michal2632 Opublikowano 12 Czerwca 2015 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2015 Witam,jakiś czas temu przeszedłem z windowsa 7 na windows 8.1.Obserwując menedżer zadań (lub monitor zasobów) w windowsie 7 zauważyłem, że częstotliwość i mnożnik procesora często się zmieniały (im bardziej z procesora korzystałem tym większa była jego częstotliowść rdzenia co oczywiste).Po formacie i instalce wina 8.1 zauważyłem, że niezależnie czy nic nie robię na komputerze czy mocniej go użytkuje, jego częstotliwość sięga cały czas ponad 100% (zapewne tryb turbo).Bardzo dziwi mnie ten fakt, bo procesora nie podkręcałem ani nic w biosie (uefi) nie zostało przestawione.Ktoś może mi wyjaśnić co się z tym dzieje? Wpływa to jakoś na żywotność procesora bądź cokolwiek innego? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaodrze244 Opublikowano 13 Czerwca 2015 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2015 (edytowane) Od czekałeś dość długo po uruchomieniu systemu za nim zacząłes to sprawdzać. Ją muszę chwilę odczekać po uruchomieniu za nim komp zacznie zrzucać mnożnik oraz napięcie na procku czyli go w8 mietoli. Edytowane 13 Czerwca 2015 przez zaodrze244 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shakal84 Opublikowano 15 Czerwca 2015 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2015 Dokładnie odczekaj z 4 min po uruchomieniu kompa i sprawdz ponownie :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...