PanRafall Opublikowano 31 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2015 Witam. Mam zamiar w niedalekiej przyszłości kupić drugi monitor. Aktualnie posiadam 24" Samsung SyncMaster 2443BW o rozdziałce 2048x1152, dobrze się na niej ogląda multimedia. Jest on dość starej daty - mam go ponad 6 lat, dlatego szukam nowego głównego monitora, tak by mieć dwa Moja specyfikacja - http://wklej.org/id/1726209/ Drugi będzie mi służył głównie do gier (CS:GO/LoL i wszystkie nowości np. ostatnimi czasy Wiedźmin 3 i GTA V), a później przeglądania internetu i multimediów - często w nocy, więc najlepiej matowe pokrycie panelu, bądź Light-AG. Zależy mi przede wszystkim na 120/144Hz - (co prawda w takim W3 nigdy tyle fps'ow bym nie osiągnął, ale chodzi tu bardziej o cs'a/lol'a), szybkości reakcji, rozdzielczości FullHD, proporcjach 16:9 i fajnych kolorach, bo nie będzie to monitor "stricte" do cs'a (nie chcę Hz i szybkości reakcji nad jakością kolorów). Odpowiednio było by także, aby oczy nie męczyły się za dużo. Choć z tym sobie poradzę programem f.lux, bo potrafię siedzieć dość długo na PC i odkąd używam tego programiku to rzadko odczuwam zmęczenie. Co do typu panelu to nie jestem zdecydowany, ale raczej TN, bo IPS'y i AHVA'y ciężko znaleźć za tą cenę z większym odświeżaniem. Cale 23 lub 24 spokojnie wystarczą, choć w sumie nie miałem do czynienia nigdy z 27''. Przejdę się jutro do jakiegoś sklepu i zobaczę, ale zdaję mi się, że takie cale to o wiele za dużo do gier - dobrze myślę? Podświetlanie najmniej męczące oczy, czytałem o tym, ale nadal nie ogarniam za bardzo. W-LED z sterowaniem DC dobrze się spiszę? Zazwyczaj w modelach o których czytałem jest 350cd/m2, da się to zmniejszyć? Chyba wszystkie moje wymagania zostały napisane Wiem, że ciężko będzie znaleźć taki monitor (o ile w ogóle), ale właśnie dlatego piszę ten temat i liczę na pomoc w wybraniu czegoś podobnego. Najważniejsze postulaty to 120Hz, szybkość reakcji, FHD, 16:9 i jakość kolorów. Moje propozycje: BenQ XL2411Z (144Hz / TN / FHD / 1msGTG / 24'' / 12mln:1 / FF / MBR / LBL / D-Sub / DVI / HDMI) Benq XL2430T (144 Hz /TN / Flicker-free / TN / FHD / 1ms / 24'') Eizo FS2434 (ten chyba ma 60Hz, nigdzie nie mogę znaleźć info / 24'' / IPS / FHD / 5ms /LED / 5tys:1 / DVI-D / HDMI) iiyama GB2773HS (144Hz / TN / FHD / 1ms / 27'' / LED / 1000:1 / D-Sub / DVI-D / HDMI) LG 24GM77 (144Hz / TN / FHD / 1ms / 24'' / LED / 5 000 000:1 / D-Sub / DVI-D / HDMI / DP) I to by było na tyle. Czekam na pomoc w wyborze. Opinie na temat ww. modeli również mile widziane jak i inne propozycje - z chęcią poczytam. Przepraszam za tyle tekstu, ale jak coś kupuję to zawsze staram się dobrze wybrać. Z góry dzięki za wszystkie odpowiedzi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
el-mo Opublikowano 12 Czerwca 2015 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2015 Co do eizo FS2434 to widać w specyfikacji że to ips więc jest to 60hz (bo życie). Co do 144hz do lol-a to jest to moim zdaniem niepotrzebne jak połowa filmów 60fps na yt. HZ są imo do gier fps gdzie cały ekran a nie pojedyncze obiekty są przerysowywane. LoL i beatemup-y w 1szym rzędzie lag-input Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abrakader225 Opublikowano 12 Czerwca 2015 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2015 Napisał, że gra i w LoL'a i w CS:GO. CS bardzo sobie chwali 144Hz. Z tych co wypisałeś brałbym: Benq XL2430T Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanRafall Opublikowano 14 Czerwca 2015 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2015 Też bym wybrał XL2430T, ale czym się rożni od XL2411Z? Tutaj http://pcpartpicker.com/parts/compare/benq-monitor-xl2411z%2Cbenq-monitor-xl2430t/jest różnica tylko w złączach. Jak myślicie warto dopłacać do XL2430T i czym jeszcze się różnią te dwa monitory? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
el-mo Opublikowano 26 Czerwca 2015 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2015 A ja podbije bo szukam monitora aktualnie też a widzę że jest Acer XB240H o którym w necie za dużo nie ma i jest model XB240HA z g-sync (tylko że tu już nie ma hdmi). Jest gdzieś jakiś wiarygodny test z input-lagiem i opisem jak jest ze smużeniem? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukadev Opublikowano 26 Czerwca 2015 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2015 (nie chcę Hz i szybkości reakcji nad jakością kolorów). W takim układzie zostaje ci IPS i 60Hz w tym budżecie. Np Eizo EV2450. Na każdej Tn'ce będziesz miał gorsze kolory. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...