Tojaniety Opublikowano 26 Czerwca 2015 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2015 (edytowane) Witam to mój pierwszy temat na forum. Mam zamiar kupić MSI R9 390x. Piszą w MSI, że zasilacz powinien być co najmniej 750W,50A. Mój ma 700W,oraz na lini 12V(2)-25A+25A.Dodam że linia do mobo ma 150W. Zasilacz ma ok 3 lat.Zero problemów do tej pory,nie licząc urwanej łopatki od wentylatora.(stukało o przewód i odpadło).Dodam że czyszczę kompa regularnie co 2-3 miesiące,zasilacz jakieś 6 mieś temu. mój konf: MSI z97 gaming 5 4790K-nominał,czyba że gram daje na 4,4- 4,5ghz(sztywno) MEM: 8GB patriot 1866cl9 i 1,5v lub do gry: 2200 cl10 1,65v Chłodzenie AIO corasair H100i ssd-OCZ vertex 3 -60GB 2 hdd 250GB,50GB MSI R9 270x do tej pory Czy ta zasiłka wystarczy ? 750W nie ma ,50A ma .Może MSI podaje wratości dla max podkręcanej grafy? Z drugiej strony 3lata zasilacz,sprawność spada tak słyszałem nie wiem do końca jak jest. Aha ma on oznaczenie 80 plus. Tu opis i test,niestety zbyt fachowy i angielski na zbyt wysokim poziomie dla mnie. http://www.hardocp.com/article/2008/11/12/ocz_700w_modxstream_pro_power_supply/1#.VY1ibPntlBc Proszę o pomoc. Edytowane 26 Czerwca 2015 przez Tojaniety Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qhash Opublikowano 26 Czerwca 2015 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2015 ten 390X w stress teście bierze nawet 464W ;) to jest jakaś masakra Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 26 Czerwca 2015 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2015 464W poboru przez samą kartę czy to pobór samej konfiguracji testowej , w dodatku pobór prosto z gniazdka ? Obstawiam że to drugie , mało prawdopobne aby karta brała ponad 450W w stressie . Zresztą czego można było się spodziewać po 290X , zarłoczność karty jest od dawna znana i 390X ( rebrand 290X ) nie wiele w tej kwesti zmienia . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qhash Opublikowano 26 Czerwca 2015 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2015 (edytowane) http://www.tomshardware.com/reviews/amd-radeon-r9-390x-r9-380-r7-370,4178-10.html VGA total - to oczywiście peak, dobry zasilacz 550W pociągnie przez chwilę platformę na takim peaku, ale jakiś szajs to już trzeba brać 700W Edytowane 26 Czerwca 2015 przez qhash Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nalewator Opublikowano 28 Czerwca 2015 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2015 Czy jest sens dokładania do wersji z 4GB (R9 380) , czy te dodatkowe 2GB coś dadzą (w 960 nie wiele dają). Karta będzie wykorzystywana do rozdziałki Full HD. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
iKingPin Opublikowano 28 Czerwca 2015 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2015 (edytowane) Czy jest sens dokładania do wersji z 4GB (R9 380) , czy te dodatkowe 2GB coś dadzą (w 960 nie wiele dają). Karta będzie wykorzystywana do rozdziałki Full HD. Miałem GTX 660Ti 2GB. Z karty byłem BARDZO zadowolony do czasu :( Po wyjściu AC:U ilosć ramu na karcie dała o sobie znać :( W detalach Medium była czkawka uniemozliwiajaca granie ( pamięc GPU zajęta wg. Afterburnera to 2.5 - 3 GB ). Z każdą nową gra było coraz gorzej. Dlatego uważam że 4GB ramu na karcie to teraz rozsądne minimum dla dzisiejszych gier w FullHD i QHD :) PS. dzisiaj większość gier to porty z PS4 i Xone gdzie pamięci dla GPU jest 4 GB. Przed PS4 i Xone gry śmigały u mnie na max detalach :) Edytowane 28 Czerwca 2015 przez iKingPin Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qhash Opublikowano 30 Czerwca 2015 Zgłoś Opublikowano 30 Czerwca 2015 zobaczymy co będzie niedługo. AMD ledwo zipie, mają kilka fabów w porównaniu do 27 fabów Intela. Już się ustawia kolejka do przejęcia - może w niedalekiej przyszłości będziemy kupować karty od Microsoft albo Samsung. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JejoX Opublikowano 1 Lipca 2015 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2015 Obserwuje ceny R9 390 i widzę , że cena z początkowych 1560zł spadła do ok 1450zł.Jesli spadnie do poziomu 1300zł , to ta karta będzie nareszcie dobrze wyceniona. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rocketv78 Opublikowano 1 Lipca 2015 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2015 Wiadomo że te ceny są wygórowane tylko po to, żeby skorzystać trochę z boomu premierowego - zawsze znajdzie się parę narwańców, którzy kupią, "bo nowe". Szczególnie odpychająca cena dla 390X powinna w miarę szybko opaść (jeżeli chcą to w ogóle sprzedać). Ogólnie seria R300, jak na rebrand przystało, prezentuje się słabo - jestem jednak ciekaw jak się wszystko ułoży po premierze DX12 - ponoć karty od AMD mają na tym skorzystać o wiele bardziej niż NV (obejście problemu narzutu na CPU), więc szanse będą mogły się wyrównać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tojaniety Opublikowano 1 Lipca 2015 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2015 Wszystko hula na maxa ,zero problemów! Thx za pomoc,ha ha ha. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ryba1986 Opublikowano 2 Lipca 2015 Zgłoś Opublikowano 2 Lipca 2015 (edytowane) Zastanawiam się nad zakupem R9 380 tylko nie wiem czy mój zasilacz nie będzie za słaby.Procek: i5-4670kZasilacz: BEQUIET STRAIGHT POWER E9 | 400W 80+ GOLD Obecna grafika: GTX 660Będzie konieczna wymiana zasilacza na mocniejszy? Edytowane 2 Lipca 2015 przez Ryba1986 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adashi Opublikowano 2 Lipca 2015 Zgłoś Opublikowano 2 Lipca 2015 W żadnym razie nie będzie konieczna. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Di4m0nD Opublikowano 6 Lipca 2015 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2015 Witam, otóż czy Chieftec CFT-560-A12S wystarczy do takiego zestawu http://www.morele.net/inventory/info/QS5o7P/?Proszęo pomoc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 6 Lipca 2015 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2015 I3 i R9 390 to nie najlepsze połączenie . Kartę zmień na MSI R9 290 4GB Gaming 4G za 1 268 zł , to to samo co R9 390 tylko ma mniej VRAM , wydajnościowo praktycznie to samo . Do tego co zostanie z zamiany 390 na 290 dokładasz ~100 zł i kupujesz I5 4460 za 805 zł . Ramy zmień na Crucial Ballistix 2x4GB DDR3 1 600 mhz CL9 za 224 zł , tym sposobem zyskasz kolejne ~50 zl . Co do PSU - ten konkretny model ma ~440W na linii + 12V , trochę mało dla R9 290 , tym bardziej że to dość stara konstrukcja - ile lat ma twój PSU ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Di4m0nD Opublikowano 6 Lipca 2015 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2015 Wiem, tyle że i tak zestaw zamówiony, a zasilacz akurat mam od 1 miesiąca i pytanie mam czy wystarczy czy trzeba nowy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Di4m0nD Opublikowano 6 Lipca 2015 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2015 To wystarczy czy nie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adashi Opublikowano 6 Lipca 2015 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2015 Jeżeli ma miesiąc, to wystarczy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 7 Lipca 2015 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2015 Wiem, tyle że i tak zestaw zamówiony, a zasilacz akurat mam od 1 miesiąca i pytanie mam czy wystarczy czy trzeba nowy To będzie chodzić bardziej niż żałośnie. I zamówienie zawsze można zmienić przed skompletowaniem/wysyłką. No chyba że ma się poważne braki w samodzielności. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ryba1986 Opublikowano 9 Lipca 2015 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2015 Karta kupiona, wystarcza zasilacz w zupełności. Wkradł się mały błąd to 450W a nie 400W. I5 Podkrecony do 4.4 GHz R9 380 podkręcony o 15% 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ryba1986 Opublikowano 16 Lipca 2015 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2015 (edytowane) Czy jest sens dokładania do wersji z 4GB (R9 380) , czy te dodatkowe 2GB coś dadzą (w 960 nie wiele dają). Karta będzie wykorzystywana do rozdziałki Full HD. Kupiłem R9 380 2GB od MSI i Wiesiek 3 na wysokich detalach bez włosów smiga na 40+ klatek w full hd. Zajętość pamięci karty nie przekracza 1,6 GB. Dużym plusem karty jest wył wentylatorów w przypadku < 60 st. C na rdzeniu. Edytowane 16 Lipca 2015 przez Ryba1986 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nalewator Opublikowano 20 Lipca 2015 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2015 Ryba1986 jaki masz proc ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ryba1986 Opublikowano 23 Lipca 2015 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2015 Ryba1986 jaki masz proc ? I5-4670K Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
domans Opublikowano 2 Sierpnia 2015 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2015 Witam, Koledzy jestem w trakcie zakupu kary graficznej. Obecnie posiadam i7 -4770K + ATI R9 280 + 16GB ram. Ze względu na posiadany monitor (Philips BDM3470UP - roz. 3440 x 1440) poszukuję karty wydajnej z dużą ilością pamięci operacyjnej. Do niedawna byłem przekonany do kart GTX 970, ale ze względu na problemy z pamięcią powyżej 3,5GB odpusciłem temat. Nie jestem zapalonym giercownikiem/ Obecnie gram jedynie w Wiedzmina i Fifę. Po zastanowieniu się wybrałem Ati ze względu na większą ilość pamięci. Przez przypadek natrafiłem na bardzo ciekawy artykuł (link znajdował się gdzieś na głównej stronie purepc w jednym z komentarzy), w którym testowano karty Ati pod względem wydajności w środowisku DX12. Z testów wynikało, że Ati miażdży Nvidię pod tym względem. Czy ktoś z forumowiczów zauważył takie zwiększoną wydajność kart Ati po instalacji windowsa 10? Pozdrawiam, Rafał Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maker3 Opublikowano 2 Sierpnia 2015 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2015 Najpierw muszą wyjść gry pod DX12. Pierwszą będzie Gears of War. Wysłano z Nokia Lumia 920 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mistereco Opublikowano 4 Sierpnia 2015 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2015 Jak słusznie zauważył kolega aby odczuć różnicę muszą wyjść gry obsługujące DX12. Ewentualnie patche, które zaimplementują DX12 do obecnych produkcji. Inną kwestią jest to, że nie wiadomo czy karty zielonych i czerwonych mają pełne wsparcie DX12. Pojawiają się głosy, że dopiero seria Pascal zapewni kompleksowe wparcie dla DX12. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DamianS20171 Opublikowano 31 Sierpnia 2015 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2015 Witam. Kupiłem ostatnio kartę graficzną MSi r9 390 i moim problemem są temperatury. W spoczynku (wentylatory wyłączone) ma około 60 stopni. Po odpaleniu Wiedzmina 3 temperatury potrafią wynosić nawet 85 stopni. Moja obudowa to zalman z3. Pytanie więc dlaczego się tak dzieje i jak mogę zrobić żeby temperatury były normalne. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kapi89 Opublikowano 31 Sierpnia 2015 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2015 85 stopni dla tych kart to jeszcze nie jest przegrzanie. Karta dopiero zmniejsza taktowanie przy 95 stopniach. Natomiast najwięcej pomoże dołożenie wentylatora w okolice karty, tak żeby wdmuchiwał jej chłodne powietrze z zewnątrz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 31 Sierpnia 2015 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2015 (...) Natomiast najwięcej pomoże dołożenie wentylatora w okolice karty, tak żeby wdmuchiwał jej chłodne powietrze z zewnątrz. I zaraz będzie płakać że ma słabą wydajność bo koty zalęgły się na radiatorze. @autor Rozumiem że masz małe pojęcie o sprzęcie ale podam jedną ważną zasadę - temperatura otoczenia ma dużo wspólnego w wartościami odczytywanymi na CPU i GPU. Na forum i w necie jest milion przydatnych informacji. Nie wymagam nadludzkiego wysiłku ale jeśli udało Ci się znaleźć forum to poradzisz sobie z następnym pytaniem bez zakładania tematu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NostradamuSek Opublikowano 31 Sierpnia 2015 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2015 (edytowane) Jak masz problemy z tempami, w końcu są upały to zdejmij boczną pokrywę, kup http://allegro.pl/wentylator-biurkowy-oscylacja-3-predkosci-i5621488452.htmli puść nawiew do wnętrza budy. Będzie jak trzeba. Niestety masz zbyt słabe przewietrzanie budy. Ja mam to samo, brak wentyli wyciągających poza zasilaczem, acz mam miejsce na zamontowanie 2 wyciągowych. Moja 970-ka w upały przekraczała 80st, z tym rozwiązanie nie chce przekraczać 70st, a w Wieśku 3 oscyluje między 60-65st. Rozwiązanie chałupnicze i proste, ale skuteczne. Oczywiście rozwiązanie Orgiusza też pomoże, o ile masz wystarczający "wyciąg powietrza" Edytowane 31 Sierpnia 2015 przez NostradamuSek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bender83 Opublikowano 31 Sierpnia 2015 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2015 Ewidentnie problem z wentylacją budy ew. jakiś felerny egzemplarz. Moja 390-ka od MSI w trakcie gry w W3 ma około 65st (z tego co pamiętam, mogę jeszcze wieczorem sprawdzić dokładnie) a w spoczynku około 40. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...