Jump to content
impune

Komputer nie uruchamia się, czarny ekran. Proszę o pomoc.

Recommended Posts

Witam,
mam problem z nowo kupionym składakiem:
XFX TS 550W
Gigabyte Z97X Gaming 3
MSI GT 730
Intel Core i5-4690K BOX
SilentiumPC Fortis 2
2x 4GB Kingston HyperX Savage 2400Mhz
WD Black 1TB

Windows 8.1 64-bit

Problem pojawia się przy uruchamianiu - na monitorze nic nie widać, karta graficzna zaczyna co parę sekund rozkręcać wiatrak (tak jak przy starcie systemu, ale cyklicznie), wszystkie wiatraki, dysk i napęd dvd chodzą, ale komputer się nie bootuje, monitor cały czas pusty. Po zmianie karty graficznej (na wbudowaną w procesor a potem na GT220) nic się nie zmienia, tak samo przy zmianie monitora. Odłączenie dysku i/lub napędu też nie powoduje zmian. Sprawdziłem, że na płycie ani pod płytą nic nie dotyka tam gdzie nie powinno (nie ma zwarć).

Po wyłączeniu, przełożeniu pamięci do innych gniazd i uruchomieniu komputer bootuje się normalnie, niezależnie od karty graficznej i monitora,

ale po wyłączeniu i uruchomieniu (nie dotyczy restartu, przy restarcie działa poprawnie) znowu jest tak samo jak wcześniej.

System nie pokazuje żadnych komunikatów o błędach. Ustawienia BIOS są fabryczne (próbowałem zmienić mnożnik pamięci z automatycznie wykrytej wartości 1600 MHz na 2400MHz ale nie wpłyneło to na opisany problem)

Czy ktoś może już spotkał się z takim problemem albo zna rozwiązanie?