Skocz do zawartości
maj3r

Odświeżanie staruszka/ Ostateczna decyzja

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie,

Wyrwałem za 200zł gtx'a 560 Ti od znajomego. No i zastanawiam się czy przy okazji wymiany karty podmienić procek. Cel: większy komfort, przy minimalnym nakładzie finansowym.

Aktualnie:

- płyta: p6n-sli - http://pl.msi.com/support/mb/P6N_SLI.html#support-cpu-

- procesor: e6550 (333, 2.33, 4M)

- grafika: HD 4850

- kilka dysków,  będzie redukcja

- ram, miszmasz z 3 kości, 4,5GB

- zasilacz: TOP-450 P3 - http://zasilacze.info/produkty.php?id=94&kategoria_id=255

Zanim się dobrze rozejrzałem w temacie myślałem o podmiance na Xeon'a, ale wg googla z szybszych była by szansa na obsługę tylko X5365 w 65nm (ale ten ma aktualnie chorą cenę), nastepny w kolejności to X5355 - patrząc po parametrach to z kolei odpowiednik QX6700, Q6700. Zatem pytanie wkładać do tego coś z quadów?

X5355 - 120-200zł

QX6700 - 200-270zł

Q6700 - 150-190zł

Nominalnie wyższych zegarów nie znalazłem w necie (dostępnych). Różnica będzie odczuwalna w przypadku podmiany? Czy już sobie darować i wskoczyć (ze względu na koszty) na jakiegoś pentiuma G3xxx i płytę do 200zł.

pzdr

Edytowane przez maj3r

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zasadniczo co byś nie wybrał to w bardziej wymagające tytuły i tak nie pograsz

podkręć tego e6550 do trójki i zobacz jak będzie, jak chcesz Xeon'a to raczej 45nm, bo płyta i procek może przyjmie nawet jakieś nieśmiałe OC,  inne opcje już nie opłacalne, potem długo nic i jedynie jakieś minimum i3 używka na 1155

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Maniakiem nie jestem, czasu też mało, teraz praktycznie tylko odpalam War Thunder'a. Płyta niestety nie przyjmie 45nm Xenonów, nie ma potwierdzonych przypadków, musi być w 65nm. No i tego e6550 już nie wykręcę limit FSB. Q6700 jest na 1066, jeszcze byłaby szansa.

Jakoś nie mam przekonania do platformy AMD, szczerze mówiąc, to liczę na to, że ewentualna przesiadka na 1150 skończy się tylko podmianą procesorów przez następne kilka ładnych lat, podobnie jak 775 w moim przypadku (8lat).

Tak patrząc na szybko to ceny używek na 1155 są kuszące, mniej więcej połowa wartości nowych Haswelli, muszę to przeanalizować ;)

Edytowane przez maj3r

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten GTX 560Ti Gigabyte'a dał mi do 10 klatek w War Thunderze (np. w garażu i jeździe testowej), ale mam wrażenie, że całość już w grze działa trochę "ciężej" powinienem odpiąc PhysX'a w ustawieniach karty? Jest w stanie nadpisać się niejako nad ustawienia gier? Może to mieć wpływ?

Przejrzałem mniej więcej ceny aukcje itp. Pewny na razie jestem praktycznie tylko kości, chyba że płyta pozwoli, ale 300zł za ram przekraczać nie zamierzam, 8 to na teraz max, może nawet podzielę to w czasie na pół ;)

• Crucial Ballistix Tactical DDR3-1600 CL8 - 2x4GB - 290

S1150: Z używkami jest kłopot (U). Więc są i nowe produkty (N)

• G3258 - 290 (N)      lub  G3258 + MSI Z97 PC Mate - 550 (U)
  • Core i3-4160 (N)  lub  i3-4130/4330 ~500 (U)
  • płyta ?

S1155: No tu tego towaru jest sporo, obracałem sie mniej więcej w kosztach nowych z wyżej wymienionych.

• i3-3220/40 - 250-300 (U)
  • i5 - 2400 - 479 (U)
  • płyta ?

Generalnie w planie jest ograniczanie kosztów, przy droższym procesorze zakupię 1x4GB.

W płytach jestem zagubiony, nie wiem czy przepłacać, czy brać dokładnie pod to co mam, z tego co poczytałem to i tak raczej na nowe linie procesorów nie ma co liczyć na tej podstawce i płytach do max 300zł. Zatem ostatecznie na płytę za pare lat trafi "najmocniejszy z dostepnych" i7. Moge Was prosić o jakieś typy na obie podstawki? Gdyby miała możliwość lekkiego kręcenia i7 w przyszłości byłoby super, generalne ma ją dobrze obsłużyć :P Nie planuję wymiany, aż do końca żywota mocnej "siódemki" ;)

Obudowa to Centurion 5

Spraw nr dwa, w którymś wątku trafiłem na wpis osoby, która na płytę z 1155/1150 (nie pamiętam dokładnie) wsadziła cooler z 775, bo były takie nawierty. Osobiście mam takie cuś Asus Silent Square Evo, wybaczcie za taki link, ale tam widać mocowanie. No chyba, żeby to sobie odpuścić i brać box'a.

Potrzebuję Waszego ukierunkowania :)

Dzięki.

A i jeszcze dwa słowa o zasilaczu wg CPUID HWM

+3.3V - podaje 3,4 praktycznie bez zmian

+5V - 5.045

+12V - normalnie 12,320 przy obciążeniu najniższy odczyt 11.868

Edytowane przez maj3r

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi