Skocz do zawartości
ArtKTK

Gigabyte 790FXT-UD5P - sieciówka

Rekomendowane odpowiedzi

Płyta posiada dwie karty sieciowe - czy jest możliwe , żeby obydwie padły jednocześnie ?? Uszkodzenie LIVEBOXA wykluczam - laptop podłączony tym samym kablem i internet hula aż miło , a mój pecet pokazuje brak połączenia - diagnostyka sieci wyrzuca że jest odłączony kabel ... W menadżerze urządzeń żadnych błędów - komunikat "urządzenie działa poprawnie" ... Odinstalowanie i ponowna instalacja sieciówek nic nie dała ... Wniosek , że padły , ale żeby obydwie jednocześnie ?? Rano internet był , po wyłączeniu kompa i ponownym włączeniu po kilku godzinach netu brak :( ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z prawa Moor'a wynika że tak. ;]

1. Były jakieś skoki napięcia? Zaniki prądu? Burze?

2. Oczywiście sprawdzałeś innym kablem? Sprawdzałeś inne gniazdo w routerze/livebox?

3. Pobierz jakąś dystrybucję Linuxa odpalaną z CD/DVD, odpal i zobacz, czy sieć będzie działać (nowe dystrybucje nie powinny mieć problemów z wykryciem i zainstalowaniem kart). Gdyby jednak był problem z ich instalacją (tzn sterowników), to zawsze można postawić obok czysty system Windows.

4. Jeśli to Windows 8/8.1, to czy przypadkiem nie włączałeś trybu samolotowego? Badziewie potrafi się zaciąć i mimo wyłączenia, blokować sieciówki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skoków napięcia ani zaniku prądu przynajmniej do godziny 12:30 nie zauważyłem - potem polazłem do roboty . Burzy nie było wczoraj . Sprawdzałem na innym kablu i na pozostałych trzech gniazdach w liveboxie i mi chu chu . Winda to 7 w wersji ultimate ... Czystej windy nie chcę stawiać - szybciej wyjdzie mi wyskoczyć do sklepu i za 15 zeta kupić sieciówkę pod PCI ... Powtórzę - na tym samym klablu i gnieździe laptop córki neta ma , stąd wnioskuję , że padły sieciówki na płycie - albo z jakiegoś innego powodu odmówiły współpracy .... Wstanę dzisiaj i skoczę do sklepu - 15 zeta nie majątek , a od ręki dostanę odpowiedź co zdechło - najwyżej później będę szukał przyczyn , skoro menadżer urządzeń pokazuje że obie sieciówki na płycie działają poprawnie ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Źle wnioskujesz - to wersja 100% orginał , zakupiona w sklepie  ... Sterowniki aktualizowałem i nic nie pomogło . Kupiłem sieciówkę za 20 zeta , wpiąłem w PCI i działa - jak będę miał następne wolne to się pobawię i poszperam dlaczego integra odmówiła współpracy .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W takim razie przepraszam - kupowanie Ultimate to tak rzadki przypadek, że jak bym stwierdził, że jesteś jedyną osobą na forum, która takową zakupiła, to pewnie bym się nie pomylił dużo ;]

Jeśli zmiana sterowników nic nie daje, to rzeczywiście wygląda na uszkodzenie. Można by jeszcze sprawdzić na Linuxie lub czystym systemie Windows (na innej partycji/dysku), by wykluczyć winę systemu. Jak tam też nie ruszy, to ślij na gwarancję. A zakupiona karta jeść nie woła.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zadziwię Cię , nie mam pendraka :) ... Kupiłem drugą sieciówę i net lata , więc wychodzi że integra odmówiła współpracy - ma ktoś pomysł jak sprawdzić czy padł kontroler czy tylko coś się pokićkało ze sterami/oprogramowaniem ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi