hidden22 Opublikowano 5 Czerwca 2015 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2015 (edytowane) Witam, ostatnio zakupiłem sobie grę Singularity po włożeniu płyty do napędu niby działa jak należy po czym płyta zwalnia i obraca się powoli, słychać dźwięk tak jakby się ocierała o coś. Kiedy otworze płytę pliki niby są http://zapodaj.net/f829853c215a2.png.html, tylko nie są możliwe do otworzenia. Po odczekaniu kilku minut wygląda jakby się "wczytywały" http://zapodaj.net/455884e994a1f.png.html lecz otwierają się podobnie jak się wczytują. Podczas wielokrotnych prób uruchomienia udało się rozruszać napęd i działał niemal prawidłowo. Postanowiłem zainstalować grę z dysku pól dnia dane kopiowały się z płyty(użyłem w tym celu program IsoBuster) i podczas kopiowania w którymś momencie napęd zadziałał prawidłowo(działał jak rakieta :) ) reszkta plików szybko się skopiowała i nawet udało się zainstalować grę z płyty, lecz skończyła się sielanka napęd znowu działa jak działał a do uruchomienia gry potrzebna jest płyta. Myślałem że płyta jest jakaś felerna sprawdziłem inne płyty efekt był podobny.( Dla przykładu płyty z bf 3 i sacred 2 (disk 1) "działały" podobnie jak singularity,a disk 2 tych gier działał bez zarzutu, natomiast płyty z gry Sacred i Battlefield 1942 działają jak powinny, niektóre działają inne nie działają). Szukałem rozwiązania w internecie próbowałem: -Czyszczenia soczewki lasera -wgrałem Firmware -wsadziłem kabel do innego gniazda SATA - włączyć DMA ( było cały czas włączone) Mój napęd TSST corp CDDVDW SH-222AB ATA Device Edytowane 5 Czerwca 2015 przez hidden22 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adikss Opublikowano 6 Czerwca 2015 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2015 Ile lat ma napęd?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hidden22 Opublikowano 6 Czerwca 2015 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2015 4 albo 5 lat temu kupiłem komputer napęd będzie miał tyle samo. Sprawdziłem płyty na innym napędzie( starszym od mojego) efekt jest ten sam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaodrze244 Opublikowano 6 Czerwca 2015 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2015 (edytowane) Nowy napęd 50zl więcej czasu straciles na mękę z tym dziadostwem. Kup sobie napęd asusa. Dobrze smigaja lepiej niż Samsungi miałem ostatnio dwa takie nowe pod ręką i ASUS mi jakoś bardziej pod pasował. Cena ta sama. Edytowane 6 Czerwca 2015 przez zaodrze244 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 6 Czerwca 2015 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2015 Samsungi też niczego sobie, dziś każdy producent ma to dobrze opanowane. Zdecydowanie zgadzam sie że lepiej kupić nowy niż się z tym męczyć. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hidden22 Opublikowano 6 Czerwca 2015 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2015 Tak też myślałem, że trzeba będzie kupić nowy napęd. Polecanie jakiś konkretny napęd, czy nie ma to większego znaczenia ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 6 Czerwca 2015 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2015 Kiedyś tak dziś nie robi to wielkiej różnicy. Samsung, Asus, NEC, Sony - każdy będzie dobry Może zewnętrzny? Ja np od lat nie mam w obudowie żadnego a za to przenośny można wykorzystać do innych komputerów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 6 Czerwca 2015 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2015 Panowie czytacie ze zrozumieniem ? Sprawdziłem płyty na innym napędzie( starszym od mojego) efekt jest ten sam Po prostu płyty są źle wytłoczone. ( to zdarza się gdy wytwórnia przejedzie na matrycy więcej niż 30 tyś kopii ( lub wiecej mniej--- nie pamiętam ale ma swoją wytrzymałość ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hidden22 Opublikowano 6 Czerwca 2015 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2015 Panowie czytacie ze zrozumieniem ? Po prostu płyty są źle wytłoczone. ( to zdarza się gdy wytwórnia przejedzie na matrycy więcej niż 30 tyś kopii ( lub wiecej mniej--- nie pamiętam ale ma swoją wytrzymałość ) Płyta z Sacred 2 kilkukrotnie była w obu napędach i działało bez zarzutu podobnie jak nfs prostreet czy battlefield 1942, śmiem wątpić że większość moich płyt nagle się popsuła :] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...