Skocz do zawartości
Elemenar

Smartfon do 2000zł

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, szukam smartfona który jest dobry, ma spory ekran i kosztuje około 2000zł.

Jestem osobą która podróżuje po 2-3 godziny dziennie i potrzebuje zajęcia w tym okresie czasu.

Moimi kryteriami na wybór fona są, ekran (dosyć spory i dobry) bo chciałbym oglądać filmy, filmiki yt, grać, przeglądać internet oraz czytać książki (nie wspominając że mam całkiem spore ręce :P), internet LTE, bateria pojemna lub propozycja co do power banku, pamięć wymienna lub duża, zasięg telefonu dobry (ciągle w podróży pociągiem po miastach i lasach) dodatki (kalkulator, budzik, kalendarz, notatnik) głośnik do rozmowy aby mi nie pierdziały O.o........, oraz dobrze umiejscowione słuchawki (obecnie mam fona w którym muszę wymieniać słuchawki co 2-4 tygodnie bo styk się rozwala (masakra, nie polecam)

Myślałem od dłuższego czasu nad jakąś xperią z wyższej półki lub htc one, ale nie brałem tego pod lupę i to były tylko powierzchowne przemyślenia.

Dziękuje za pomoc wszystkim zainteresowanym :)

PS: allegro nie wchodzi w grę, nie ufam temu portalowi w takich sprawach.

Edytowane przez Elemenar

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakieś konkretne wymagania poza ww. ?

System - patrząc po telefonach które wymieniłeś to wygląda na to że preferujesz Androida , ale może równie dobrze sprawdzi się u ciebie fon z WP czy iOS .

Ekran - jedni preferują ekrany o wielkości 5" lub mniejsze a innym kolumbryny 6,3+ " to mało .

Flagowiec Sony to obecnie model Z4 z ekranem 5,2" IPS FHD i 32GB pamieci wbudowanej , obsługuje karty microSD do 128GB .

Bateria 2 930 mAh ale nie wiadomo jak to się przekłada na wytrzymałość - Z4 ma na pokładzie 8-rdzeniowego Snapdragona 810 8994@2 Ghz .

Opcjonalnie LG G4 z ekranem 5,5" 2560x1440 i taką samą ilością pamięci jak Z4 , bateria 3 000 mAh i procek 6 rdzeni @1,8 Ghz .

Choć na razie z dostępnością tych modeli to może być kiespko , znacznie prędzej dostaniesz poprzednie flagowce tzn. Sony Xperia Z3 i LG G3 , opcjonalnie wygiętego LG G Flex2 z tym samym prockiem co Z4 .

Jak chcesz więcej pamięci wbudowanej to będzie cięzko - tylko Apple ma fony z większą ilością pamięci ,nawet do 128GB .

.

• Upvote 1
  • Downvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wielkość ekranu powinna być taka, abym mógł wsadzić ją do kieszeni spodni (5cali z +/- 02-3)

Mam za miało doświadczenia aby powiedzieć który system preferuje (słyszałem że android jest wycofywany ?)

Dodatki typu zakrzywiony ekran są mi zbędne, jestem po prostu za stary aby tzw: "chodzić na dzielni i szerzyć szpan", a w rzeczywistości to mi nic nie daje

Pamięć nie musi być aż tak wielka, myślałem że tak do 64GB (zawsze mogę dokupić nowe karty, wykasować stare filmy/gry), a apple odpada :D

Z4 jeszcze nie jest dostępna na naszym rynku, do tego jest straszny misz masz że to może być z3+ a nie z4 :P

LG G4 ma wycenę na ceneo 2600 zł, to przekracza budżet i tu muszą wkroczyć mega argumenty abym aż tyle dokładał

Xperia z3 słyszałem że ma duże wady i się strasznie grzeje, a o LG g3 jeszcze mi nic nie wiadomo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zakup samsunga galaxy note 3. Wydasz dużo mniej niż 2000 zł a telefonowi nie brakuje niczego. Posiadam go juz przeszło 1.5 roku i na żaden inny nie ma sensu go wymieniać, Codziennie podrózuje komunikacją miejską po 2h i nie wiem co bym zrobił bez tego telefonu bo seriale oglądam hurtowo. Polecam wersje z procesorem snapdragon 800 czyli N9005. W razie pytań, pisz:)

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zaintrygowałeś mnie tym note 3, dlatego poczytałem o note 4.... ale, no właśnie nagrzewa się do tego stopnia że w gry wymagające można grać max 25 minut, usb 3.0 zostało zabrane i wstawione 2.0, aluminiowa ramka szał ciał bla bla bla, zastanawia mnie czy opłacało by się brać note 4

rep: ktoś coś doda ??

Edytowane przez Elemenar

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi