marmar Opublikowano 17 Kwietnia 2018 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2018 Same pliki i foldery przeniesiesz tak samo, lecz musisz zwrócić uwagę na dokładną nazwę użytkownika - poza tym ścieżka jest praktycznie taka sama. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DziubekR1 Opublikowano 31 Sierpnia 2018 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2018 https://www.download.net.pl/reinstalacja-windows-10-bez-utraty-danych-czyli-funkcja-zacznij-od-nowa/n/9768/ Panowie, chciałem się upewnić przed zrobieniem tej świeżej instalacji jak to dokładnie działa. Czy muszę zrobić kopię tego co mam na pulpicie, zakładek Google Chrome itp. itd. czy faktycznie po tej "reinstalacji" wszystko po uruchomieniu Windowsa zostaje tak jak było i mam wszystko na pulpicie tak jak przed? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cezar1125 Opublikowano 31 Sierpnia 2018 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2018 Proszę o wskazówki.Mam laptopa z ssd który jest już za mały, więc chcę wymienić ssd na większy. Przeniesienie wszystkiego na nowy dysk raczej odpada bo nie mam przejściówki.Chciałbym zainstalować na czysto system w lapku na tym nowym dysku, po jego włożeniu. Na laptopie pierwotnie był win7, ale zaktualizowałem go do win10. Mam 5 płyt recovery ale one mają win7. Jak zrobić, aby było wszystko dobrze? Czy robiąc obraz win10 aplikacją od Microsoftu da radę go zainstalować na laptopie tak aby wszystko działało i żeby były sterowniki itd? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amp Opublikowano 31 Sierpnia 2018 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2018 Instalujesz od razu win 10 i będzie aktywowany. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cezar1125 Opublikowano 1 Września 2018 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2018 Robiąc obraz aplikacją mediacreationtool od Microsoftu, zgrywajac go na pendrive i instalując na czysto na nowym dysku? Wolałbym właśnie na czysto, ale co ze sterownikami, touchpadem itp? Będzie wszystko działać? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tom256 Opublikowano 12 Października 2018 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2018 (edytowane) Koś już miał tak ze po aktualizacji komputer przestał działać? Wcześniej po restarcie wszystkie wiatraczki nawalałby na maksa i komputer się nie uruchamiał. Teraz nie ma obrazu, nawet po resecie BIOSu. Zintegrowana karta pokazuje tylko czarny ekran. @Edit: Udało sie odpalić na integrze, dopiero po resecie BIOSu. Grafika w PCIe nie daje obrazu. Dzis chyba odpuszczę. Mam nadzieję że ten badziewny system jej nie uwalił. Edytowane 12 Października 2018 przez tom256 Update Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kusiewicz Opublikowano 28 Października 2018 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2018 Witam. Mam Windows 7 nie do końca legalnego, ale chciałbym przejść na w pełni legalny Windows 10. Czy kupując np. wersje BOX mogę updateować mój stary system, tak żebym nie musiał robić czystej instalacji Dziesiątki? Czy taki update byłby stabilny? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregu Opublikowano 28 Października 2018 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2018 Za dużo zmiennych. Może będzie, może nie. Na pewno ściągnie poprawki od razu a te nie zawsze się ładnie łączą ze starym syfem. Najprościej i bezpieczniej byłoby zainstalować od nowa, więc backup danych z C konieczny. Ale możesz spróbować. Mi się udało na 1607 jakoś i chodziło toto ok. Do czasu :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacek Opublikowano 8 Listopada 2018 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2018 (edytowane) Pojawila sie na moim lapie, z windows 10 informacja o problemie z aktywacja. Kliknalem rozwiaz problem i ...wyskoczyl komunikat, bym zakupil w windows store windows 10 ale w wersji home.... Obecna wersja widnwosa tzn pro, dziala od paru lat. Od kiedy skorzystalem z opcji zmiany licencji z windows 7 pro.. I Wersji profesjonalnej korzystalem bez jakichkolwiek problemow licencyjnych... EDYTOWANE: https://www.dobreprogramy.pl/windows-aktywacja-pro-home-problem,News,91990.html Edytowane 8 Listopada 2018 przez Jacek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nefriz Opublikowano 27 Marca 2019 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2019 Witam, niedawno złożyłem nowy komputer z dyskiem M2 NVMe i nie wiem jak poprawnie zainstalować na nim Windowsa 10. Próbowałem instalować normalnie jak na zwykłym dysku SSD, ale po instalacji system nie bootuje. W BIOSie dysk jest normalnie wykrywany przez płytę główną. Dysk to Corsair MP510 240GB, a płyta MSI MPG Z390 Gaming Pro Carbon. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 29 Marca 2019 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2019 Odpalasz nośnik instalacyjny w trybie UEFI? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nefriz Opublikowano 6 Kwietnia 2019 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2019 (edytowane) W dniu 29.03.2019 o 21:57, FxJ napisał: Przygotuj obraz ISO systemu przez rufusa do instalacji w trybie UEFI. Zrobiłem to i dzieje się to samo co przy normalnym obrazie zrobionym Microsoft Creation Tool. @radiergummi Nie jestem pewny czy dobrze to robię. W opcjach Boot zmieniłem tylko Boot mode select na UEFI. Tak jak na screenie poniżej, z tym że u mnie ta opcja nie jest szara i można ją normalnie zmieniać. Edytowane 6 Kwietnia 2019 przez Nefriz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michikun Opublikowano 6 Kwietnia 2019 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2019 A Pendrive nie powinien być czasem ustawiony na boot option #1? ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nefriz Opublikowano 6 Kwietnia 2019 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2019 Przy uruchomieniu komputera wybieram z czego ma bootować wciskając F11 wiec to bez znaczenia chyba, zresztą to nie jest screen z mojego komputera, u siebie mam 1 UEFI Hard Disk 2 UEFI USB Key reszta disabled. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Setnik Opublikowano 6 Kwietnia 2019 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2019 Sterownik do NVME dodajesz do instalki? 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nefriz Opublikowano 6 Kwietnia 2019 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2019 Nie, jak to zrobić? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bashey_pl Opublikowano 8 Kwietnia 2019 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2019 Instalka Win 10 ma już stery pod NVME. Przed rozpoczęciem instalki odłącz wszystkie dyski HDD/SSD i nawet DVD jak masz. Zostaw tylko ten pod NVME. Po zainstalowaniu Windowsa i pierwszym uruchomieniu system dopiero podłącz resztę dysków/napędów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nefriz Opublikowano 8 Kwietnia 2019 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2019 @bashey_pl Próbowałem tak robić i nadal nic. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 8 Kwietnia 2019 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2019 Może ISO masz uszkodzone? W najnowszym Rufus 3.5 w polu wyboru obrazu masz opcje pobrania ISO. Wybierasz 10 i powinieneś pobrać plik o nazwie: Win10_1809Oct_Polish_x64.iso Potem wybierasz schemat partycjonowania na GPT i nagrywasz pliki. Nic więcej. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nefriz Opublikowano 9 Kwietnia 2019 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2019 Pobrałem obraz Rufusem, zainstalowałem i nadal to samo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Setnik Opublikowano 9 Kwietnia 2019 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2019 A jak masz tego pena wsadzonego to bootuje? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nefriz Opublikowano 9 Kwietnia 2019 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2019 Wtedy bootuje tylko z pena i chce się instalować od nowa, kiedy nacisnę F11 żeby wybrać z czego ma bootować dysku SSD nie ma na liście. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bashey_pl Opublikowano 9 Kwietnia 2019 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2019 Czy masz tak ustawione przed instalacją w Biosie:Chodzi o Windows 10 WHQL support na Uefi. A i bardzo ważna rzecz. Przed instalacją przy wyborze dysku partycji jeśli są jakieś partycje to trzeba je usunąć i NIE TWORZYĆ NOWYCH tylko kliknąć dalej. Instalator sam sobie poradzi. Bo ja zrobiłem tak: 1. Włączenie powyższej opcji na UEFI. 2. Odpięcie wszystkich innych urządzeń dysków ze złączy sata. 3. Odpalenie instalatora z USB. 4. Pierwsze uruchomienie. Shut down. 5. Podpięcie dysków urządzeń pod sata. 6. Odpalenie i od razu do Biosu żeby tylko z M.2 Pcie bootował 7. I działa u mnie bez problemu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nefriz Opublikowano 9 Kwietnia 2019 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2019 Boot mode wygląda u mnie tak. Nie mam możliwości ustawienia tej pierwszej opcji na UEFI, ale próbowałem z enabled i nic to nie pomogło, jedyna różnica to to że instalator Windowsa odpalał się w dużo lepszej rozdzielczości. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bashey_pl Opublikowano 9 Kwietnia 2019 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2019 No to jeśli masz ustawione Windows 10 WHQL Support na enabled to teraz musisz od nowa zrobić instalację Windy. Odpinasz dyski. Uruchamiasz kompa dalej instalatora i podczas wyboru dysku usuwasz wszystkie partycje z dysku M.2. Następnie klikasz "Dalej" bez tworzenia żadnych partycji. I tak gwoli ścisłości pokaż screena z ustawieniami z Rufusa przed wykonaniem pendraka butowalnego z instalatorem. A i uaktualnij bios płyty. Może pomoże. U mnie poszło za pierwszym razem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stivo Opublikowano 10 Lipca 2019 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2019 Jaka jest szansa na to, że Windows 10 wstanie bez problemu po zmianie platformy na AM4 (płyta, procek i RAM)? Docelowo i tak planuję zakup dysku na M.2. I albo pełna reinstalacja, albo klon, jeśli Windows by wstał. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
remqu Opublikowano 31 Grudnia 2019 Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2019 Witam, chciałbym zapytać czy ktoś rozwiązał problem? Robiłem wszystko po kolei z wyżej wymienionymi podpowiedziami i nadal nic. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
serun Opublikowano 3 Sierpnia 2020 Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2020 (edytowane) cześć chciałem postawić do życia starszy komputer, więc poskładałem go z części, które mam i działały. Próbowałem na nim zainstalować system z usb bootowalnego zrobionego w WMC tool, ale mimo poprawnej kolejności bootowania w bios, komputer go nie widzi. Dlatego wyciągnąłem SSD, i podpiąłem go do swojego komputera i pozytywnie przeprowadziłem instalacje. Mój komputer z tego dysku uruchamia się. Szczęśliwy przełożyłem komputer do składaka i go uruchomiłem. Niestety wczytuje się bios (choć pokazuje informacje "no device found"), znika ekran biosu i komputer wisi na czarnym ekranie z migającym kursorem. Nie mogę tam nic wpisać. Uruchamianie nawet nie dochodzi do ekranu ładowania systemu. Czy ktoś wie co robię nie tak? Jeśli trzeba więcej informacji to proszę piszcie. Wspomniany komputer: CPU: Phenom X4 965 Mobo: Asus, nie potrafię odczytać modelu z PCB płyty, ale dość nowoczesna płyta z tamtego czasu, ma usb 3.0 rozbudowaną sekcje GPU: Gigabyte Radeon HD 6850 PSU: BQ system power 7 350W (wiem, że ciut mały może być, ale do uruchomienia wystarcza) Zapomniałem dodać, że komputer w bios pokazuje nazwy dysków, ramy, procka, jednym słowem widzi podstawowe rzeczy Edytowane 3 Sierpnia 2020 przez serun Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_LynX_ Opublikowano 3 Sierpnia 2020 Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2020 Wejdź w bios i poszukaj włączenia opcji AHCI Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Setnik Opublikowano 3 Sierpnia 2020 Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2020 Co masz w Boot to UEFI Mode or legacy BIOS mode, niektóre karty grafiki nie działają z UEFI. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...