lukadev Opublikowano 15 Czerwca 2015 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2015 (edytowane) Ale 85-86 podczas czego? przeglądania, stron www czy stresowania syntetykami, czy podczas grania? podczas grania na tym chłodzeniu co masz nie powinieneś mieć więcej niż 65-70 stopni nawet przy 1.3v. W syntetykach możesz mieć ponad 80. Edytowane 15 Czerwca 2015 przez lukadev Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaodrze244 Opublikowano 15 Czerwca 2015 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2015 Okrojony masz ten BIOS. Następnym razem jak będziesz kupować płytę do OC nie kupuj budzetowki. Jakie masz ramy ? Masz wgrana najnowsza wersje biosu? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Silvs Opublikowano 16 Czerwca 2015 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2015 Mam dwie kości po 2gb z taktowaniem bodajże 1333mhz, nie pamiętam dokładnie jakie to są i ostatnio dokupiłem jedną kość, o taką http://www.morele.net/pamiec-crucial-ballistix-sport-ddr3-8gb-1600-cl9-bls8g3d1609ds1s00-528779/ Ogólnie po zmianie tych opcji w biosie, postanowiłem jeszcze raz podjąć się zmniejszenia napięcia i póki co stabilnie działa na 1.290v, a temperatury podczas testu w OCCT nie przekraczają 75 stopni, także to już chyba dobry postęp. Co do biosu to nie wiem czy jest w najnowszej wersji. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaodrze244 Opublikowano 16 Czerwca 2015 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2015 czyli w sumie masz 3 kości. może dlatego bios nie pokazuje opcji odczytu XMP. biosa wypadałoby zaktualizować. nie odpowiedziałeś na poprzednie pytanie czym podkręcasz - softem do płyty głównej? bo jeżeli tak to daj sobie z tym spokój i w biosie ustaw to co ci podałem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Silvs Opublikowano 16 Czerwca 2015 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2015 (edytowane) Teraz w biosie zmieniam, już nie tym softem.Wróciłem jednak do starego napięcia, bo ku mojemu zdziwieniu dopiero zaczął komp szaleć po godzinie testu, ale temperatury nadal są w porządku, nie wiem czemu ostatnio były aż tak wysokie, czyli 86. Edytowane 16 Czerwca 2015 przez SiIas Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukadev Opublikowano 16 Czerwca 2015 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2015 nie odpowiedziałeś na poprzednie pytanie czym podkręcasz - softem do płyty głównej? bo jeżeli tak to daj sobie z tym spokój i w biosie ustaw to co ci podałem. Nie wiem jak jest dopracowany soft od Asrocka, ale jeśli chodzi o Asusa to jest bajka. Kiedyś miałem zawsze płyty DFI w kompie, czyli bawiłem się wszystkimi możliwymi parametrami, aby wycisnąć ostatnie soki. Ale od kiedy mam asus z97 pro-gamer to po prostu ustawiłem wszystko w biosie jak należy, i standardowo komp pracuje na 3.9Ghz, a gdy potrzebuje mocy to profil 4.5Ghz 2 kliki i pozamiatane. Nie widzę, żadnej różnicy w stosunku OC w biosie na sztywno, czy przez Asus Suite 3. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaodrze244 Opublikowano 16 Czerwca 2015 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2015 (edytowane) Teraz w biosie zmieniam, już nie tym softem.Wróciłem jednak do starego napięcia, bo ku mojemu zdziwieniu dopiero zaczął komp szaleć po godzinie testu, ale temperatury nadal są w porządku, nie wiem czemu ostatnio były aż tak wysokie, czyli 86. Było cieplej na dworze, 86c to i tak niska temperatura jak na occt. Proponuje dla świętego spokoju podnieść o 0,01v po tak krótkim testowaniu stabilności. Możesz jeszcze jakby co zamiast vcore podnieść input voltage z 1.900v na 2.00v to też poprawia stabilność. Ale to musisz sobie po testować co ma większy wpływ na stabilność twojego procka. Edytowane 16 Czerwca 2015 przez zaodrze244 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Silvs Opublikowano 21 Czerwca 2015 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2015 Trochę jestem zaniepokojony, procesor trzyma się stabilnie na tym napięciu 1.320v, ale temperatury podczas grania potrafią osiągnąć 80 stopni, a to chyba nie jest zbyt dobra temperatura do grania.Można jakoś zwiększyć obroty tego chłodzenia? Mam nawet zdjętą ściankę z obudowy, a samo chłodzenie na procesorze jest dobrze zamontowane, pasta również jest nałożona. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adashi Opublikowano 21 Czerwca 2015 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2015 Serio dajecie takie wysokie Input (2.0)? Bo ja u siebie mam 1.86V ustawione i proc za bardzo powyżej 4.3 nie idzie stabilnie, to znaczy syntetyki może i zaliczy ale pogram z godzinę w W3 i obowiązkowa wywałka do pulpitu jak próbuję ustawiać na 4.4. A nie próbowałem Input wyższego niż 1.9V. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaodrze244 Opublikowano 22 Czerwca 2015 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2015 Nie ma co bać [gluteus maximus]. W tych prockach i tak najważniejsza jest temperatura pracy. A 2.0v to zadne napięcie spokojnie możesz tyle dowalic. Zobacz sobie jeżeli masz takowe jakie napięcia ustawia producent płyty w tych gotowych profilach się byś zdziwił jakie są wysokie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nalewator Opublikowano 22 Czerwca 2015 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2015 W UEFI masz gotowe profile na różne Mhz . Wystarczy załadować jaki się chce (nie przesadzać do 4.5Ghz jest bezpiecznie ). Sam z tego korzystam chodzi idealnie. Nie trzeba żadnych softowych programików instalować . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Silvs Opublikowano 24 Czerwca 2015 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2015 (edytowane) Na uefi tej mojej płyty głównej są gotowe profile na różne mhz? Nie znalazłem niczego takiego. Co z tymi temperaturami, nie są zbyt wysokie? Jakbym zmienił input z 1.9 na 2.0 to można by było zmniejszać napięcie procesora, czy to tak nie działa? Edytowane 24 Czerwca 2015 przez SiIas Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rrG73JH Opublikowano 24 Czerwca 2015 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2015 Panowie czy to normalne że temp procesora 4690k w spoczynku ma ok 30 stopni, a po włączeniu linxa w ciagu kilku sekund wzrasta do 70 stopni? Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaodrze244 Opublikowano 24 Czerwca 2015 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2015 (edytowane) Panowie czy to normalne że temp procesora 4690k w spoczynku ma ok 30 stopni, a po włączeniu linxa w ciagu kilku sekund wzrasta do 70 stopni? Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka tak jest to normalne. Edytowane 24 Czerwca 2015 przez zaodrze244 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Silvs Opublikowano 1 Lipca 2015 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2015 Pozwoliłbym zrobić sobie @refresh, bo chciałbym uzyskać odpowiedzi na te moje poprzednie pytania, które mi są potrzebne. :mellow: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...