ewenement22 Opublikowano 9 Czerwca 2015 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2015 Nie chce się uruchomić po zaniku prądu w firmie. Za każdym razem pokazuje się wybór czy uruchomić system normlanie czy w trybie awaryjnym i cokolwiek bym nie wybrał po chwili bluescreen i znów to samo. Co robić? Da radę zrobić chkdsk? Jeśli tak to jak to zrobić? Sprawdzał już memtestem RAM i na razie jest ok a już ponad 50 %. System XP. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 9 Czerwca 2015 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2015 Wróżki poleciały już na wakacje, bo jest po maturach, wiec musimy użyć dedukcji. Na początek odczytaj KOD lub NAZWĘ błędu - w przypadku kodu będzie to coś pokroju 0x0000034, w przypadku nazwy coś pokroju IRQ_NOT_LESS_OR_EQUAL. Następnie klepnij to w Google. Generalnie sprzęt nie powinien się uwalić, więc wysypał się zapewne dysk - uszkodziło plik, sterownik lub układ partycji. Zapewne nie obejdzie się bez TestDisk: http://www.cgsecurity.org/wiki/TestDisk Jak on nie zdoła naprawić partycji, to zostają programy do odzyskiwania danych. Przy czym: jeśli na dysku znajdują się ważne dane, to pasuje zrobić obraz dysku w takim stanie, w jakim jest - po użyciu TestDisk w nieprawidłowy sposób, odzyskanie danych może być trudniejsze lub niemożliwe (w domowych warunkach). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ewenement22 Opublikowano 10 Czerwca 2015 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2015 Tak wygląda dysk w crystal disk info. Czy nadaje się jeszcze do użytku? Czy to przez niego tak się stało? Czy mogę teraz jakoś zregenerować system po wyciągnięciu dysku i podłączeniu go do mojego laptopa przez przejściówkę? Co dalej robić? Wybranie ostatniej dobrej konfiguracji również kończy się bluescreenem HD Tune sprawdził dopiero 1/4 dysku a już jeden bad sector jest Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 10 Czerwca 2015 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2015 Na początek sprawdź, czy możesz się dostać do danych. Jeśli system w laptopie widzi partycje poprawnie, to zrób ich obrazy lub (jeśli nie masz tyle miejsca) kopiuj ważne dane. Pamiętaj, ze dokumenty są w folderze Moje dokumenty w profilach użytkownika (Document & Settings dla XP, Users dla W7 i nowszych). Podobnie folder Pulpitu. Generalnie z partycji C należy zabrać najlepiej cały katalog Users. Jeśli są tam jakieś stare programy, które trzymają dane w swoich katalogach, to też folder Program Files. Następnie MHDD i włączenie opcji REMAP. MHDD odpala się z obrazu, jest też na Hiren's Boot CD oraz SystemRescueCD. Jeśli dane nie są widoczne, to zrób obraz partycji tak jak są, a następnie MHDD, a po nim TestDisk. Jak już będziesz miał kopię danych, MHDD remapuje uszkodzone sektory i dane będą widoczne, to możesz próbować odpalić system. Jeśli nie ruszy, to jest jeszcze opcja naprawy z płyty CD/DVD z systemem. Generalnie jednak nie ma to większego sensu, bo jeśli jakiś sektor rzeczywiście jest uszkodzony (nie jest to tylko fanaberia dysku po zaniku zasilania), to dalsze używanie tego dysku i trzymanie na nim ważnych danych jest ryzykowne - wtedy lepiej szukać nowego dysku. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ewenement22 Opublikowano 20 Czerwca 2015 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2015 Witam Kupiłem drugi dysk Skopiowałem na niego partycję recovery za pomocą minitool partition wizard. Zaznaczyłem podczas kopiowania żeby byłą to partycja primary podłączyłem ten dysk i jak startuje system wciskam F10 i nie wyskakuje nic. cały czas miga "_" na czarnym tle. Coś źle zrobiłem lub o czymś zapomniałem? dysk ssd 120gb sata3 2,5" na starym dysku klikając f10 uruchamia się recovery zakładka boot w biosie1 internal optical 2 floppy 3 internal hard 4 network Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 20 Czerwca 2015 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2015 Pytanie zasadnicze, która partycja na starym dysku była aktywna? Skopiowałeś ją i ustawiłeś jako aktywną? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ewenement22 Opublikowano 20 Czerwca 2015 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2015 Na starym dysku aktywna byla c i jej nie kopiowalem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 20 Czerwca 2015 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2015 Na starym dysku aktywna byla c Skąd to wiesz? A na nowym? Raczej bez sensu, by aktywna była c i system z niej bootował, w takim przypadku po wystąpieniu błędów na c nie miałbyś możliwości uruchomienia recovery. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ewenement22 Opublikowano 20 Czerwca 2015 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2015 W zarzadzaniu dyskami takie info bylo. Na nowym jest tylko 1 ta z recovery i jest aktywna. System juz wstaje na starym dysku ale wole go wymienic zeby nie miec problemiw w przyszlosci Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 20 Czerwca 2015 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2015 Jeśli na starym dysku aktywna była c, to na niej są pliki bootowalne. Nie masz plików bootowalny widocznie na recovery. Sklonuj cały dysk na ssd, postaw na nowo system z recovery i po problemie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ewenement22 Opublikowano 21 Czerwca 2015 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2015 Ale nie mogę sklonować całego dysku bo jest on większy niż ssd. Nawet samo c jest większe od całego ssd. Da radę jakoś to sklonować? Tak wygląda zakładka boot w biosie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 21 Czerwca 2015 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2015 Olej przywracanie i marnowanie przestrzeni na taką partycję na SSD. Postaw czysty system, wklep seriala z naklejki i problem z głowy. Nie widzę potrzeby się z tym babrać - to nie Windows ME, którego trzeba było co 3 miesiące stawiać od nowa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ewenement22 Opublikowano 21 Czerwca 2015 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2015 (edytowane) Ok tak zrobię tylko na przyszłość chciałbym wiedzieć co mogę zrobić w takich przypadkach Niestety jest to windows xp media center edition 2005 sony corporation a takiego systemu nie mam w swoim repertuarze:) tak wygląda stary dysk w zarządzaniu dyskami Edytowane 21 Czerwca 2015 przez ewenement22 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 22 Czerwca 2015 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2015 Tzn tak: 1. Jeśli chodzi o Windows, to nie wiem - może wystarczy obraz zwykłego XP corporate i serial będzie pasował. Ewentualnie zadzwoń do MS i dopytaj, do jakiej wersji będzie pasował serial. A może CD było dołączone do kompa? W przypadku tych partycji, możesz zrobić kopię ważnych danych z G, a następnie startując GParted z CD/USB, połączyć tą partycję z tą poprzednią. Oczywiście pamiętaj, aby była ona nadal aktywna. Gdyby bootowanie przestało działać, to trzeba będzie to naprawić korzystając z CD instalacyjnego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ewenement22 Opublikowano 22 Czerwca 2015 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2015 (edytowane) Podczas próby instalacji systemu Windows XP Media Center Edition 2005 SP3 integrated z płyty wyskakuje taki błąd Dzieje się to po około 3-5 minutach po wciśnieniu dowolnego klawisza żeby wystartowało płyty. Wypaliłem jeszcze raz płytę z prędkością 8x i zrobiłem weryfikację. Dysk sformatowałem przed instalacją jako ntfs (obie partycje. Niestety nadal to samo. Napęd nie wiem czy sata czy ata. Podłączenie jego wygląda tak: Przy probie zainstalowania XP HE doszedłem bez błędu do opcji: czy rozpocząć instalację czy naprawić czy zakończyć natomiast po wyborze rozpocznij instalację wyskakuje info na tym dysku nie ma jednak partycji zgodnej z systemem Windows XP windows 7 też nie mogę zainstalować mimo że widzi te partycje to wyskakuje info Instalator nie mógł utworzyć partycji systemowej ani zlokalizować isntejącej partycji systemowej. Aby uzyskać więcej informacji zobacz plik dziennika instalatora systemu windows. Edytowane 22 Czerwca 2015 przez ewenement22 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 22 Czerwca 2015 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2015 Skoro dysk jest czysty, to usuń partycje z pomocą GParted (albo czegokolwiek innego poza instalatorem Windows). Następnie załóż je z poziomu instalatora. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ewenement22 Opublikowano 22 Czerwca 2015 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2015 windows 7 też nie mogę zainstalować mimo że widzi te partycje to wyskakuje info Instalator nie mógł utworzyć partycji systemowej ani zlokalizować isntejącej partycji systemowej. Aby uzyskać więcej informacji zobacz plik dziennika instalatora systemu windows. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 22 Czerwca 2015 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2015 Kurka wodna, zacznij działać wedle instrukcji. Masz uwalone partycje, usuń je. Możesz nawet puścić zerowanie/czyszczenie w jakiejś Victorii czy MHDD. Do póki tego nie zrobisz, to zabawa instalatorami jest zwykłą stratą czasu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ewenement22 Opublikowano 22 Czerwca 2015 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2015 programem MiniTool Partition Wizard Professional Edition wystarczy jak usunę partycje czy coś jeszcze mam robić? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 22 Czerwca 2015 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2015 Nie wiem, nie znam programu - powinien sobie poradzić. Kupiłeś program czy pirat? Pytam, bo jest milion darmowych i bardziej znanych (oraz sprawdzonych) aplikacji do tego. ;] Usuń partycje, uruchom ponownie kompa i odpal instalator. W instalatorze utwórz pierwszą partycję systemową i zainstaluj system. Drugą już możesz utworzyć z opcji Zarządzania dyskami w systemie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ewenement22 Opublikowano 22 Czerwca 2015 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2015 w czasie instalacji W7 przez SHIFT+F10 wywołem CMD wpisałem diskpart list disk select disk n (gdzie n to mój dysk twardy) clean exit i instalacja w7 poszła dalej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...