NowicjuszPC Opublikowano 21 Czerwca 2015 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2015 Witam. W ostatnim czasie mój 5-letni pecet się psuje, z tego też powodu poszukuję nowego PC, przeglądając fora internetowe dowiedziałem się, by złożyć komputer, moje wymagania to jedynie wytrzymałość w grach typu S.K.I.L.L. Na allegro znalazłem taki o to komputer <klik>, chciałbym spytać czy za tą cenę (lub do 1600 zł) bardziej opłacało by się złożyć komputer. Oprócz tego było by można dołożyc części z mojego komputera. Moje dane technicze PC (jeżeli trzeba podać coś jeszcze to proszę pisać, nie jestem doświadoczny w PC): KARTA GRAFICZNA: ATI RADEON HD 4800 SERIES PROCESOR: INTEL CORE 2 QUAD CPU Q6600 5.40 GHZ RAM: 2048 MB Jeżeli trzeba podać coś jeszcze proszę pisać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 21 Czerwca 2015 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2015 Tez zestaw to tragedia . Procek nie wiele lepszy niż Q6600 , zintegrowana karta graficzna która wydajnością też nie powala - choć jak na integrę to jest całkiem niezła . Nie wiadomo od kogo płyta główna , ram , dysk , napęd , obudowa i zasilacz . Obudowa i zasilacz to pewno no name . Za ~1600 zł to wstępnie proponuję coś takiego , do tego wymieniona tam buda . Na pewno będzie się lepiej sprawował niż ta padaka z allegro . Karta mocniejsza od twojej , choć procek w grach może być słabszy - zależy od gry , G3240 ma tylko 2 rdzenie ale sporo wydajniejszą architekturę i zauważalnie wyższe taktowanie . A co do wykorzystania części z twojego starego kompa - może uda się wykorzystać dysk , napęd , obudowę i zasilacz . Reszta idzie na sprzedaż . Napisz jaki masz dysk i napęd - SATA ( wąskie złącze ) czy ATA ( szerokie złącze + zasilanie molex 4pin ) . Jaką masz obudowę ( marka i model ) oraz zasilacz - marka , model i moc oraz ile lat ma zasilacz . 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NowicjuszPC Opublikowano 21 Czerwca 2015 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2015 Napisz jaki masz dysk i napęd - SATA ( wąskie złącze ) czy ATA ( szerokie złącze + zasilanie molex 4pin ) . Jaką masz obudowę ( marka i model ) oraz zasilacz - marka , model i moc oraz ile lat ma zasilacz . Może powiesz jak to sprawdzić, jak wspomniałem doświadczony nie jestem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 21 Czerwca 2015 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2015 Zasilacz musisz sprawdzić ręcznie - tzn. rozkręcić obudowę i zobaczyć co pisze na zasilacz ew. zrobić wyraźne zdjęcie jego tabliczki znamionowej . Markę obudowy masz z reguły wypisaną na jej przednim panelu - może to być zwykły napis lub logo - proponuję również zrobić zdjęcie przodu obudowy i wstawić je na forum . Co do dysku i napędu - możesz to zrobić na 2 sposoby : Softowo - użyć np. Crystal Disk Info - w głównym oknie przy napisie interfejs / Interface ( zależnie jaki język jest ustawiony w CDI ) powinieneś mieć napisane - Serial ATA dla SATA i ATA dla ATA . Ręcznie - musisz zajrzeć do wnętrza komputera . Wtyczka SATA jest mała i wąska i wygląda tak : Wtyczka ATA wygląda tak : Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NowicjuszPC Opublikowano 21 Czerwca 2015 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2015 Okej, komputer ma ~6 lat, nie ma sensu sprawdzać bo części nie będą pasowały, a może polecasz jakiś gotowy (nieskładany) dobry komputer ( do 1600 zł, może trochę więcej). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 21 Czerwca 2015 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2015 Gotowce to z reguły padaki ( mowa o typowych gotowcach z allegro - swoją drogą to też składaki ) . Gotowce od Della , HP , Acera są drogie , mało wydajnie i trudne a nawet czasami nie możliwe w ew. rozbudowie . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NowicjuszPC Opublikowano 21 Czerwca 2015 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2015 Jesteś może obeznany w kosztach takiego składania komputera u fachowca? Oraz, czy składając ten komputer te części najtaniej są purepc, czy można taniej kupić na allegro, lub gdzieś indzije? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gemtin1 Opublikowano 21 Czerwca 2015 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2015 W sklepie morele.net złożą Ci za darmo przy użyciu tego kodu: Promocja #2: usługa złożenia komputera za 1 złoty i wysyłka gratis - co trzeba zrobić: Umieść w koszyku usługę złożenia zestawu komputerowego bez dodatkowego chłodzenia (Kliknij tu!) albo z dodatkowym chłodzeniem (Kliknij tu!) W koszyku z zamówieniem w polu "Wpisz kod promocyjny" dodaj: W3FHN58JFW Koszty wysyłki i cena usługi składania komputera zostaną zmienione automatycznie - gotowe! http://www.purepc.pl/zestawy_komputerowe/jaki_komputer_kupic_zestawy_komputerowe_na_czerwiec_2015 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NowicjuszPC Opublikowano 21 Czerwca 2015 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2015 A czy można wykorzystać promocję #1 i #2 jednocześnie, czy można jedną tylko z wybranych? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gemtin1 Opublikowano 21 Czerwca 2015 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2015 Wybierasz promocję 1 albo 2. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NowicjuszPC Opublikowano 21 Czerwca 2015 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2015 Aha, czyli nie mogę wykorzystać dwóch promocji na raz, jedno jeszcze pytanie: czy kupując ten komputer (już złożony) to raz się płaci za wysyłkę? A wysyłka gratis, widze ;p. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NowicjuszPC Opublikowano 22 Czerwca 2015 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2015 (edytowane) /del Edytowane 22 Czerwca 2015 przez NowicjuszPC Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NowicjuszPC Opublikowano 22 Czerwca 2015 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2015 A może, stworzyłby ktoś mi zestaw pc podobny do tego KLIK, aby wytrzymał trochę i zadziałały gierki jak: FIFA 14, GTA IV (nie musi być na najwyższych, S.K.I.L.L. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...