Skocz do zawartości
Rutek1989

Zestaw pod gry za 4000-4500

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Prosiłbym o poradę w sprawie złożenia nowego komputera.  

Cel: Komputer będzie wykożystwany głównie pod gry.  Będzie podłączony do telewizora (42 cale full hd) i mam andzieje, że wyciągnie jak najwięcej detaili i jakości z najnowszysch gier (zwłaszcza Wiedźmina 3) i pozwoli mi grać conajmniej na średnich-wysokich detalach w nowe gry przez jeszcze kilka lat. 

Myślałem o czymś opartym o zestawy proponowane przez Pure PC na czerwiec, np:

Dysk Western Digital Caviar Blue, 3.5'', 1TB, SATA/600, 7200RPM, 64MB cache (WD10EZEX)

Napęd Samsung DVD -/+ R/RW 24x SH-224DB BLACK - SATA BULK - BEZ SOFTu BA (SH-224DB/BEBE)

Zasilacz EVGA 401 up to 550 Watt : EVGA : 500B BRONZE 500 WATT 80PLUS ( 100-B1-0500-KR )

Chłodzenie CPU SilentiumPC Fortis 2 XE1226 (SPC097)

Płyta główna MSI Z97-G43, Intel Z97, 4xDDR3, VGA, GbLAN, ATX (Z97-G43)

Procesor Intel Procesor Intel Core i5-4690K, socket LGA1150, 64bit, do 3.9 GHz, 88W, cache 6MB, BOX (BX80646I54690K)

Pamięć G.Skill DDR3 8GB (4GBx2) 2133MHz, CL9, Ares LowProfile Dual (F3-2133C9D-8GAB)

Dysk SSD Transcend SSD370 128GB, SATA3, 550/170MB/s (TS128GSSD370S)

Karta graficzna Gigabyte GeForce GTX 970, 4GB GDDR5 (256 Bit), HDMI, 2xDVI, 3xDP (GV-N970WF3-4GD)

Mam tylko kilka pytań:

1. Czy ktoś może jeszcze potwierdzić, czy to dobry zestaw?  Może uważacie, że jakiś element/ jakieś elementy warto wymienić (nawet jeśli na trochę droższe)?

2. Czy nie warto dołożyć do procesora i7?  Zrobi to jakąś widoczną różnicę w grach?

3. Jaką obudowe polecacie do tego (komputer będzie stał w kącie w salonie, więc lepiej żeby była dość "elegankca" i cicha)

4. Jaki optyk polecacie do tego?

5. Czy na tym zestawie powinien pójść W3 na pełnych/prawie pełnych ustawieniach z rozsądnym fps? 

Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc!

Rutek

Edytowane przez Rutek1989

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1.) Zestaw OK , zmienił bym tylko zasilacz na modularny i nie wiele droższy Cooler Master G550M 550W .

2. ) I7 da w grach raptem parę fps więcej , nie ma sensu dopłacać 450 zł do I7 .

5 . W3 potrafi zadławić GTX980 na max. detalach , choć przy trochę niższych detalach powinno się płynnie grać .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witaj.

Tak od siebie, będziesz kręcił tego procka ??

Zestaw ok

Obudowę polecę ci ta: http://www.morele.net/obudowa-fractal-design-define-r4-black-pearl-usb-3-0-fd-ca-def-r4-bl-517874/

Cicha z racji ze zestaw ma być cichy to jeszcze zaproponuje taka grafikę: http://www.morele.net/karta-graficzna-msi-gtx-970-gaming-4096-mb-ddr5-gtx-970-gaming-4g-649152/

No i chłodzenie zaproponował bym takie: http://www.morele.net/chlodzenie-cpu-raijintek-ereboss-0p105250-602806/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki wielkie za porady. 

Witaj.

Tak od siebie, będziesz kręcił tego procka ??

Taki mam zamiar.  Przyznam, że jeszcze nigdy tego nie robiłem, ale tak jak przeglądam fora, to widzę, że raczej warto.

Cicha z racji ze zestaw ma być cichy to jeszcze zaproponuje taka grafikę: http://www.morele.net/karta-graficzna-msi-gtx-970-gaming-4096-mb-ddr5-gtx-970-gaming-4g-649152/

Czy przewaga tej karty to tylko cichość?  I czy jest faktycznie dużo cichsza?  (Zastanawiam się czy warto 200zl więcej płacić).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dysk SSD 128 GB używamy w firmie w PC biurowych i do takiego zastosowania jest super. Natomiast co do Twojego zastosowania, to dzisiejsze gry potrafią wiele zająć na dysku, wiec 128GB wydaje się trochę mały (tak 256GB to moim zdaniem minimum, by instalować programy typu gry na SSD).

Kolejna sprawa to dysk na archiwum: małe dyski talerzowe maja najgorszy stosunek cena/pojemność. Z tego co kiedyś liczyłem, to dużo bardziej opłaca się kupić minimum 2TB, a najlepiej 3TB.

ps. mam złe doświadczenia ze sklepem MORELE (problemy z egzekwowaniem gwarancji i to w przypadku nawet tanich drobiazgów jak czytnik kart SD).

Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki wielkie za porady. 

Taki mam zamiar.  Przyznam, że jeszcze nigdy tego nie robiłem, ale tak jak przeglądam fora, to widzę, że raczej warto.

Czy przewaga tej karty to tylko cichość?  I czy jest faktycznie dużo cichsza?  (Zastanawiam się czy warto 200zl więcej płacić).

Ok jak masz zamiar, to w porządku, dołożył bym w tedy do lepszego chłodzenia. 

Tak przewaga tej karty to to ze jest cicha i ma dość wydajne chłodzenie.

Jest dużo cichsza gdyż jeżeli dajmy na to komputer nie jest obciążony wentylatory karty graficznej w ogóle nie chodzą, załączają się w tedy kiedy zachodzi taka potrzeba i schładzają ją.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jedno chłodzenie podałem w 2 poście.

Zaproponować mogę jeszcze:

http://www.morele.net/chlodzenie-cpu-thermalright-hr-02-macho-120-rev-a-tr145-621401/

lub

http://www.morele.net/chlodzenie-cpu-silentiumpc-grandis-xe1236-spc099-643221/

Edytowane przez dolar444

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

SLI czy CF to nie zawsze najlepsze wyjście .

Raz że te technologię wymagają odpowiedniego sprzętu - dobrze wentylowanej i pojemnej obudowy , mocnego zasilacza z odpowiednimi wtyczkami ( zależy jakie karty się łączy w SLI/CF - generalnie wymagane PSU o mocy 650+ W ) , płyta z odpiednim układem prędkości dla portów PCI-E - 8x+8x lub 16x+8x , odpada tryb 16x+4x stosowany w większości tańszych płyt , do tego także potrzeba mocniejszego procka - I7 tutaj wskazany - SLI/CF poza zwiększeniem FPS-ów generuje także dodatkowe obciążenie na CPU .

Kolejna kwestia to pamieć karty i wymagania gier pod tym względem , łącząc 2 karty z np. 4GB VRAM nie otrzymasz nagle 8GB VRAM , karty będą miały maksymalnie do wykorzystania 4GB .

Na koniec skalowalność SLI/CF w grach - nie zawsze to działa poprawnie , czasami jest duży wzrost a czasami tylko kilka % więcej , szczególnie jak SLI/CF działa w niskiej rozdzielczości .

W dodatku problem z pamięcią w GTX970 może się dać we znaki przy SLI .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki.

Dodatkowe pytanie - okazuje się, że tej pamięci RAM, którą podałam wyżej, obecnie nie ma na Morele. Czy ktoś może polecić podobne zastępstwo w porównywalnej cenie, które będzie pasowało do reszty komponentów?

Z góry dziękuję za pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z ramami 2133 mhz w podobnej cenie może być problem , z ramów 2 133 mhz CL9 są dopiero Mushkin Redline 2x4GB DDR3  2133MHz CL9 za 316 zł .

W dodatku te Muszki mają wysokie radiatory

Inne ramy w cenie podobnej jak ww. aresy to przeważnie CL10 lub CL11 np. Ares w wersji z CL10 za 277 zł .

Opcjonalnie G.Skill Trident 2x4GB DDR3 2 400 mhz CL10 za 274 zł , tyle że także mająwysokie radiatory .

Albo Trident X z demontowalnymi grzebieniami za 325 zł .

Co może przeszkadzać przy montażu dodatkowego chłodzenia procka .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z ramami 2133 mhz w podobnej cenie może być problem , z ramów 2 133 mhz CL9 są dopiero Mushkin Redline 2x4GB DDR3  2133MHz CL9 za 316 zł .

W dodatku te Muszki mają wysokie radiatory

Inne ramy w cenie podobnej jak ww. aresy to przeważnie CL10 lub CL11 np. Ares w wersji z CL10 za 277 zł .

Opcjonalnie G.Skill Trident 2x4GB DDR3 2 400 mhz CL10 za 274 zł , tyle że także mająwysokie radiatory .

Albo Trident X z demontowalnymi grzebieniami za 325 zł .

Co może przeszkadzać przy montażu dodatkowego chłodzenia procka .

Nie jestem specem, ale może G.Skille Snipery też się nadadzą.

http://www.morele.net/pamiec-g-skill-ddr3-8gb-4gbx2-2133mhz-cl9-sniper-dual-f3-17000cl9d-8gbsr-723110/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi