smogo Opublikowano 6 Sierpnia 2017 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2017 No właśnie. Jest dylemat, znów się odsłonić czy jechać na adminie :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 6 Sierpnia 2017 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2017 (edytowane) zna ktoś sposób na tym badziewiu by założyć konto standard z ograniczeniami czasowymi bez maila w ms? Wiem że można przez rodzinę. I potem zabawa na stronie z czasami... Wiem że można przez cmd net user username /time:... ale to określi mi tylko czas w którym MOŻNA się zalogować, nie ma autowylogowania/zamknięcia po upływie czasu. W W7 wszystko można było z panelu zrobić bez problemu a tu znów musieli "usprawnić"... Można wrzucić w harmonogram zadań wylogowanie/zamknięcie w pozostałych godzinach. Edytowane 6 Sierpnia 2017 przez SGJ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Havoc Opublikowano 11 Sierpnia 2017 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2017 Oki, Win10 z aktualizacji (W8.1). A wiec licencja "wirtualna" czy jak ja tam nazywaja. No i zmiana mobo. Co teraz? Instalacja W8->aktywacja->aktualizacja do W10. Czy jest moze szybszy i prostszy sposob? Oczywiscie klucza z W8 system nie chce, mowi ze be jest. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
katoda Opublikowano 11 Sierpnia 2017 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2017 A ISO Win10 ściągnięte od M$ na dniach czy jakieś wiekowe? Bo jak aktualne a odrzuca klucz, to cokolwiek niepokojące. Na przyszłość, przed dużymi zmianami sprzętowymi, warto połączyć licencję systemu z kontem Microsoft, podobnież wtedy, według M$, takie zmiany są możliwe i dopuszczalne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Havoc Opublikowano 12 Sierpnia 2017 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2017 Licencja polaczona, a przynajmniej od poczatku konto utworzone jest, czy cos wiecej trzeba bylo robic? ISO W10 mam swieze, ale nie odpalalem go bo po co...? Znaczy, aktywacji probowalem w panelu sterowania. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
katoda Opublikowano 14 Sierpnia 2017 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2017 Samo używanie konta M$ zdaje się nie jest wystarczające, trzeba jeszcze trochę poklikać, żeby powiązać licencję systemu z kontem - przynajmniej wg TEJ informacji. O wersję obrazu pytałem, bo dopiero od wersji 1511 działa aktywacja kluczami od starszych wersji systemu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Havoc Opublikowano 14 Sierpnia 2017 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2017 Jakaś łatka się pobrała i zadziałał wreszcie troubleshoot, znalazło licencje...ale dla płyty głównej którą zamontowałem a nie mojego starego configu :D Byłoby okey i tak, gdyby nie fakt że tu jest Home a było PRO. Więc muszę jednak bawić się w czystą instalację. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SzczYpior_n1 Opublikowano 3 Września 2017 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2017 Witam. Mam problem z tym, jak Windows traktuje dyski w trakcie wyłączania systemu. Dziesiątkę mam prawie od początku, jakieś pół roku temu robiłem format, ale kiedy zaczął się "problem" nie pamiętam, zauważyłem to może z dwa miechy temu. W zarządzaniu energią dyski mam zawsze włączone. Problem polega na tym, że gdy wyłączam system, jak już zniknie napis "Zamykanie systemu Windows" i się wyłącza już monitor to wszystkie dyski (a mam ich trzy poza SSDkiem) się wyłączają i ponownie każdy z nich po kolei się rozpędza (każdy następny dopiero po pełnym rozpędzeniu poprzedniego). Dopiero gdy każdy wykona ten cykl, zasilanie się wyłącza. Nie dość, że to trochę trwa, to jeszcze żywotność dysków spada przez zwiększoną liczbę cykli start/stop. Wydaje mi się, że kiedyś tak się nie działo. Jest mi w stanie ktoś powiedzieć, co można przestawić w systemie, zmienić, żeby się po prostu jednorazowo wyłączały? Dzięki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Havoc Opublikowano 3 Września 2017 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2017 U mnie to samo sie zdarza, za cholibe nie wiem o co chodzi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SzczYpior_n1 Opublikowano 4 Września 2017 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2017 (edytowane) No i to nie jest śmieszne, a wręcz idiotyczne. Już dostają polecenie pojscia spać, ale nie, jeszcze coś od nich chce. Jeszcze wcześniej zapragnąłem nie słyszeć dysków w czasie działania systemu i mialem w zasilaniu energią ustawione dyski na 20 minut. To sytuacja była jeszcze bardziej komiczna, bo chyba po kliknięciu Zamknij, jeśli były nieużywane dłuższy czas, się rozpędzały, potem wyłączały, znów rozpędzały i dopiero szły spać... Teraz trzy mniejsze zamieniłem na jeden duży, ale sytuacja nie jest lepsza, bo ten znowu długo się rozpędza... Wysłane z mojego HUAWEI CAN-L11 przy użyciu Tapatalka Edytowane 4 Września 2017 przez SzczYpior_n1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 4 Września 2017 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2017 Wyłącz hibernację, przez co wyłączy się też fast boot. Będzie się szybciej zamykać, a startować jak przy ponownym uruchomieniu. 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SzczYpior_n1 Opublikowano 4 Września 2017 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2017 A widzisz. Może to zaniedbanie z mojej strony, ale kiedyś jak robiłem format, to z automatu wykonywałem pakiet startowy, w ktorym bylo "powercfg -h off" . Teraz parę lat nie robiłem formatu i trochę zapomniałem dawne nawyki. Dzięki. Wysłane z mojego HUAWEI CAN-L11 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
makak_ Opublikowano 6 Września 2017 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2017 Witam, mam dziwny problem, który nawet nie zauważyłem kiedy powstał. Z jednej strony mam zainstalowanego W10 na dysku SSD, ale nie wiem dlaczego wg kompa system jest na dysku HDD (backup)? Wcześniej nie zwróciłem na to uwagi, ale ostatnio kupiłem nowy dysk i wyjąłem stary. Ku mojemu zdziwieniu dostałem komunikat "Reboot and select proper boot device" To zacząłem szukać. Z dyskiem HDD (backup) jest dziwnie, bo w oknie explorera pokazuje tylko 2 katalogi puste, żadnych hidden items, a coś zajmuje mu 10Gb. Kiedyś w zamierzchłych czasach instalowałem na nim windowsa 7, ale później już 8 na SSD a dalej przez aktualizacje do 8.1 i na koniec do 10, wszystko na SSD. Więc o co w tym chodzi?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 7 Września 2017 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2017 Czasem instalator Windowsa potrafi robić takie numery chociaż w trybie UEFI jeszcze mi się to nie zdążyło. Na przyszłość instalację rób tylko z jednym dyskiem podłączonym. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Havoc Opublikowano 8 Września 2017 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2017 Wyłącz hibernację, przez co wyłączy się też fast boot. Będzie się szybciej zamykać, a startować jak przy ponownym uruchomieniu. LOL...u mnie to samo. Wychodzi na to ze katowalem biednego SSDka jakies pol roku hibernacja Oo Jeszcze mi sie nie zdarzylo takich glupot zrobic. Dzieki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SzczYpior_n1 Opublikowano 9 Września 2017 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2017 (edytowane) LOL...u mnie to samo. Wychodzi na to ze katowalem biednego SSDka jakies pol roku hibernacja Oo Jeszcze mi sie nie zdarzylo takich glupot zrobic. Dzieki.Dlaczego SSDka? Mi bardziej chodziło o HDDki ze wzgledu na hamowanie i rozpędzanie talerzy przy zamykaniu systemu. A jeśli chodzi o plik hibernacji na SSDku to ja nie uzywałem hibernacji, a więc na logikę ten plik sobie tam był, ale nie byl nadpisywany. Chyba, że była używana po cichu, podczas zwyklego zamykania, ale by to było bez sensu. Wysłane z mojego HUAWEI CAN-L11 przy użyciu Tapatalka Edytowane 9 Września 2017 przez SzczYpior_n1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 9 Września 2017 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2017 Do fast boota jest wykorzystywany. Stąd po wyłączeniu hibernacji nie działa fast boot. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SzczYpior_n1 Opublikowano 9 Września 2017 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2017 Fakt. Jakoś nie zauważyłem znaczącej różnicy w uruchamianiu. Pewnie miałoby to sens jak ktoś jeszcze działa na HDD. Sekunda czy dwie mnie nie zbawią :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fattel Opublikowano 15 Września 2017 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2017 (edytowane) Hej! Ciekawy jestem, czy ktoś z Was doświadczył podobnego zjawiska: Otóż około 3 dni temu pojawił mi się znak wodny o konieczności aktywacji Windows 10. Niby nic dziwnego ale równo rok temu zakupiłem wersję BOX, wykonana czysta instalacja po złożeniu komputera, klucza nie zmieniałem, ze sprzętu tylko kartę grafiki (w lutym b.r.), RAMu dodałem w marcu b.r. więc zmiany sprzętowe odpadają bo nie było po tychże komunikatu. Ok, wpisałem ponownie klucz z pudełka - poszło. Następnego dnia to samo. I następnego... W 2 ostatnich przypadkach korzystałem z opcji "Rozwiązywanie problemów z aktywacją". Dziś spokój. EDIT: jednak dziś też wyskoczyło. Edytowane 15 Września 2017 przez Fattel Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
komeko Opublikowano 15 Września 2017 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2017 A gdzie zakupiłeś tą wersję Box i za ile? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fattel Opublikowano 16 Września 2017 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2017 (edytowane) A gdzie zakupiłeś tą wersję Box i za ile? U autoryzowanego partnera Microsoft :) Za HOME 32/64 bit zapłaciłem chyba coś koło 500. Piękne, małe pudełeczko. Co do legalności i pochodzenia oprogramowania nie mam wątpliwości. Raczej to jakiś bug musi być, dlatego byłem ciekaw, czy ktoś z forumowiczów miał podobnie i jak to naprawić na stałe :) Edytowane 16 Września 2017 przez Fattel Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Havoc Opublikowano 16 Września 2017 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2017 Jak masz dowod zakupu to po prostu pisz do supportu MS a nie na forum ;) Ciekawosc oczywiscie rozumiem, ale i tak pierwsze kroki tam, zglosic im ze w ogole jest taka sytuacja i niech to naprawia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
komeko Opublikowano 16 Września 2017 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2017 Pytałem po to aby najpierw wykluczyć to co oczywiste. W tej sytuacji faktycznie najlepsze rozwiązanie to support MS. Osobiście nie spotkałem się z tym błędem.Raz miałem przypadek że legalny windows nie chciał się aktywować ale że była cała dokumentacja zakupowa a czas był ważny to poszła aktywacja aktywatorem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kelcior Opublikowano 16 Września 2017 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2017 A nie masz przypadkiem Insider Preview? Tam znak wodny jest na stałe i to normalne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fattel Opublikowano 16 Września 2017 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2017 A nie masz przypadkiem Insider Preview? Tam znak wodny jest na stałe i to normalne. Nie, nie jestem Insiderem :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
komeko Opublikowano 16 Września 2017 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2017 A jest taka możliwość że ktoś jeszcze użył twojego klucza? Może bez twojej wiedzy? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fattel Opublikowano 16 Września 2017 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2017 (edytowane) A jest taka możliwość że ktoś jeszcze użył twojego klucza? Może bez twojej wiedzy? Nie ma takiej opcji. Też myślałem o jakichś problemach z licencjami, bo do konta Microsoft mam przypięty jeszcze telefon i laptopa, którego wcześniej żona używała (OEM). Licencję Office'a z laptopa przeniosłem na stacjonarkę, laptop przywrócony do ustawień fabrycznych i jedno konto. Wedle umowy licencyjnej raczej wszystko zrobione legalnie. Poza tym trochę tygodni minęło od tego czasu do momentu ukazania się komunikatu. No to czekam na poniedziałek i naparzam do supportu. PS. Jako ciekawostkę Wam powiem, że na tym laptopie z Win 10 HOME jest i działa BitLocker. Nie pytajcie, sam nie rozumiem :) Edytowane 16 Września 2017 przez Fattel Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
komeko Opublikowano 16 Września 2017 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2017 A może to już nie Home? :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małpożer Opublikowano 17 Września 2017 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2017 Miał ktoś z was problem z nagrywaniem płyt dvd dual layer pod W10? Na W7 wszystko smigal oa teraz spalilem juz 4 plyty :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 17 Września 2017 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2017 Firmware najnowszy? Jakim softem nagrywasz? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...