osimaru Opublikowano 10 Czerwca 2015 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2015 Witam. Prosiłbym o wskazówki jak to zrobić możliwie jak najtaniej oraz najlepiej. Moja sieć wygląda w tej chwili następująco: Router z modemem ADSL od Orange, jest on serwerem DHCP i bezpośrednio do niego podłączony jest jeden komputer firmowy oraz router Pentagram Cerberus pracujący jako switch i access point i to do niego podłączone są pozostałe urządzenia (4 PC, 3 tablety przez Wi-Fi oraz czasami laptop). Chciałbym wewnątrz tej sieci wydzielić sieć dla komputerów publicznych (3 z 4 podłączonych oraz tablety) tak aby nie było opcji dostępu z nich do pozostałych komputerów firmowych. Jak to zrobić najlepiej? Kupić nowy router, podłączyć go do modemu/switcha i zrobić z niego serwer DHCP z inną adresacją? Wtedy będzie "bezpiecznie" dla komputerów firmowych? Czy są może lepsze sposoby aby to zrobić? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotreek Opublikowano 10 Czerwca 2015 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2015 kup router z taką opcją 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
osimaru Opublikowano 10 Czerwca 2015 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2015 Możesz rozwinąć myśl? Są routery z funkcją odizolowania od reszty sieci? Wtedy taki router podłączam jako drugi serwer DHCP z inną adresacją do tego od Orange? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotreek Opublikowano 10 Czerwca 2015 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2015 Są routery z funkcją sieci gościnnej, np. ja mam taki router: https://www.asus.com/pl/Networking/RTN18U/i jest w nim opcja sieci gościnnej, która powinna spełnić twoje wymagania. Po prostu tworzona jest nowa siec bezprzewodowa odseparowana od sieci lokalnej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...