jaruone Opublikowano 10 Czerwca 2015 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2015 (edytowane) Hej, Mam problem z ustawieniem ekranów. Mam monitor podpięty przez DVI którego używam jako ekranu głównego (ale system wykrywa go jako 2) I TV podpięty przez HDMI , który używam jako ekranu dodatkowego (ale wykrywany jako 1). Dziwiłem się , że od jakiegoś czasu nie mam ekranu biosu ani ładowania windowsa na monitorze tylko od razu się włącza pulpit. Dziś musiałem odpalić kompa w trybie awaryjnym (chciałem podmienić kilka plików systemowych) i jakie było moje zdziwienie, kiedy nic nie pojawiło się na ekranie monitora. Kilka resetów, kilka bluzgów, wziąłem intuicyjnie pilot od tv - jest pulpit. Wychodzi na to, że jak mam włączony TV (lub w trybie czuwania) i uruchamiam kompa to wszystkie ekrany startowe wyświetla mi na TV (jakby był to główny ekran), ale po załadowaniu systemu ikony mam wrzucane na ekran główny czyli monitor. Czy jest opcja aby wymusić uruchamianie wszystkich ekranów na monitorze podpiętym do DVI ? Bo trochę się wkurzam że chcąc np. wejść do BIOS-u muszę odpalać TV, lub na stałe odłączać kabel od TV lub wyłączać listwę do której podpięty jest TV. Podejrzewam, że może być to związane z numeracją monitorów i ich "kolejkowaniem" przez system, zmiana "ustaw jako wyświetlacz główny" nic nie daje - zresztą widać , że 2 czyli mój monitor jest już tak ustawiony. Czy ma tu znaczenie rodzaj portu - priorytet HDMI przed DVI ? Miałem wcześniej Radeona 4850 i nie pamietam, abym miał taki problem - z tym że tam miałem HDMI podpięte przez przejściówkę do DVI. Edytowane 10 Czerwca 2015 przez jaruone Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chemik16 Opublikowano 10 Czerwca 2015 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2015 dokładnie, piorytet musi być na HDMI. Z tym że większość kart domyślnie klonuje obraz na wszystkie monitory. ustawienia w systemie nie mają tu znaczenia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaruone Opublikowano 10 Czerwca 2015 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2015 dokładnie, piorytet musi być na HDMI. Z tym że większość kart domyślnie klonuje obraz na wszystkie monitory. ustawienia w systemie nie mają tu znaczenia. nawet jak ustawiam powielanie ekranu to i tak dopiero po przejściu ekranów startowych wyświetla się obraz na monitorze - widocznie bootowanie systemu może wyświetlić tylko na jednym monitorze, a dopiero jak wszystkie stery się odpalą duplikuje ekrany. Czyli rozumiem , że co bym nie robił i tak HDMI będzie miało wyższy priorytet ? No to muszę wyłączać tv i odpalać dopiero wtedy gdy będzie to konieczne. Dzięki za informację. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MartinHRB Opublikowano 12 Czerwca 2015 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2015 Jeśli się nie mylę to TV "podnosi się" przy starcie kompa tylko gdy jest w trybie monitora (d-sub). Wtedy też widzisz ekran bios'u. Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...