brt66 Opublikowano 22 Czerwca 2015 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2015 Pomysł urodził sie po testach obciążeniowych które pokazały wysoką temperaturę. Stockowe chłodzenie (bez miedzianego rdzenia:< ) i stockowa pasta(naklejka) termo. idle 0.815 V - 35st stres 1.165V- 80st podczas gdy Tcase to 72 Używając programu Intel Extreme Tuning Utility wstępnie udało mi sie uzyskać stabilne działanie przy: Dynamic CPU Voltage offset -150mV Procesor Cache Voltage Offset -115mV idle 0.665V - 30st stres 1.015V - 60StNasuwają mi sie następujące pytania: 1. czy CPU Voltage i Cache Voltage nie powinny mieć tych samych wartości i gdzie mogę to sprawdzić, bo to co widzę to tylko napięcie na procku? (kiedyś było jedne napięcie dla procka i nie było problemu :)) 2. Czy Cache Voltage ma istotny wpływ na temp procesora czy to raczej napięcie bezpośrednio na rdzeniach ma największe znaczenie? 3. Czy jest jakakolwiek zależność pomiędzy tymi dwoma rodzajami napięć?PS. Wynik na pewno jest jeszcze do poprawienia, dlatego jeśli macie jakieś sugestie lub podobne doświadczenia to piszcie.pozdro,BRT Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...