mr_misza Opublikowano 25 Czerwca 2015 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2015 Cześć, w przeciągu kilku dni chcę dokupić do mojego blaszaka kolejnego SSD i tak się zastanawiam czy warto kupić dysk pod złącze M.2 - moja płyta MSI Gaming 3 ma na wyposażeniu ów złącze. Dysk ma być pojemności ~500GB i ma służyć jako dysk na gry. Oczywiście mam wolne złącza SATA3 więc dylemat polega na tym czy warto ;) Proszę o jakieś konstruktywne wypowiedzi. Proszę nie przekonywać mnie, że HDD wystarczy do gier - jest to moja przemyślana decyzja. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 25 Czerwca 2015 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2015 bierz co tańsze Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 25 Czerwca 2015 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2015 Jedyny plus SSD pod M.2 to transfery , zauważalnie wyższe niż nawet najlepszy dyski na SATA III . Minusem dysków tego typu jest większa cena . Na twoim miejscu brał bym zwykłe SSD na SATA III , w normalnym użytkowaniu i tak nie zauważysz różnic pomiędzy SATA III a M.2 czy PCI-E . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maker3 Opublikowano 25 Czerwca 2015 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2015 Poza tym M.2 jest bardziej eleganckie, trochę mniej kabli w obudowie. Wysłano z Nokia Lumia 920 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adashi Opublikowano 25 Czerwca 2015 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2015 (edytowane) Przy takiej samej cenie wszystko przemawia za M.2. Pozostaje ocenić czy ewentualna dopłata jest tego warta, jeżeli kwestia kasy jest dalszoplanowa to wyborem powinno być M.2. Edycja: Choć w sumie minus też da się wymyśleć. W przypadku awarii złącza na płycie albo chwilowej potrzeby skorzystania z innej płyty bez takiego złącza, jest konieczność skorzystania z przejściówki. Ale ponieważ nie ma to być dysk systemowy i tak obstawiałbym wariant z M.2. Edytowane 25 Czerwca 2015 przez adashi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dammeron Opublikowano 25 Czerwca 2015 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2015 Gdyby dysk był z obsługą NVMe, to brałbym M.2. Ale obecnie dyski 2,5" są bardziej opłacalne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mr_misza Opublikowano 26 Czerwca 2015 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2015 Cena też nie gra dla mniej większej roli. Problem tego, że jak padnie płyta główna czy samo złącze M.2 to też niewielki problem ponieważ na tym dysku będą przechowywane tylko gry. No dobra, powiedzmy, że wezmę normalnego SSD pod SATA. Powiedzcie mi czy jest różnica w kablu za 9 zł a takim za 50 zł. Czy to tylko chwyt marketingowy, że droższy znaczy lepszy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TSRules Opublikowano 26 Czerwca 2015 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2015 jakbyś kupował jakieś mniejszego SSD to pod M.2 czasami trafiają sie okazje na allegro, ale jak chcesz 500GB to brałbym klasyka pod SATA, bo też i łatwiej to potem odsprzedać a kabel każdy taki sam, no może prócz jakiś chińskich wynalazków ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mr_misza Opublikowano 26 Czerwca 2015 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2015 @TSRules, myślę, że nie będę odsprzedawał dysku ;) odkąd pamiętam to dyski były u mnie do końca swoich dni :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adashi Opublikowano 26 Czerwca 2015 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2015 Cena kabla SATA 50 zł to niezłe kuromysło. :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mr_misza Opublikowano 26 Czerwca 2015 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2015 Cena 50 zł za kabel była rzucona trochę z kapelusza ;) ale pewnie gdybym się postarał to bym znalazł kabel w tej cenie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dammeron Opublikowano 26 Czerwca 2015 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2015 Zwykłe kable dodawane do mobo to aż nadto. Szkoda wydawać kasę na zbędne rzeczy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 26 Czerwca 2015 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2015 Warto wiedzieć też, że sata jest daltonistą i tak samo działa na czerwonych, niebieskich, czarnych i białych przewodach. W sprzedaży są przewody dedykowane do SATA3, to bujda na kiju. Wystarczy czerwony kabelek wyjęty z szuflady. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mr_misza Opublikowano 26 Czerwca 2015 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2015 (edytowane) Też mi się wydawało, że wystarczy zwykły kabel. Dzięki wszystkim za rady, mój wybór padł na Transcend SSD 370 512GB (TS512GSSD370). Co do koloru kabla to wolę mieć wszystkie w jednym kolorze - czarnym ;) Edytowane 26 Czerwca 2015 przez mr_misza Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 26 Czerwca 2015 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2015 Intuicja podpowiada mi, że MX100 błby lepszym wyborem tańszy. Intuicja może jednak zawieść. Porównaj testy dysków o tej pojemności. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qhash Opublikowano 26 Czerwca 2015 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2015 ja mam MX100 512GB, nie narzekam, zabija do dopiero rozpakowowanie ISO kiedy jest heptyliard wszystkiego uruchomionego, 10MB/s torrent i 1 czy 2 maszyny wirtualne chodzące :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mr_misza Opublikowano 29 Czerwca 2015 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2015 Hmmm... w sumie to nie myślałem nad RAIDem a to może być bardzo ciekawa opcja. Z drugiej strony nie potrzebuję chyba aż takiej wydajności. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dammeron Opublikowano 29 Czerwca 2015 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2015 (edytowane) Nie pakuj się w raid0 przy dyskach ssd, chyba, że masz manię wysokich cyferek w benchmarkach. Edytowane 29 Czerwca 2015 przez Dammeron Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mr_misza Opublikowano 29 Czerwca 2015 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2015 (edytowane) Kupiłem SSD od Cruciala (mam już jednego M4 128GB i sobie chwalę) teraz padło na MX100 512GB. Dziękuję wszystkim za zainteresowanie tematem. Edytowane 29 Czerwca 2015 przez mr_misza Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...