Skocz do zawartości
olejek214

FunBox 2.0 - nowa karta sieciowa

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Jestem (nie)szczęśliwym posiadaczem FunBoxa 2.0. W umowie mam prędkość do 80 Mb/s. Na laptopie faktycznie osiągam taką prędkość, natomiast na komputerze stacjonarnym, gdzie mam kartę sieciową, którą dostałem razem ze starym LiveBoxem 15 Mb/s, a gdy lekko się nagrzeje (po 2 minutach), 1 Mb/s. Ping w grach mam jakieś 80, ale czasami skacze do 150. Więc moje pytanie brzmi tak: jaką karte sieciową kupić, aby osiągnąć na niej chociaż te 50 Mb/s i przyzwoity ping? Najlepiej żeby była ona na USB, ale taka do zamontowania w środku też może być. No i żeby nie była za droga ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zgaduje, że korzystasz z starej karty Sagema dodawanej do LB1.1.

To już zabytki. U mnie najlepiej działały na Win98, na Win7 już były problemy. Cud, że tobie jeszcze chodzi.

Funbox2 wygląda na spoko router. Najlepiej kup kartę wifi ac, wtedy wykorzystasz całą prędkość. Możesz też po LANie, bo jest gigabitowa sieciowka.

Wysłano z Nokia Lumia 920

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale na stronie Orange, tu dokładnie: http://www.orange.pl/kid,4002325158,id,4002325159,title,modemy-i-akcesoria,article.html jest napisane, że FunBox jest w standardzie 802.11n, a z tego co się orientuje, karty sieciowe w standardzie 802.11ac są droższe, więc po co mam kupować taką?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wkleiłeś linka do Funboxa 1.0, a wcześniej pisałeś, że masz 2.0?
Na 100% masz ac.
http://www.orange.pl/kid,4002325158,id,4002325159,title,modemy-i-akcesoria,article.html#funbox2
"Sieć bezprzewodowa w standardzie 802.11ac pracująca w paśmie 5 GHz"

Jak chcesz coś tańszego, to nie nikt cię nie zmusza do ac. Może też być n, tylko wybierz coś z 300Mbps (jak masz dużo sieci w eterze, to sporą poprawę daje "n" w 5Ghz).

Po prostu mojej perspektywy, jak miałbym taki router, to żal byłoby mi nie wytestować ac.

Wysłano z Nokia Lumia 920

Edytowane przez maker3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi