Skocz do zawartości
Yogi311

AMD Radeon R9 300 / R7 300 / R5 300 (GCN 1 / 2 / 3) - Temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Mój problem polega na tym, że po aktualizacji, którą sam pobrał i zaktualizował sobie system (Win 10) nie mogę ustawić rozdzielczości FHD na komputerze. Karta jest wykrywana, sterowniki najnowsze (instalowałem poprzednie wersje i nadal to samo), monitor obsługuje FHD. Kiedy wymusze rozdzielczość FHD na 30 Hz obraz tak jak by wibrował na 60 Hz obraz jest rozmazany delikatnie. Nie mam już pomysłu co zrobić, a nie chciałbym wykonywać reinstalacji systemu.

Proszę o pomoc, pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najświeższe sterowniki ze strony. Zainstalować D.D.U Uninstaller. Usunąć drivery i ponownie zainstalować. Sprawdzić połączenie kablowe między PC a monitorem (podmienić kabel).

http://www.guru3d.com/files-get/display-driver-uninstaller-download,20.html

Czy aby na pewno podłączyłeś monitor do gniazda karty graficznej? a może do gniazda na płycie głównej?

Edytowane przez Markus1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zdefiniuj na sztywno nową rozdziałkę, dodaj do obsługiwanych w sterowniku i ją ustaw. Też nie działa?

Usunąłem sterowniki przez DDU, zainstalowałem najnowsze, zdefiniowałem na sztywno tą roździelczość (obraz wychodzi mo za ekran monitora) i nadal nie działa. Spróbuję jeszcze podłaczyć kompa przez HDMI do TV i zobacze jak działa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Mam kartę graficzną jak w tytule MSI AMD Radeon R9 390 8GB Gaming i przyszedł czas na wymianę.

Proszę o podanie ile ta karta graficzna jest warta, oraz jaką kartę graficzną kupić.

Moja 1 grudnia będzie miała dwa lata nie krecona.

CPU Intel i7 5820K

Monitor Asus PB287Q 4K TN LED

poproszę o propozycję do kwoty około 2000zl =450£

Sent from my SM-N9200 using Tapatalk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No patrzymy wszędzie. Z Anglii znajomy jeździ na tirach to mi przywiezie jak się coś znajdzie

Kwota to około 500£ =2000zl mniej więcej.

I chyba raczej celuje w 1080 teraz.

Edytowane przez a602820922

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,mam taki problem korzystając z MSI Afterburner odczytuje zegary GPU podczas obciążenia czy to gra czy 3DMark(wersja Vantage) i rdzeń nie osiąga maksymalnego zegara boost tzn 1050MHz ,osiąga go może na sekundę i później spada do wartości około 930 i utrzymuję się w trakcie gry czy 3DMark,podkręcanie rdzenia nie zmienia praktycznie nic,za to pamięci bez problemu mogę ustawić na 1800MHz i efektem jest wyższa wydajność.Próbowałem wyłączać synchronizację pionową w sterownikach i inne ustawienia - żadnych zmian.Bez obciążenia rdzeń GPU pracuje z prędkością 300MHz.

Karta to Radeon R9 360 2GB Referencyjna ,Sterowniki Adrenalin 18.3.4 ,nie posiada dodatkowego wejścia zasilania temperatura nie osiąga więcej niż 70*C na GPU pod obciążeniem.

Zmiana sterowników nie daję żadnego efektu,nadal brak możliwości OC rdzenia i niższe taktowanie niż referencyjne pod obciążeniem.Próbowałem 3 różne wersje.

Płyta główna na chipsecie X99

Windows 7

Zasilacz na pewno w porządku 400W.

Karta ma TDP 75W ale gdzieś w GPU-Z jest napisane power limit 47W.

Edytowane przez Nicko13

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej! Od kilku miesięcy mam problemy, pewnie ze sterownikiem karty. Po odpaleniu kompa wszystko jest ok, ale przy powiedzmy włączeniu jakieś gry komp sie zwiesza na 5 sek ekran robi sie czarny i gra lub program często się wyłącza(ale nie zawsze) . Po chwili wszystko wraca do normy i mozna grać(dzieje się tak tylko raz po włączeniu PC) . Po takiej sytuacji w prawym dolnym rogu pulpitu (tam gdzie jest ikona amd, utorrent, połączęnia sieciowe, głośność) pojawiaja sie dwie ikonki amd po czym jedna znika po najechaniu na nia myszka. Odinstalowalem stery, zainstalowalem nowe i problem na kilka dni zniknął. Teraz znowu się zaczęło. Pozdrawiam! :) 

Ps. Przed chwila włączyłem kompa i wyglada na to ze winna jest aplikacja Ustawienia Karty Radeon... Ona sie wiesza (brak odpowiedzi, czesto podwójna ikonka AMD w rogu po czym jedna znika po najechaniu myszka) czarny ekran zwiecha kompa(aplikacja sie wyłączą) po chwili aplikacja sie odpala sama, ekran wraca i wszysto jest ok. 

Edytowane przez miazgus4646

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.
Ze względu na duże temperatury na karcie graficznej (Radeon R9 380 Gigabyte) postanowiłem wziąć się za wymianę pasty oraz termopadów.
Niestety, ale że to mój pierwszy raz kiedy przeprowadzam taką operację nie wiem jakiej grubości mam zastosować termopady przy mojej karcie graficznej.
Bardzo prosiłbym o pomoc w rozwiązaniu tego problemu.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Mam problem z kartą graficzną a mianowicie po pewnym czasie od uruchomienia pojawia się napis no signal i komputer się zawiesza, czasami zamiast tego jest ekran pełen artefaktów. Za pierwszym uruchomieniem komputer działa nawet i 2 godziny natomiast po restarcie sytuacja występuje po paru sekundach. Początkowo myślałem, że to zasilacz bo stary nie trzymał napięć (spadały na wtyczce PCIE do 11,20V) ale po wymianie na nowy problem dalej występuje. Na zintegrowanej karcie graficznej komputer działa normalnie.

Mam dwa pytania związane z tym problemem.

1. Czy można na 100% stwierdzić, że uszkodzona jest karta graficzne a nie jakiś jeszcze inny komponent komputera? Nie chce kupować nowej karty nie mając pewności.

2. Czy przy tego typu awarii karty jest możliwość jej naprawy i czy w ogóle jest to opłacalne i mam jakikolwiek sens?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi