3770K czy też bardziej opłaca mi się upgrade do nowszego socketu (1150) i zakup powiedzmy i7 4790K? Wiem, że lepsze taktowanie itp, ale czy po prostu opłaca się to pod względem finansowym? Wolę nie wydawać 1000zł więcej jeżeli różnica będzie znikoma. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 24 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2015 a jaką masz płytę główną Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Voltik Opublikowano 25 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2015 Płyta to GA-B75M-D3H. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NostradamuSek Opublikowano 26 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2015 (edytowane) Brak podstawowego podzespołu - karty graficznej, bo ta robi głównie robotę. Procek nie masz, jakiś szalenie słaby, a wręcz powiem, wystarczający. W ogóle podaj pełną specyfikację swojego kompa. Ja mam kompa jak w podpisie i w rozdzielczości 2560:1024 Wiesiek 3 i AC Unity chodzi w 60kl/s na GTX 970. (ustawienia optymalne GeForce Experience) Do 4K w grach, musiałbyś posiłkować się już SLI 2xGTX 970, 980 lub 980ti (w drodze) Titan X. Moim zdaniem wymień na razie grafę i zobacz. Potem zdecydujesz. Ewentualnie wyhaczyć jakiś procek, z K za dobrą cenę i kręcić na 4,5GHz. Montaż to osobna sprawa, bo zależy znowu jakie oprogramowanie, ale i tak podstawowym elementem jest karta graficzna.. potem procek i duużo ram. Generalnie trochę opisz konkretnie co teraz masz, jaki budżet przewidujesz no i do czego dokładnie i na jakim sofcie. Edytowane 26 Maja 2015 przez NostradamuSek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Voltik Opublikowano 26 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2015 Wpisałem całą konfigurację w sygnaturę. Przepraszam za brak tych danych, uznałem, że nie będą tak istotne. Co do gier to nie myślę nawet o rozdzielczości 4K. Wystarczy mi 1920x1080. Co do montażu filmów to niestety tutaj się mylisz - zakup karty graficznej nic nie pomógł (wcześniej montowałem z integrą), więc to właśnie najpierw kwestia procesora, a filmy w 4K zacinają mi się nawet na podglądzie (ściągnąłem kilka surowych próbek od znajomych zza granicy). Pracuję na Adobe Premiere. Oczywiście priorytetem dla mnie jest montaż filmowy, a potem granie z dobrą grafiką. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slazer Opublikowano 26 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2015 Zarzucę linkiem https://www.youtube.com/watch?v=TM0PlVWsJmk działa tylko na Nvidii. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Voltik Opublikowano 26 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2015 Zarzucę linkiem https://www.youtube.com/watch?v=TM0PlVWsJmk działa tylko na Nvidii. Dzięki, ale jak napisałem, posiadam Radeona ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adikss Opublikowano 26 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2015 no niestety twój błąd że kupiłeś Radka, sądzę że kupno grafiki od Nvidii więcej da niż wymiana procesora 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ChristeQ Opublikowano 27 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2015 Do zastosowań jakie podajesz czyli obróbka filmów i gry w 1920x1080 dobry będzie GTX 970 (wyżej to już do 4k). 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slazer Opublikowano 28 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2015 (edytowane) Dałem ten link żebyś zobaczył że dołożenie karty graficznej coś daje, tylko musi być to właśnie Nvidia co dopisałem. Swoją drogą ciekawe dlaczego nikt nie zrobił czegoś podobnego tylko opartego na OpenCL a nie na CUDA. https://www.youtube.com/watch?v=ozpHQKhHJIo Edytowane 28 Maja 2015 przez Slazer Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...