Skocz do zawartości
radzimil

ocena zestawow do 2100

Rekomendowane odpowiedzi

Przymierzam sie do kupna nowego komputera i chce przeznaczyc na to ok, 2100zl max +/- 50zl. Znalazlem 3 zestawy i nie wiem na ktory sie zdecydowac, za kazdym przemawia cos innego. Komputer ma sluzyc glownie do gier mmo, rozne battlefieldy itp, csgo, i filmow. Nizej daje linki do zestawow. Mozecie doradzic co ewentualnie zmienic w ktoryms z nich zeby bylo jak najlepiej.

Zestaw 1

Zestaw 2

Zestaw 3 

pozdrawiam

ps. monitor mam 17" wiec rozdzielczosc to maks 1280x1024
Edytowane przez radzimil

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Musisz wymienić monitor... 22-24 calowe fullhd używane na allegro są po 200zł

Bez 8gb ram ani rusz.

http://www.morele.net/inventory/info/pWy9W4/

2187zł

darmowa wysyłka i transport:

• Promocja #2: usługa złożenia komputera za 1 złoty i wysyłka gratis - co trzeba zrobić:
  • Umieść w koszyku usługę złożenia zestawu komputerowego bez dodatkowego chłodzenia (Kliknij tu!) albo z dodatkowym chłodzeniem (Kliknij tu!)
  • W koszyku z zamówieniem w polu "Wpisz kod promocyjny" dodaj: W3FHN58JFW
  • Koszty wysyłki i cena usługi składania komputera zostaną zmienione automatycznie - gotowe!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak wymienisz monitor to tak, jeśli nie wymienisz to szkoda tych 2200zł.

Nawet nie dam Ci gwarancji czy wszystkie nowsze gry wspierają proporcje ekranu 4:3 i rozdzielczość 1280x1024.

PS już podnieśli cenę tej r9 380.

Edytowane przez GeMtin1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Narazie te gry, w ktore gram na obecnym sprzecie da sie normalnie uruchomic w takiej rozdzielczosci. Brakuje im jedynie plynnosci i przyjemnosci z gry jesli gram na najnizszych, albo maksymalnie srednich ustawieniach. Monitor kupie prawdopodobnie jak sprzedam czesci z mojego obecnego komputera, a nowy zamowilbym dopiero za 1,5 tygodnia bo obecnie nie ma mnie w domu, wiec ceny pewnie sie jeszcze zmienia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zdecydowałem sie na i5 4460, crucial ballistix 2x4, silentiumpc vero 500w i h81m-e34. Został dylemat nad karta graficzną i teoretycznie r9 280 powinien być lepszy ale w benchmarkach przegrywa z gtx 960. Ktora kartę powinienem wybrać?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

R9 280 aka HD7950 to generalnie świetna karta (tylko stara) i jeżeli masz na myśli zakup używanej z gwarancją, to świetny wybór w cenie poniżej 600 zł. Kupowanie takiego starocia jako nowej karty to jednak pewna ekstrawagancja. W przypadku zakupu nowej 960-tka jest jedynym sensownym wyborem, o ile bierzesz pod uwagę utratę wartości natychmiast po zakupie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z nowych kart to w zasadzie tylko tytułowy GTX zostaje .

R9 280 to staroć o podobnej wydajności , w dodatku bardziej prądożerna .

W tym budżecie można dostać także R9 380 aka R9 285 czyli nic innego jak poprawiony R9 280 / HD7950 .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak jak pisze reyden. R9 285 / R9 380 (to to samo) jest warty wzięcia pod uwagę. Inne rzeczy nie.

W używanych można nieco bardziej zaszaleć, bo w przedziale 900-1000 można ustrzelić używane R9 290 niereferencyjne, który mocno przebije GTX 960.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Za bardzo nie chce podnosić ceny bo początkowym zalozeniem bylo to ze kupuje komputer za 2000-2100, a obecnie jestem przy 2600. Wiec w tym przedziale cenowym gtx będzie najlepszym wyborem?

Edytowane przez radzimil

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

R9 380 na pewno nie jest niewypałem, może komuś chodziło o to, że jest to rebrand R9 285.

Na chwilę obecną przeciętnie rzecz biorąc 960-tka jest lepszym wyborem. Jak będzie po wejściu DX12 - nie wiadomo. Na podstawie szumnych zapowiedzi AMD potencjał R9 380 jest teoretycznie wyższy pod DX12.

Do zasilacza miałby się normalnie, czyli zasilacz bez kłopotu wystarczy. na pewno 380-tka będzie miała znacznie niższy potencjał OC. Podkręcony 380 do podkręconej 960-tki startu za bardzo nie będzie mieć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Za bardzo nie interesuje mnie OC, ale jesli zasilacz na to by pozwolił i byloby to stosunkowo latwe i bezpieczne to w przyszłości czemu nie? Obecnie gram na gts 250 przy dx9 wiec pewnie bedzie to niebo a ziemia

No i czym różnią się poszczególne wersje typu gainward msi gigabyte itp?

Edytowane przez radzimil

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi