Skocz do zawartości
szomalek94

[CPU,MOBO,RAM] do 2,5 k [gry]

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, jako że mój obecny komputer ma już ponad 5 lat, a niektóre podzespoły, takie jak mobo i cpu , pozostały niezmienione, to chciałbym dokonać zmiany sprzętu. Moim celem jest uzyskanie lepszej wydajności w grach, które raczej nie wymagają Titanów X w SLI, a mianowicie Europa Universalis IV i Dota 2. Bardzo wyraźnie odczuwam brak dobrego procesora, szczególnie w EU IV. 

Na wymianę podzespołów mogę wydać do 2,5k zł. 

Taki sprzęt posiadam i zamierzam zostawić :

- Gigabyte Geforce GTX 660 Windforce OC 

- Crucial MX 100 256 GB ( nie dość, że mam SATA II, to kontroler mobo nie wyciska z niego nawet tego limitu 3 Gb/s)

- Napęd optyczny LG 

- Zasilacz Corsair 650 W 

A taki sprzęt jest obiektem zmian:

- Intel i5 - 750 

- Intel DP55WB

- Goodram 2 x 4GB 1333 MHz, CL 9

Mój zestaw nowych podzespołów prezentuje się następująco:

- Intel i5 - 4690K - 1010 zł

- ASRock Z97 Pro4 - 439 zł

- G.Skill RipjawsX 2x 8GB 2400 MHz CL11 - 520 zł

- Cooler CPU : Thermalright HR-02 Macho Rev.B  - 209 zł

Planuję małe OC CPU.

Co o tym sądzicie? 

Polecicie jakąś sensowną obudowę do tego? 

P.S

Mam małe pytanie, czy mi na pewno przyda się 16 GB RAMu? Mam taki zwyczaj wyniesiony ze starych czasów, że wyłączam wszystkie zbędne aplikacje i jak patrzę na użycie RAM, to nigdy nie przekracza tego 7 GB. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego co wiem to do gier nie potrzebujesz 16gb ramu. Wystarczy 8gb. Chyba, że pracujesz na komputerze (renderujesz obraz, projektujesz, wizualizujesz itd.). Plus ja bym kupował ramy 2133MHz cl9 lub 2400MHz cl10 (chociaż te Twoje z cl11 też moim zdaniem dużej różnicy nie zrobią w stosunku do tych które ja wymieniłem). Co do obudów nie mam pojęcia.

Edytowane przez Yemet93

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Faktycznie, obudowę mogłem sprecyzować. Chodzi mi o coś, co jest tanie i zarazem da się na to patrzeć. W sumie nie jestem jakimś maniakiem na polu obudów i w ogóle wyglądu pozespołów, tak więc byle lepsza pucha starczy. Nie planuje robienia niczego w SLI/CF, tak więc nie będę tam wkładał nie wiadomo czego. Nie musi być bardzo duża.  Dzięki za posty. 

@dolar444

link do ramów nie śmiga, ale sobie już go naprawiłem. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pozwolę sobie zadać pewne pytania, a mianowicie: 

Dlaczego akurat Aresy , a nie RipJaws?

Takie RipJaws z CL9 znalazłem : http://www.ceneo.pl/25673239#tab=reviews . Wydaje mi się, że z dostaniem Aresów może być problem, bo po wpisaniu G Skill Ares dostaję praktycznie same RipJawsy, a jeśli Aresy to z zagranicy. Jak już kupowałbym RipJaws, to brać 2133 Mhz z CL9, a nie 2400 Mhz z CL11 ? 

Czy wymiana mobo i ramu to dobry ruch w przeddzień pojawienia się na salonach Skylake i DDR4?

I ostatnie pytanie: Jaka jest różnica w wydajności ramu, gdy wykorzystujemy i nie wykorzystujemy Dual Channel ? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

cos ostatnio wyprzedane - ogólnie to szukaj ramu 2133cl9 lub 2400cl10

tu inny ram http://www.morele.net/pamiec-mushkin-udimm-ddr3-8gb-2x4gb-2400mhz-cl10-red-frostbyte-dual-997083-722319/

jak chcesz czekać do września na skajlaka - tylko że niby bedzie 5% wzrostu wydajności [ beż testów to wróżenie na razie]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witajcie, jako że ostatnio nie miałem zbyt dużo czasu ani chęci, to dopiero teraz piszę ten post.

Mój wybór jest następujący:

- Intel i5 - 4690K - 1010 zł

- MSI Z97 Gaming 3- 500 zł

- G.Skill RipjawsX 2x 4GB 2133 MHz CL9 - 300 zł

- Cooler CPU : Thermalright HR-02 Macho Rev.B  - 209 zł

- Obudowa : http://www.x-kom.pl/p/159697-obudowa-atx-btx-zalman-z3-plus-usb3-0-czarna.html

Moje pytania:

1. Czy RAM i cooler CPU nie będą na siebie wchodziły? Ripjaws są dosyć wysokie, jak wynika z komentarzy, tak więc, czy istnieje ryzyko, że nie będzie miejsca, aby je wszystkie pomieścić razem z coolerem?

2. Co sądzicie o tej obudowie? Jeśli jest be i macie lepszą, to wrzućcie linka, przedział cenowy do 200 zł, najlepiej z x-kom.

3. Moja aktualna mobo jest microATX , a zasilacz był kupiony dla niej. Czy istnieje podział na zasilacze wyłącznie ATX lub wyłącznie microATX? Pytam się, ponieważ nie mam pojęcia o klasyfikacji zasilaczy, a jest to dość istotna sprawa. Zaraz zanurkuję i zobaczę dokładny kod tego zasilacza.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witajcie, to znowu ja.

Już miałem zamawiać resztę, ale zacząłem sobie czytać recenzję i komentarze odnośnie MSI z97 gaming 3 i trochę się speszyłem. Może powiem swoje wymagania odnośnie mobo:

- powinna umożliwiać dobre, ale nie ekstremalne kręcenie procka

- powinna posiadać dobrą sekcję zasilania 

- powinna być przyszłościowa (obecność przyszłościowych interfejsów)

- musi być ATX, Z97 i kosztować do 650 zł (musi być objęta cashbackiem z i5 4690K, ale w tym przedziale raczej każda spełnia ten wymóg)

- może obsługiwać SLI/CF

- nie musi być modelką, może być nawet niebieska

- pozostałe bajery, jak priorytetowanie aplikacji, nie są wymagane

Moje mobosy, które na szybko wybrałem:

- asus-z97-pro-gamer   -- mój faworyt

- msi z97 gaming 5

- asrock z97 extreme4

Gigabyte GA-Z97X-Gaming 5

Jeśli możecie, to krótkie uzasadnienie wyboru by się przydało. 

Pozdrawiam.

Edytowane przez szomalek94

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi