NexonxU Opublikowano 2 Czerwca 2015 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2015 Hej :) Mam takie pytanie. Ostatni grajac w gry (Watch Dogs, Tomb Raider, Sleeping Dogs, DOTA 2, The Evil Within) spostrzeglem, ze kiedy postac stoi nieruchomo to cien prze nia rzucany jest taki troche brzydki jakby na krawedziach mial takie male, poruszajace sie piksele pomimo ze w kazdej z nich cienie mam ustawione na mxa ;( Natomiast kiedy postac lub rzucajacy cien element porusza sie to cienie Âwygladaja bardzo dobrze. Dodam ze dzieje sie tak tylko gdy w danej grze dziala swiatlo sloneczne, bo w tym samym tytule pod wplywem swiatla sztucznego np.: latarki, latarni czy reflektora cien jest wyrazisty i ma rowne niepostrzepione krawedzie. Czy to jest normalne czy jednak cos jest nie tak z moja karta graficzna? Radeon R9 280 Gigabyte najnowsze sterowniki :/ P.S. Niestety na screenach nie widac dokladnie o co mi chodzi, ale na tym filmiku jest to przedstawione idealnie: https://www.youtube....h?v=YIMvmyvq5uw Tak jak wspominalem takie cienie mam tylko jesli dziala swatlo naturalne, bo w tej samej grze swiatlo sztuczne daje ladne, niepostrzepione cienie :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaijitsu Opublikowano 2 Czerwca 2015 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2015 Link nie działa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NexonxU Opublikowano 2 Czerwca 2015 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2015 Cos ucielo link: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dammeron Opublikowano 2 Czerwca 2015 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2015 (edytowane) Sprawdzałeś, czy te gry tak po prostu nie mają? Zobacz po znajomych, czy nie jest to samo. PS: uwielbiam obecne FPS-y - możesz gapić się na cienie przez kilka minut, a nie wpłynie to nic a nic na akurat toczącą się walkę. Ani Ty nie zginiesz, ani NPC z drużyny. Coś pięknego... Edytowane 2 Czerwca 2015 przez Dammeron Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NexonxU Opublikowano 2 Czerwca 2015 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2015 @Dammeron Dzięki w sumie nie pomyślałem o tym ;) A tak przy okazji zapytam jeszcze. Gapiąc się na te owe cienie zauważyłem jeszcze jedną rzecz a mianowicie tam, szczególnie gdzie wyświetlany jest na ekranie kolor szary np. cały interfejs Steam, widać po zbliżeniu tak jakby migały piksele coś jak brokat wygląda to jak szumy lub efekt ziarnistości, tyle że z odległości większej niż 15 cm jest to niezauważalne. Dodam, że monitor ma tylko gniazdo VGA więc do karty podpięty jest przez kabel z przejściówką. Czy to może być przyczyną? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dammeron Opublikowano 2 Czerwca 2015 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2015 Być może. Najlepszą metodą na sprawdzenie tego jest zawsze porównanie. Tak więc dopóki nie podłączysz innego monitora, to się nie dowiesz. :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NexonxU Opublikowano 2 Czerwca 2015 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2015 (edytowane) Dzięki ;) ogóle to zawsze tak mam jak kupię coś nowego, że zwracam uwagę na takie <span style='color: red;'>[ciach!]</span>ły. To zapytam przy okazji o jeszcze jedną dręczącą mnie kwestie. Wiem, że im bardziej wymagająca gra tym karta chodzi głośniej (wentylatory), bo więcej pracuje itp. ale w niektórych grach, raczej tych średnio wymagających, gdy karta chodzi tak na 50-70% słyszę takie brzęczenie, dźwięk podobny do tego jaki wydaje wibrujący plastik. Dodam, że nie są to piszczące cewki, bo one są slyszalne jak w grze jest np.: 700 FPS (mam tak w Hitmanie w menu jak mam wyłączoną synchronizacje pionową). Czy to jest oznaka, że coś jest nie tak? Najbardziej boję sie że to wiatrak (mam Windforca więc są 3) może niedługo nawalić. Edytowane 2 Czerwca 2015 przez NexonxU Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ChristeQ Opublikowano 3 Czerwca 2015 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2015 Spróbuj pogrzebać w opcjach Nvidia/AMD, może aplikacja przejmuje parę ustawień graficznych i stawia na swoje mimo, że masz coś ustawione na wyższe (w grze). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gemtin1 Opublikowano 3 Czerwca 2015 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2015 (edytowane) @Dammeron Dzięki w sumie nie pomyślałem o tym ;) A tak przy okazji zapytam jeszcze. Gapiąc się na te owe cienie zauważyłem jeszcze jedną rzecz a mianowicie tam, szczególnie gdzie wyświetlany jest na ekranie kolor szary np. cały interfejs Steam, widać po zbliżeniu tak jakby migały piksele coś jak brokat wygląda to jak szumy lub efekt ziarnistości, tyle że z odległości większej niż 15 cm jest to niezauważalne. Dodam, że monitor ma tylko gniazdo VGA więc do karty podpięty jest przez kabel z przejściówką. Czy to może być przyczyną? Coś mi się wydaje że masz rozdzielczość monitora mniejszą niż natywną. Jaki masz monitor i jaką rozdzielczość pulpitu w windows, a jaką rozdzielczość w ustawieniach gry? Edytowane 3 Czerwca 2015 przez GeMtin1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NexonxU Opublikowano 3 Czerwca 2015 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2015 LG Flatron E2240 I na pulpicie, i w grach mam ustawione 1920x1080 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...