Skocz do zawartości
misiek997

płyta główna nie odpowiada

Rekomendowane odpowiedzi

witam wszystkich :) mam taki problem pośadam płyte foxconn p4m8907ma-krs2h. wszystko rusza jak odpalam wiatrak na procku, na karcie graficznej, dysk, nagrywarka, lecz zero oznak życia ze strony głośniczka systemowego jak i brak obrazu na monitorze. ja stawiam na bios bo procek zmieniałem na sprawny i nic. zgury dziękuje za pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. Jeśli włożyłeś procesor na rdzeniu conroe 65nm np Celeron 420, Pentium Dual Core 2180, no to ta płyta tego procesora nie obsłuży, najdalej presler obsługuje 65nm, ale mogła by być nadzieja gdybyś miał dodatkową kość bios 4Mbit z wgranym biosem od płyty P4M8907MB-RS2H czyli płyta z tym samymi mostkami - P4M890 i VT8237R. No mając ja tą płytę co ty w tej chwili, bym się trochę pobawił w mody, ale nie mam, za to mam trochę kości plc32-pmc itd.

W sumie mógłbyś też poszukać Vmod-ów, pinmod na procesorze z rdzeniem conroe i spróbować zrobić takiego vmoda, czyli ustawić mu odpowiednie napięcie, aby na twojej płycie odpalił ten procesor http://www.xtremesystems.org/forums/showthread.php?285832-Core2-Duo-on-unfriendly-%28Pentium-D-only%29-MoBo . Co prawda ten mod był przeprowadzony na płytach z mostkami intela, ale napięcia procesora do zbootowania procesora muszą być podobne, więc najpierw najlepiej zrobić samego Vmoda na pinach AM AL AK ( łączenie VID-ów z VSS z zakryciem AL3 ) bez łączenia pinów dla pozostałej konfiguracji procesora, jeśli nie odpali wtedy trzeba łączyć pozostałe piny na MSID0-MSID1, VCCPLL. 

Jeśli chce się ustawić różne napięcia trzeba pobrać datasheet specyfikacje procesora, którego będzie się modyfikować np Celerona 420 itp, jest tam opisana dokładna specyfkacja pinów procesora dla poszczególnych konfiguracji np napięć itd.

Edytowane przez finish

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi