Skocz do zawartości
Yogi311

AMD Radeon R9 300 / R7 300 / R5 300 (GCN 1 / 2 / 3) - Temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Karte MSI R9 390 wsadziłem do płyty głównej i następuje problem. Nie słysze podczas uruchamiania się komputera pikania z biosa jak to zawsze u mnie bywa przy uruchamianiu i ładowaniu się windowsa, obraz jest czarny i nic się nie dzieje, windows się nie ładuje. Karta graficzna pracuje tzn, ma zasilanie wentylatory chodzą ale nic poza tym. Gdy  włożę starą kartę graficzną wszystko jest ok ładuje się bios i windows. Czego to może być problem? czy nie mam za słabego zasilacza czy może mam za starą płytę główną?

Moja parametry komputera:

zasilacz 550W

płyta głowna MS 7680 ver. 3.2

oczywiscie dysk

16gb ram

procesor i7 4x3.2Ghz

Prosze o pomoc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spróbuj przełączyć taki malutki przełącznik na krawędzi karty przy gniazdach we/wy. Zmienia on biosy karty dostosowany do UEFI i do bez wsparcia uefi.

Jednocześnie, karta lubi nie startować nawet przy 600W zasilaczach, także tutaj może być problem.

Edytowane przez kapi89

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak jak w innym temacie napisałem, spróbuj przełączyć przełącznik na krawędzi karty po stronie gniazd we/wy. Zaskakująco dużej liczbie osób to pomaga w internetach :)

Oraz piszą że karta wybrzydza nawet 600 watowym zasilaczom i nie startuje

Edytowane przez kapi89

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Od jakiegoś czasu zastanawia mnie pewna sprawa związana z nowymi radeonami. Jak wiadomo nowe karty dostały więcej pamięci, której tak naprawdę nie są w stanie wykorzystać. Sprawa jednak może wyglądać inaczej w crossfire, w którym ilość pamięci nie zwiększa się. Czy w sieci są jakieś testy porównujące 2x r9 380 2GB vs 2x r9 380 4GB. Co prawda montowanie takiego zestawu nie wydaje się  opłacalne ale chciałbym wiedzieć czy ta dodatkowa pamięć może się do czegokolwiek przydać. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@ Rhey

Jeżeli to w jakiś sposób Tobie pomoże ( nie najświeższy już test ) to zobacz, tylko to tyczy się samego r9 380 2GB w CF.

P.s. Być może widziałeś, teraz tak na szybko nic innego nie znalazłem. Także sam oceń czy to jest opłacalne.

Edytowane przez Desti

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Test raczej troszkę niepewny. Wydajność 960 i dwie takie karty dają więcej klatek niż Titan X. Mocno to podejrzane. Do tego pamieć się nie sumuje w CF/SLI. Więc tak naprawdę masz do dyspozycji tylko 2GB. Ja bym poszukał innego testu. Po za tym SLI i CF ma swoje wady. Nie w każdej grze bedzie tak kolorowo jak na tych testach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

CF/SLI z 2 kart medium = karta high/top .

Tak było z 2xGTX460 , 2xHD5770 , 2xHD6850 etc.

Choć test faktycznie dziwny , skoro R9 380 ma wydajność zbliżoną do GTX960 a ten ostatni to połówka GTX980 to conajwyżej CF z tych kart powinno doganiać GTX980 a nie Titana X .

W sporej części gier CF z 2xR9 380 2GB dogania Titana X w w większości ustawień , tylko w 4K jest sytuacja odwrotna - CF leci niemal na sam dół .

Metro LL i ostatni TR mają dziwne wyniki nawet w 4K - CF jest na drugiej pozycji , tylko ostatni Hitman ma duże problemy z CF .

Nie jest to problem platformy bo w teście procek jest mocny - I7 5820K , tyle że pracuje na stock .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki, Widziałem już te testy. Niestety trochę trudno przełożyć to na wyniki w CF. Jak na razie najbliższe temu czego szukałem są testy 290x w wersjach z 4GB i 8GB. Wygląda na to, że dodatkowe 4gb pamięci w crossfire dodaje temu konkretnemu modelowi jakieś 10% wydajności w 4k.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję za porady i cenne informacje.

Karty graficznej jeszcze nie zakupiłem, byłem zdecydowany na Fury X, ale ilość pamięci powstrzymała mnie przed tą decyzją.

Cały czas czekam na testy dx12 w grach, ale z tego co wyczytałem to premiery zostały poprzenoszone na przyszły rok.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

amd_r9_380_test_review_3.png

Brakujące ogniwo - większość osób czekających na premierę Radeona R9 380X właśnie tak postrzegało długo zapowiadaną kartę graficzną AMD, której przeznaczeniem było zbudowanie pomostu nad przepaścią dzielącą Radeona R9 380 i GeForce GTX 960 od Radeona R9 390 i GeForce GTX 970. Gigantyczna nisza dotychczas nie została odpowiednio zagospodarowana po obydwu stronach, zdecydowanie brakowało godnego następcy Radeona R9 280X - trochę wydajniejszego, ale jednocześnie bardziej energooszczędnego oraz wykorzystującego nowszą odmianę architektury GCN. Wakacyjny wysyp Radeonów serii 300 rozwiązania sytuacji nie przyniósł, musieliśmy czekać do połowy listopada, żeby producent odsłonił wszystkie karty. Dzisiaj o godzinie 15.00 schodzi embargo na niezależne testy Radeona R9 380X, który zaczyna szturmować sklepowe półki w licznych odmianach niereferencyjnych. Zobaczcie czy kontratak AMD mający osłabić dominującą pozycję NVIDII tym razem będzie skuteczny.

Edytowane przez Caleb

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Karta jak karta. Najważniejsze, żeby ją dobrze wycenić. Maksymalną ceną 380x powinno być 1100 zł. Obecnie lepiej dołożyć i brać GTX 970 albo R9 390. (choć po ostatnich podwyżkach cen tylko radeon od club3d i referenty 970 są sensownie wycenione) Ale może to tylko polska perspektywa? Na anglojęzycznych forach widziałem sporo pozytywnych opinii o tej karcie. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zaskakująco niski bonus wydajnościowy wobec R9 380. Szczerze mówiąc patrząc pod kątem specyfikacji, nie wydaje się to możliwe. Czy to realne, że problem tkwi w driverach albo niedopracowanym biosie karty? Wiem, ze to mało prawdopodobne, bo to dokładnie ta sama architektura co R9 285/380, ale może jednak.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Różnica jest taka sama jak w przypadku hd7950 a hd7970 na tych samych zegarach czyli prawie zerowa. Było to wiadome od samego początku i nie rozumiem czemu ludzie mieli nadzieję na jakąś kolosalna różnicę jak praktycznie te same karty są na rynku od prawie 4 lat.

Tapatapatap Z2

Edytowane przez GeMtin1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale skąd takie oczekiwania? Tej architekturze nie brak wydajności jednostek cieniujących, a ROP. Z tego samego względu w wielu grach różnica między Fury i 390X jest tak mała.

Taptaptap Mlais M52

Edytowane przez radiergummi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale skąd takie oczekiwania? 

Karta wchodziła w segment/przedział cenowy, gdzie nie ma konkurencji. Bo podkręcony GTX 960 to żadna konkurencja. Liczyłem na jakiś mega hit, a tak w cenie do ~1100-1150zł będzie przyzwoita propozycja i tyle. 

Cóż, integra skylake'a przerosła moje wszelkie oczekiwania, toteż czekam do 16nm i innych szmerów-bajerów. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

R9 380 miał na starcie wyższe taktowanie rdzenia i pamięci od r9 280 natomiast r9 380x ma niższe niż r9 280x. Powtarzam wszystko było wiadomo długo przed premierą i nie ma żadnego rozczarowania ani zaskoczenia. Cena również była oczywista.

Tapatapatap Z2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość mistereco22

Pojawią się przecieki, że kraty zielonych mają gigantyczne problemy z DX12. Zieloni obrzucają błotem deweloperów, ponieważ gry na DX12 osiągają wspaniałe rezultaty, podczas gdy karty zielonych się duszą i osiągają skandaliczne wyniki względem kart czerwonych. Część deweloperów mówi wprost o tym, że 390 wyprzeda zdecydowanie 980 na DX12. 

Generalnie to zieloni mają monopol i rozpaczliwie opóźniają premierę DX12 aby przetrwać do czasu premiery Pascali.

Według mnie taki scenariusz jest prawdopodobny. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A czy nie bierzecie pod uwagę, że 380X dzięki dodatkowym jednostkom obliczeniowym może zyskać zbiegiem czasu? Nowe gry wykorzystujące/potrzebujące większą ilość jednostek, nowe sterowniki itp??? Tylko nie linczujcie, nie stwierdzam tylko pytam. Stoję właśnie przed wyborem karty graficznej i napaliłem się na 380X ale zaczynam się zastanawiać czy nie kupić jednak "zwykłej" 380 MSI Gaming 4GB

Edytowane przez Wupe85

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi