Skocz do zawartości
Malinaa

Problem z uruchomieniem laptopa.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, od wczoraj po uruchomieniu laptopa pisze mi najpierw Checking media [Fail] a pod spodem Checking media. Później pojawia się napis " No bootable device -- Please restart system ". Szukałem na innych forach ale nic nie pomogło. Dodam że mam Windows 8 ( TOSHIBA ) więcej informacji nie wiem. Dodam jeszcze że po zmianie "Boot Mode" na "CSM Boot" i potem po zapisaniu i włączeniu znów laptopa pojawia się napis " No bootable device -- insert boot disk and press and kay " ...

Proszę o pomoc.

Edytowane przez Malinaa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Nie widzi i nie wydaje dziwnych dźwięków.

2. Nie robiłem Recovery bo dzisiaj włączyłem i się to stało to napisałem, nie wiem z czego wezmę i jest problem.

Dodam typ jaka jest napisana w menu ( po naciśnięciu f2 )

CPU Type: AMD E1-1200 API With radom HD Gra phishing

CPU Speed: 1.40 GHZ

HDD/SLD: Hitachi HTS543232A7A384 (S1)

ODD: TO STORM XD DVD SN-208AB (PM)

Total Memory Się 4096 MB

System BIOS version: 6.50

EC Version 6.00

Może pomoże w czymś.

Edytowane przez Malinaa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spróbuj tego . 1) Nagraj na pendrive'a / płytę obraz systemu - http://go.microsoft.com/fwlink/p/?LinkId=510815, zalecam pobrać iso i zgrać na pendrive'a rufusem (utwórz bootowalny dysk) https://rufus.akeo.ie/downloads/rufus-2.1p.exe . 2) Odpal przez BIOS pendrive'a 3) Wybierz napraw , narzędzia zaawansowane -> terminal (czy jakoś tak)  3)  w terminalu wpisz „bootrec /fixmbr” i naciśnij enter , wpisz „bootrec /fixboot” i naciśnij enter,  wpisz „bootrec /rebuildbcd” i naciśnij enter (przy ostatniej komendzie kiedy długo nic nie będzie się działo  >5min, naciśnij dowolny klawisz) , gotowe .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzisiaj po włożeniu do laptopa pendrive ( pendrive uruchamiany przez rufus i jest też obraz ) i uruchomieniu go pojawia się:

FreeCom version 0.84-pre2 XMS_Swap [Aug 28 2006 00:29:00

FreeDOS DISPLAY ver. 0.13

Buffers allocated: 001 in TPA, 000 in XMS

FreeDOS KEYB 2.01 - © Aitor Santamaria Marino - GNU GPL 2.0

Keyboard layout :\locale\keyboard.sys:PL [852] (4)

C:\>

Edytowane przez Malinaa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi