Skocz do zawartości
Yogi311

AMD Radeon R9 300 / R7 300 / R5 300 (GCN 1 / 2 / 3) - Temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Witam to mój pierwszy temat na forum.

Mam zamiar kupić MSI R9 390x.

Piszą w MSI, że zasilacz powinien być co najmniej 750W,50A.

Mój ma 700W,oraz na lini 12V(2)-25A+25A.Dodam że linia do mobo ma 150W.

Zasilacz ma ok 3 lat.Zero problemów do tej pory,nie licząc urwanej łopatki od wentylatora.(stukało o przewód i odpadło).Dodam że czyszczę kompa regularnie co 2-3 miesiące,zasilacz jakieś 6 mieś temu.

mój konf:

MSI z97 gaming 5

4790K-nominał,czyba że gram  daje na 4,4- 4,5ghz(sztywno)

MEM: 8GB patriot 1866cl9 i 1,5v  lub do gry:   2200  cl10  1,65v

Chłodzenie AIO corasair H100i

ssd-OCZ vertex 3  -60GB

2  hdd 250GB,50GB

MSI R9 270x do tej pory

Czy ta zasiłka wystarczy ?

750W nie ma ,50A ma .Może MSI podaje wratości dla max podkręcanej grafy?

Z drugiej strony 3lata zasilacz,sprawność spada tak słyszałem nie wiem do końca jak jest.

Aha ma on oznaczenie 80 plus.

Tu opis i test,niestety zbyt fachowy i angielski  na zbyt wysokim  poziomie dla mnie.

http://www.hardocp.com/article/2008/11/12/ocz_700w_modxstream_pro_power_supply/1#.VY1ibPntlBc

Proszę o pomoc.

Edytowane przez Tojaniety

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

464W poboru przez samą kartę czy to pobór samej konfiguracji testowej , w dodatku pobór prosto z gniazdka ?

Obstawiam że to drugie , mało prawdopobne aby karta brała ponad 450W w stressie .

Zresztą czego można było się spodziewać po 290X , zarłoczność karty jest od dawna znana i 390X ( rebrand 290X ) nie wiele w tej kwesti zmienia .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://www.tomshardware.com/reviews/amd-radeon-r9-390x-r9-380-r7-370,4178-10.html

VGA total - to oczywiście peak, dobry zasilacz 550W pociągnie przez chwilę platformę na takim peaku, ale jakiś szajs to już trzeba brać 700W

Edytowane przez qhash

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy jest sens dokładania do wersji z 4GB (R9 380)  , czy te dodatkowe 2GB coś dadzą (w 960 nie wiele dają). Karta będzie wykorzystywana do rozdziałki Full HD.

Miałem GTX 660Ti 2GB. Z karty byłem BARDZO zadowolony do czasu :( Po wyjściu AC:U ilosć ramu na karcie dała o sobie znać :( W detalach Medium była czkawka uniemozliwiajaca granie ( pamięc GPU zajęta wg. Afterburnera to 2.5 - 3 GB ). Z każdą nową gra było coraz gorzej. Dlatego uważam że 4GB ramu na karcie to teraz rozsądne minimum dla dzisiejszych gier w FullHD i QHD :) PS. dzisiaj większość gier to porty z PS4 i Xone gdzie pamięci dla GPU jest 4 GB. Przed PS4 i Xone gry śmigały u mnie na max detalach :)

Edytowane przez iKingPin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zobaczymy co będzie niedługo. AMD ledwo zipie, mają kilka fabów w porównaniu do 27 fabów Intela. Już się ustawia kolejka do przejęcia - może w niedalekiej przyszłości będziemy kupować karty od Microsoft albo Samsung.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiadomo że te ceny są wygórowane tylko po to, żeby skorzystać trochę z boomu premierowego - zawsze znajdzie się parę narwańców, którzy kupią, "bo nowe". Szczególnie odpychająca cena dla 390X powinna w miarę szybko opaść (jeżeli chcą to w ogóle sprzedać). 

Ogólnie seria R300, jak na rebrand przystało, prezentuje się słabo - jestem jednak ciekaw jak się wszystko ułoży po premierze DX12 - ponoć karty od AMD mają na tym skorzystać o wiele bardziej niż NV (obejście problemu narzutu na CPU), więc szanse będą mogły się wyrównać. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zastanawiam się nad zakupem R9 380 tylko nie wiem czy mój zasilacz nie będzie za słaby.

Procek: i5-4670k
Zasilacz: BEQUIET STRAIGHT POWER E9 | 400W 80+ GOLD

Obecna grafika: GTX 660

Będzie konieczna wymiana zasilacza na mocniejszy?

Edytowane przez Ryba1986

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I3 i R9 390 to nie najlepsze połączenie .

Kartę zmień na MSI R9 290 4GB Gaming 4G za 1 268 zł , to to samo co R9 390 tylko ma mniej VRAM , wydajnościowo praktycznie to samo .

Do tego co zostanie z zamiany 390 na 290 dokładasz ~100 zł i kupujesz I5 4460 za 805 zł .

Ramy zmień na Crucial Ballistix 2x4GB DDR3 1 600 mhz CL9 za 224 zł , tym sposobem zyskasz kolejne ~50 zl .

Co do PSU - ten konkretny model ma ~440W na linii + 12V , trochę mało dla R9 290 , tym bardziej że to dość stara konstrukcja - ile lat ma twój PSU ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiem, tyle że i tak zestaw zamówiony, a zasilacz akurat mam od 1 miesiąca i pytanie mam czy wystarczy czy trzeba nowy

To będzie chodzić bardziej niż żałośnie. I zamówienie zawsze można zmienić przed skompletowaniem/wysyłką. No chyba że ma się poważne braki w samodzielności.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy jest sens dokładania do wersji z 4GB (R9 380)  , czy te dodatkowe 2GB coś dadzą (w 960 nie wiele dają). Karta będzie wykorzystywana do rozdziałki Full HD.

Kupiłem R9 380 2GB od MSI i Wiesiek 3 na wysokich detalach bez włosów smiga na 40+ klatek w full hd. Zajętość pamięci karty nie przekracza 1,6 GB. Dużym plusem karty jest wył wentylatorów w przypadku < 60 st. C na rdzeniu.

Edytowane przez Ryba1986

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Koledzy jestem w trakcie zakupu kary graficznej. Obecnie posiadam i7 -4770K + ATI R9 280 + 16GB ram. Ze względu na posiadany monitor (Philips BDM3470UP - roz. 3440 x 1440) poszukuję karty wydajnej z dużą ilością pamięci operacyjnej.

Do niedawna byłem przekonany do kart GTX 970, ale ze względu na problemy z pamięcią powyżej 3,5GB odpusciłem temat. Nie jestem zapalonym giercownikiem/ Obecnie gram jedynie w Wiedzmina i Fifę.

Po zastanowieniu się  wybrałem Ati ze względu na większą ilość pamięci.

Przez przypadek natrafiłem na bardzo ciekawy artykuł (link znajdował się gdzieś na głównej stronie purepc w jednym z komentarzy), w którym testowano

karty Ati pod względem wydajności w środowisku DX12. Z testów wynikało, że Ati miażdży Nvidię pod tym względem.

Czy ktoś z forumowiczów zauważył takie zwiększoną wydajność kart Ati po instalacji windowsa 10?

Pozdrawiam,

Rafał 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak słusznie zauważył kolega aby odczuć różnicę muszą wyjść gry obsługujące DX12. Ewentualnie patche, które zaimplementują DX12 do obecnych produkcji. 

Inną kwestią jest to, że nie wiadomo czy karty zielonych i czerwonych mają pełne wsparcie DX12. Pojawiają się głosy, że dopiero seria Pascal zapewni kompleksowe wparcie dla DX12.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. Kupiłem ostatnio kartę graficzną MSi r9 390 i moim problemem są temperatury. W spoczynku (wentylatory wyłączone) ma około 60 stopni. Po odpaleniu Wiedzmina 3 temperatury potrafią wynosić nawet 85 stopni. Moja obudowa to zalman z3. Pytanie więc dlaczego się tak dzieje i jak mogę zrobić żeby temperatury były normalne. Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

85 stopni dla tych kart to jeszcze nie jest przegrzanie. Karta dopiero zmniejsza taktowanie przy 95 stopniach.

Natomiast najwięcej pomoże dołożenie wentylatora w okolice karty, tak żeby wdmuchiwał jej chłodne powietrze z zewnątrz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

(...)

Natomiast najwięcej pomoże dołożenie wentylatora w okolice karty, tak żeby wdmuchiwał jej chłodne powietrze z zewnątrz.

I zaraz będzie płakać że ma słabą wydajność bo koty zalęgły się na radiatorze.

@autor

Rozumiem że masz małe pojęcie o sprzęcie ale podam jedną ważną zasadę - temperatura otoczenia ma dużo wspólnego w wartościami odczytywanymi na CPU i GPU.

Na forum i w necie jest milion przydatnych informacji. Nie wymagam nadludzkiego wysiłku ale jeśli udało Ci się znaleźć forum to poradzisz sobie z następnym pytaniem bez zakładania tematu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak masz problemy z tempami, w końcu są upały to zdejmij boczną pokrywę, kup

http://allegro.pl/wentylator-biurkowy-oscylacja-3-predkosci-i5621488452.htmli puść nawiew do wnętrza budy. Będzie jak trzeba.

Niestety masz zbyt słabe przewietrzanie budy. Ja mam to samo, brak wentyli wyciągających poza zasilaczem, acz mam miejsce na zamontowanie 2 wyciągowych. Moja 970-ka w upały przekraczała 80st, z tym rozwiązanie nie chce przekraczać 70st, a w Wieśku 3 oscyluje między 60-65st. Rozwiązanie chałupnicze i proste, ale skuteczne.

Oczywiście rozwiązanie Orgiusza też pomoże, o ile masz wystarczający "wyciąg powietrza"

Edytowane przez NostradamuSek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi