Skocz do zawartości
Crevw

odzyskanie danych raid0

Rekomendowane odpowiedzi

po instalce win8.1 windows przestał widzieć dwa  dyski skonfigurowane jako raid0 (ide superspeed). znaczy widzi ale jako nieprzydzielone, dane poszły sie chyba dymać...

próbowałem parę programów do odzysku danych ale bez większego rezultatu 

jest ktoś kto powie jak to ugryźć? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

płyty głownej, ustawien nie ruszałem , choć coś mnie świta że po załadowanie defaultowych ustawien  bios zmienil na inny tryb, nie pamietam jaki i musialem z powrotem przestawic na superspeed  czyli asusowy raid0. Moze tu cos sie rypło....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

musisz przywrócić kontroler na płycie głównej do tych samych ustawień i dyski powinny być widoczne jako macierz. Nic innego z nimi nie rób, bo tylko narobisz więcej szkody, zwłaszcza jak masz tam wrażliwe dane. Jeśli to nie pomoże, to kiepsko to widzę, bo pewnie namieszałeś podczas prób odzyskiwania danych, których nie odzyskasz w żaden sposób jeśli kontroler niezobaczy dysków w R0.

Musiałem ostatnio podłączyć kilka dysków i je posprawdzać, więc od mojego kompa na H67 testowego odpiąłem Raid0 na SSD i normalnie podłączyłem 4 dyski HDD. Po zrobieniu co było do zrobienia, przestawiłem na R0, podpiąłem 2 x SSD i wszystko pięknie działa. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja, jak czyściłem stare dyski, to zapomniałem na 4-ech z nich rozmontować macierz r0. Po podłączeniu każdego z osobna były w systemie widoczne, ale niedostępne, niemożliwe również do sformatowania. Dopiero uruchomienie ich ponownie jako kompletnych macierzy pozwoliło na ich używanie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi