Zeberson Opublikowano 7 Czerwca 2015 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2015 Witajcie. Od pewnego czasu chodzi mi po głowie zmiany czegos w moim komputerze. Rozważam zmiane na pentiuma g3258k oraz jego oc. W tym momencie pracuje a raczej gram i ogladam yt 1080, na fx6300 podkreconym na stabilne 4.5 z mozliwoscia na 4.83 ale jest lato to troche mu cieplo bylo, a raczej plycie. Czy jesli sie przesiade na pentiuma i rowniez podkrece go na te 4.7 moze 4.8 jesli dobra sztuka sie trafi to czy bede w stanie przyrost mocy zobaczyc czy w porownaniu do amd raczej nie bedzie? Jesli tak to w jaka plyte sie zaopatrzyc zeby nie zabraklo jej mocy i zeby nie stala sie waskim gardlem. Pozdrawiam. Wysłane z mojego XT1032 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ShFil Opublikowano 7 Czerwca 2015 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2015 (edytowane) Raczej nie warto. G3258 podkręcony będzie się bardzo dobrze sprawdzał w operacjach jednowątkowych, ale gdy program będzie obsługiwał więcej wątków - przegra z twoim fx 6300. Niestety, ale dzisiaj cztery wątki to konieczność. Edytowane 7 Czerwca 2015 przez ShFil Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 7 Czerwca 2015 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2015 Jak wyżej . Tam gdzie liczą się 2 rdzenie/wątki to G3258 będzie lepszy , nawet bez OC . Co innego jak soft wykorzystuje więcej rdzenii / wątków , tutaj FX będzie jednak lepszy . Jak chcesz się przesiadać na platformę Intela to tylko na I5 , opcjonalnie I3 z późniejszą zmianą na I5 . Choć opcja brania na razie G3258 i potem zmiana na I5 też wchodzi w grę . PS. Może to być używana platforma ? Starsze I5 2xxx można dostać dość tanio ( 400-500 zł za procka + płyta za 100 zł ) a te procki nadal są mocne . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zeberson Opublikowano 7 Czerwca 2015 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2015 Najbardziej chodzilo by mi o wzrost wydajnosci ktory bedzie wynikac z cpu. Oczywiscie chetnie bym przygana jednostke z mozliwoscia oc bo wkoncu to darmowe mhz ;-) jak widac po fx lubie krecic nawet dosc mocno wiec pewnie bym sie nudzil z procem bez k. Aktualne i5 odstraszaja mnie ta slaba pasta pod ihs. Opcja latwa do zrobienia ale za proc 1000zl troche mi sie nie chce. A te starszaj generacji i5 i i7 ktore bylo by warto brac?? Polecacie cos? Wysłane z mojego XT1032 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 7 Czerwca 2015 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2015 Słaba pasta pod IHS-em najbardziej daje się we znaki przy OC , w dodatku koszt odblokowanego I5 / I7 jest wysoki . Choć samą pastę można zmienić ale trzeba mieć odpowiednie zdolności , trochę się przy tym napracować no i oczywiście zabawa w zdjęcie czapki i posmarowanie rdzenia normalną pastą oznacza utratę gwarancji . Przy wersjach non-K glut pod IHS-em aż tak nie przeszkadza , a I5 nawet nie kręcony nadal jest mocny - zależy od gry . Co do procków poprzednich generacji : Z procków non-K warto brać I5 2300/2400/2500 ew. I5 3350P/I5 3470 - zaleznie jak wygląda aktualna cena i dostępnośc , z reguły I5 2300/2400 są najtańsze . Z wersji K to warto szukać I5 2500K / I7 2600K / I7 2700K z dobrym OC - niektóre sztuki robiły po 5 Ghz . Z płyt to albo konstrukcje na H61/B75 albo szukać płyt na P67 / Z77 ( opcjonalnie coś na Z68 ) . Płyty na H61/B75 wyjdą najtaniej , warto je brać pod I5 non-K . Płyta na Z77/P67 warto brać jak ktoś bierze I5 / I7 w wersji K , choć przy wersjach non-K te płyty się mogą przydać - ze względu na nieco inną architekturę procki non-K z generacji Sandy Bridge / Ivy Bridge można trochę podkręcić . W przypadku najmocniejszych modeli nawet o 600-700 mhz . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zeberson Opublikowano 9 Czerwca 2015 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2015 Tzn rozumiem ze bede bardziej zadowolony np z 2600k skreconego np na te 4.5 - 4.8 niz z g2358 tak? Nie przejmowac sie tym ze podstawka pod pentiuma jest bardziej rozwojowa? Wysłane z mojego XT1032 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AragornPL Opublikowano 9 Czerwca 2015 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2015 Yup. 1150 też już właściwie jest nierozwojowa - zostały wydane Broadwelle, a za parę miesięcy wchodzi podstawka 1151 + Skylake. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zeberson Opublikowano 10 Czerwca 2015 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2015 No dobra a wracajac do mojego pytania? Uzywam tylko komputera do yt full hd oraz do grania. Czy bede miec duza roznice jesli sie przesiade na 2600k czy na g3258 bedzie tak samo( oczywiscie po oc).? Wysłane z mojego XT1032 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NostradamuSek Opublikowano 10 Czerwca 2015 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2015 (edytowane) Kolosalne. http://cpuboss.com/cpus/Intel-Pentium-G3258-vs-Intel-Core-i7-2600K Jedynie gry stricte pod 1, 2 rdzenie będą porównywalnie chodziły. Edytowane 10 Czerwca 2015 przez NostradamuSek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zeberson Opublikowano 10 Czerwca 2015 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2015 Ok tzn rozumiem ze nie pakowac sie w g3258 tylko brac 2600k. A czy w nim rowniez jest glut pod ihs ibczy skalp daje poprawe w temp?? Wysłane z mojego XT1032 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NostradamuSek Opublikowano 10 Czerwca 2015 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2015 (edytowane) Z tego co pamiętam, ten jest jeszcze bez gluta i dopiero seria 3xxx zaczęła mieć to ustrojstwo. Edytowane 10 Czerwca 2015 przez NostradamuSek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zeberson Opublikowano 10 Czerwca 2015 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2015 Ale w sensie bez gluta tzn. Nie ma koniecznosci zdejmowania ihs czy trzeba bo nie ma nic miedzy rdzeniem a ihs?? A moze jest lutowany? Wysłane z mojego XT1032 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NostradamuSek Opublikowano 10 Czerwca 2015 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2015 Luty są. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 10 Czerwca 2015 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2015 I5 / I7 z generacji Sandy Bridge miały IHS lutowany . Dopiero przy Ivy Bridge Intel stał się skąpy i zamiast lutowanego IHS-a dał to co jest obecnie czyli glut + IHS klejony chyba silikonem . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zeberson Opublikowano 10 Czerwca 2015 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2015 Tzn jak by co tylko laping ihs i ta plynna paste i powinny byc temp super tak?? Wysłane z mojego XT1032 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 10 Czerwca 2015 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2015 Lapping to szlifowanie czapki na błysk , tak aby wyglądała jak powierzchnia lustra . To już extremum dla osób które chcą mieć dodatkowe kilka stopni mniej . Zdjęcie IHS-a to deliding / skalopowanie . Przy Sandy Bridge nie trzeba tego robić , dopiero przy IB / Haswellu - zdjęcie czapki i zastąpienie gluta normalną pastą potrafi znacznie zbić temperaturę - nawet o 20 stopni . SB ma dodatkowy plus - procki z początku produkcji kręciły się obłędnie , sporo z nich było wstanie zrobić 5+ Ghz . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zeberson Opublikowano 10 Czerwca 2015 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2015 Wiem co to jest laping. Wlasnie o to mi chodzilo. Wysłane z mojego XT1032 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...