Malinaa Opublikowano 27 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2015 (edytowane) Witam, od wczoraj po uruchomieniu laptopa pisze mi najpierw Checking media [Fail] a pod spodem Checking media. Później pojawia się napis " No bootable device -- Please restart system ". Szukałem na innych forach ale nic nie pomogło. Dodam że mam Windows 8 ( TOSHIBA ) więcej informacji nie wiem. Dodam jeszcze że po zmianie "Boot Mode" na "CSM Boot" i potem po zapisaniu i włączeniu znów laptopa pojawia się napis " No bootable device -- insert boot disk and press and kay " ... Proszę o pomoc. Edytowane 27 Maja 2015 przez Malinaa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 27 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2015 Model laptopa etc.. Opcji kilka : Widzi dysk w biosie ? Posłuchaj czy wydaje dziwne dzwięki.. Recovery zrobiłeś ? Pewnie nie i z czego teraz weźmiesz obraz systemu oryginalnego ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malinaa Opublikowano 27 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2015 (edytowane) 1. Nie widzi i nie wydaje dziwnych dźwięków. 2. Nie robiłem Recovery bo dzisiaj włączyłem i się to stało to napisałem, nie wiem z czego wezmę i jest problem. Dodam typ jaka jest napisana w menu ( po naciśnięciu f2 ) CPU Type: AMD E1-1200 API With radom HD Gra phishing CPU Speed: 1.40 GHZ HDD/SLD: Hitachi HTS543232A7A384 (S1) ODD: TO STORM XD DVD SN-208AB (PM) Total Memory Się 4096 MB System BIOS version: 6.50 EC Version 6.00 Może pomoże w czymś. Edytowane 27 Maja 2015 przez Malinaa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 27 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2015 (edytowane) Dysk widzi tylko pewnie posypała się patrycja /mbr.. Może test disk załatwi sprawe.. Edytowane 27 Maja 2015 przez Kwazor Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malinaa Opublikowano 27 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2015 Jak to zrobić ? Jestem zielony w tych sprawach. ;/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nekil Opublikowano 27 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2015 Spróbuj tego . 1) Nagraj na pendrive'a / płytę obraz systemu - http://go.microsoft.com/fwlink/p/?LinkId=510815, zalecam pobrać iso i zgrać na pendrive'a rufusem (utwórz bootowalny dysk) - https://rufus.akeo.ie/downloads/rufus-2.1p.exe . 2) Odpal przez BIOS pendrive'a 3) Wybierz napraw , narzędzia zaawansowane -> terminal (czy jakoś tak) 3) w terminalu wpisz „bootrec /fixmbr” i naciśnij enter , wpisz „bootrec /fixboot” i naciśnij enter, wpisz „bootrec /rebuildbcd” i naciśnij enter (przy ostatniej komendzie kiedy długo nic nie będzie się działo >5min, naciśnij dowolny klawisz) , gotowe . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malinaa Opublikowano 28 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2015 Dzięki, spróbuje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malinaa Opublikowano 29 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2015 (edytowane) Dzisiaj po włożeniu do laptopa pendrive ( pendrive uruchamiany przez rufus i jest też obraz ) i uruchomieniu go pojawia się: FreeCom version 0.84-pre2 XMS_Swap [Aug 28 2006 00:29:00 FreeDOS DISPLAY ver. 0.13 Buffers allocated: 001 in TPA, 000 in XMS FreeDOS KEYB 2.01 - © Aitor Santamaria Marino - GNU GPL 2.0 Keyboard layout :\locale\keyboard.sys:PL [852] (4) C:\> Edytowane 29 Maja 2015 przez Malinaa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...