Nurikutek Opublikowano 28 Czerwca 2015 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2015 Witam Jakies 3 lata temu dzięki waszej pomocy złożyłem zestaw komputerowy z który sprawował sie świetnie jak na moje wymagania, został on złożony z myślą o przyszłym rozbudowaniu o lepsza karte graficzna i procesor. Wiedźmin 3 uświadomił mi że te czas właśnie nadszedł, także bez dalszego zbędnego biadolenia chcę wam przedstawić moje przemyślenia na ten temat i liczę na pomocne rady. Moja aktualna konfiguracja mobo : msi b75a-g43 zasilacz : enermax enp450agt 450W proc: intel pentium g860 k.graf : gigabyte 7770 Mój plan polega na kupnie używanego procesora klasy i5, teraz dylemat polega na tym jaki konkretnie model, za ok 400 zl najtańsze są już i5 2300/2400 zawsze to 100zł w kieszeni jednak jak wygląda wtedy proporcja cena/wydajnosc? Natomiast nie skąpiąc tej stówki za ok 500 zł można juz miec modele 2500, 3470, 3350p np. ten 3470s. wydają się lepsze patrząc przyszłościowo. Powyżej 500 zł juz chyba nie ma sensu celować. Modele z K chyba również sa niepotrzebnym wydatkiem. Mam zasilacz 450W takze puki co to będzie działać na ktorejs z i5 + radeon7770 ,ale jak stanieją to chciałbym dokupić inną kartę graficzną Na testach widzę że taki geforce gtx 980 bierze ok 250W zakładając ze procesor jakieś 100W to powinno wystarczy jednak co wy myślicie? Dzięki za odpowiedzi i porady! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 28 Czerwca 2015 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2015 wersje energooszczedne bym sobie odpuścił Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adashi Opublikowano 28 Czerwca 2015 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2015 Jeżeli priorytetem jest W3 to kolejność wymiany powinna być chyba odwrotna. Bo W3 na HD770 może być dość trudnym doświadczeniem. "Patrząc przyszłościowo" to żaden z tych procesorów nie będzie dobry, ale jeśli potrzebujesz tej wymiany procesora to ja wziąłbym najtańsze i5 albo nawet i3, a jednocześnie wykonałbym upgrade karty grafiki. HD7770 jak najbardziej jest nadal sprzedawalna, bo to był bardzo udany model. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nurikutek Opublikowano 28 Czerwca 2015 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2015 Ja gram w wiedźmina na pentium g860+hd7770 w 1920x1080 wszystko na low i jakoś działa łapie zawiechy na kilka sekund co kilkanaście minut i zdarzają się co jakiś czas spadki klatek jednak i tak jest lepiej niż myślałem.Wiedźmin nie jest priorytetem tylko po prostu pokazał mi że czas juz na zmiany. Wydaje mi sie że wymiana samej karty nie ma sensu, żeby kupić coś sensownego to kosztowało by mnie to ze 2 razy więcej a i tak procesor by ja mocno ograniczał, także wolę się skupić na samej wymianie cpu co myślę ze da mi znacznie bardziej odczuwalna różnice. Tak się zastanawiam co z chłodzeniem czy dam rade tylko podmienić nowy procek pod wiatrak z 860 i to będzie działać wydajnie? Czy w tej sytuacji dalej polecasz najtańszy czyli coś w stylu 2300/2400 czy jednak lepiej trochę dopłacić do no 3470? (bez s oczywiście) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 28 Czerwca 2015 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2015 I5 2400 spokojnie starczy . Nie wiele słabszy niż I5 3470 a trochę tańszy . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adashi Opublikowano 28 Czerwca 2015 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2015 (edytowane) Jak wymienisz CPU prawdopodobnie znikną Ci te zawiechy kilkusekundowe. Bo mnie na G3258 też się kilka razy coś takiego zdarzyło w Novigradzie i to pewnie przez 2 rdzenie bez HT. Natomiast przeciętne FPS nie wzrośnie zauważalnie IMO. Nadal obstawiam najtańsze i5 po tym co napisałeś, dopłacanie do 2500 jest absurdem, szkoda dopłacać do 3470 chyba że 30-40 zł, to można. Chłodzenie obecne jak najbardziej wystarczy. Edytowane 28 Czerwca 2015 przez adashi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...