Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Hej od niedawna mam taki problem, który pojawił się po aktualizacji Windowsa 10 Pro:
-Nie mogę nic wyszukać przez eksplorator Windowsa, ani przez menu start
-Nie mogę wpisać żadnych znaków w formularz tworzenia nowego konta
Po użyciu narzędzia do rozwiązywania problemów otrzymałem poniższy komunikat. Skany SFC and DISM nie pomogły.

obraz.png.99e498daeae59dcc6ef8364b5cbedd2a.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spróbuj założyć nowe konto np. taką samą nazwą użytkownika. Zmień nazwę profilu w katalogu Użytkownicy np. admin na admin_0 oraz klucz HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\WindowsNT\CurrentVersion\ProfileList

Tak moja porada, nie znaczy to że słuszna i skuteczna.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Mam problem nie działa mi klawisz skrótu win+p .Po uruchomieniu windowsa jak wciskam win+p na chwilę uruchamia się menu ekranów po czym znika

Sterowniki do karty graficznej przeinstalowałem wersja windowsa

Modyfikacja sromotnik windows 10 2004

Ktoś pomoże rozwiązać problem bo zależy mi na szybkim przełączaniu ekranów

Wysłane z mojego Mi MIX 2S przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć,

Kupiłem Laptopa bez systemu. Zainstalowałem na nim posiadany przeze mnie Windows 10 i wszystkie sterowniki.

Korzystałem z niego kilka godzin i uznałem że chcę z niego jednak zrezygnować. Pytanie jak usunąć nie tylko wszystkie ustawienia, ale również system operacyjny tak aby cały sprzęt był w stanie fabrycznym?

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najprościej będzie Ci uruchomić instalator z nośnika, którego użyłeś do instalacji systemu. Dojdź do tego momentu:

fa44b8a8-65c7-4941-9983-fe49c41897e9.png.c068271c5199587d8536aabfb4036779.png

Teraz usuwaj po kolei wszystkie partycje, aż całe miejsce będzie nieprzydzielone. Na koniec opuść instalator i gotowe. Da się to zrobić szybciej Diskpartem z wiersza polecenia, ale nie będę Ci zawracał głowy listą komend.

Tylko pamiętaj, że jeśli miałeś jakieś osobiste dane na dysku, to pozostaną one teoretycznie możliwe do odzyskania. Bezpieczne wyczyszczenie HDD umożliwiają programy typu DBAN, natomiast w przypadku SSD jest to praktycznie niemożliwe.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 hour ago, Nasty Rudolf said:

Tylko pamiętaj, że jeśli miałeś jakieś osobiste dane na dysku, to pozostaną one teoretycznie możliwe do odzyskania. Bezpieczne wyczyszczenie HDD umożliwiają programy typu DBAN, natomiast w przypadku SSD jest to praktycznie niemożliwe.

Doprecyzuj proszę, co jest praktycznie niemożliwe? Odzyskanie danych czy wyczyszczenie nośnika?

Procedura Secure Erase do zrobienia -> powodzenia z odzyskiwaniem danych w warunkach domowych.

https://www.thomas-krenn.com/en/wiki/Perform_a_SSD_Secure_Erase

https://askubuntu.com/questions/652093/how-to-securely-erase-hard-drive-with-ubuntu-live-cd

pzdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zabootować instalator dowolnego linuxa z pendrive, na nim:

dd if=/dev/random of=/dev/sd* ; dd if=/dev/zero of=/dev/sd*

pierwsze dd zapisze powierzchnie dysku pod sd* losowymi danym, drugie zerami. Jeżeli nie robiłeś na laptopie nie wiadomo czego, to wystarczy dowolne z nich  - /dev/zero będzie szybsze.
/dev/sd* to przykładowa ścieżka, może być różna. Dysk NVMe będzie zamontowany pod /dev/nvm*.
Programy do wymazywania dysków zasadniczo nie robią wele więcej, niż to. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

kupiłem laptopa z zainstalowanym systemem Windows 10 prof. Musiałem na szybko przejść przez początkową konfigurację i klikałem wszystko bez przemyśleń. Czy jest możliwość wrócenia do tego? Od 6:15 na poniższym filmiku

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

54 minuty temu, 92damian napisał:

Witam.Kto z was zaktualizował aktualizacje do ponownego wsparcia win 10 jak wam działa komputer?

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka

Rozwin mysl o co pytasz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wczoraj sformatowałem komputer i mój problem to konto microsoft Za każdym razem jak włączam laptop to muszę podać pin kąta microsoft jak usunąć problem ( a w nawiasie czy jest program korekta do zmieniania liter w słowach a na ą czy ę,ż,ź ) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Napisz jeszcze raz i po polsku co zrobiłeś .

Bo jak by to był format partycji z systemem to windowsa by na niej nie było .

Oprócz formatu musiałeś zrobić coś jeszcze np. reinstalacja OS albo przywracanie systemu z ukrytej partycji jak to jest lapek a nie desktop .

Jak nie możesz się zalogować do systemu a chcesz zresetować kod PIN to użyj Instrukcji z tego linka , sama instrukcja jest po angielsku więc znajomość języka angielskiego konieczna .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 godziny temu, reyden napisał:

Napisz jeszcze raz i po polsku co zrobiłeś .

Bo jak by to był format partycji z systemem to windowsa by na niej nie było .

Oprócz formatu musiałeś zrobić coś jeszcze np. reinstalacja OS albo przywracanie systemu z ukrytej partycji jak to jest lapek a nie desktop .

Jak nie możesz się zalogować do systemu a chcesz zresetować kod PIN to użyj Instrukcji z tego linka , sama instrukcja jest po angielsku więc znajomość języka angielskiego konieczna .

Formatowanie było szybkie do stanu początkowego Kilka razy robiłem format i pierwszy raz pojawił mi się ten problem  nie wiem co zrobić i nie zweryfikowałem konta  Wiem że z tego konta nie będę korzystać  i chce go usunąć

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie ma znaczenia czy formatowanie szybkie czy pełne , to nie mogło być formatowanie bo system by nie wstał po tym ( bo by nie miał z czego wstać , format to usuwanie danych z nośnika czy partycji , zresztą nie wiem czy działający system pozwolił by sformatować partycję C ) .

Może to było przywracanie systemu ( windowsowe czy z partycji recovery ) i coś poszło nie tak w trakcie przywracania albo samo obraz z systemem był uszkodzony .

Rozumiem że w ogóle nie możesz się zalogować do OS .

Próbowałeś opcji z resetowaniem PIN ?

Chyba że w systemie jest inne konto z uprawieniami admina to można z jego poziomu usunąć to problematyczne konto .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej,

coraz częściej pojawia się u mnie problem z blokowaniem się różnych przycisków, paneli, pozycji menu w różnorakich programach - od Adobe, poprzez ThunderBird, Edytory kodu itd. (jedynie przy chrome nie zauważyłem problemu). Całkowita losować - przykładowo ikona ukrywania warstwy działa, ale już nie można dwuklikiem zmienić nazwy warstwy. Czasami pomoże ręczne manipulowanie oknem aplikacji w rezultacie można zmienić nazwę, ale już nie da się ukryć warstwy (to na przykładzie Illustratora) 😉 taki. rollercoster.

Czasami też pomaga restart systemu, czasami zmiana skalowania wszystkich aplikacji z poziomu Ustawień systemowych (domyślę pracuje na 100% skali dla 2560x1440). Tylko, kończy się to tym, że nie jestem w stanie ruszyć z pracą i bawię w hakowanie interfejsu.

Zdążyłem doczytać, że "tak czasami się dzieje" 🙂. Może ktoś spotkał się z podobnym problemem i mógłby podzielić się doświadczeniem.

Pozdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

windows 10 aktualizacja systemu dochodzi do 97% czasem 98% i zacina się kółko dalej nie ładuje, zostawiałem laptopa nawet na 20 godzin i nic.

większość porad w internecie ogranicza się do aktualizacji windows update, do działania na pulpicie komputera, u mnie jest to aktualizacja systemu i nie mogę nawet wejść do pulpitu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spróbuj zrestartować usługę WU ( Start > Uruchom albo Skrót Win+R > services.msc , usługa Windows Update ) ew. ją włączyć jak jest kompletnie wyłączona albo w trybie ręcznym .

Sprawdź status usług zależnych - Zdalne wywoływanie procedur ( RPC ) oraz Program mapowania punktów końcowych wywołań RPC i Program uruchamiający proces serwera DCOM , co prawda od tych 2 ostatnich WU nie jest zależy ale zależne od nich jest RPC .

Powinny działać w trybie automatycznym , jak ustawione są na ręcznie to je uruchom lub zmień ich sposób działania z ręcznego na automatyczny .

Ten link też ci może pomóc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Siema!

Sytuacja wygląda tak że:

zrobiłem format, tworząc nowe partycje, już na GPT, nie MBR, druga partycja nie chciała mi się utworzyć w zarządzaniu dyskami, jednak w końcu się udało zmniejszając chyba o 6 gb partycję, nie wiem z jakich powodów ale tak wyczytałem i tak zadziałało.

Mam nowego PC, sterowniki miałem wgrane, w dxdiag Directx 12, Framework 4.8 niby działa, aż nadeszła chwila chęci instalacji GTA V na EpicGames.

Przed formatem Control mi działał, tutaj wyskakiwał błąd 0xc000007b, momentami też VCRUNTIME140_1.dll, jednak teraz z powrotem 0xc000007b (chyba coś dodałem zalecanego do System32 związanego z runtime i nie było to dxinput).

Próbowałem chyba prawie wszystkich opcji jakie polecają na necie, od deinstalacji, instalacji od nowa Directx Web Installer, do C++, do All in one zestawu wszystkich C++ i całego rynsztunku, przez deinstalację EpicGames, z 7 razy gry, uruchamianiu jako administrator.

Nie wiem co już robić, czy warto robić formata?

Pierwszy raz instalowałem też windę z pendrive'a z obrazu utworzonego z poprzedniego systemu, w sensie z obecnego W10 który tam był.

Nie wiem co robić, jeśli ktoś wie to proszę o pomoc.

Pozdro 😄

Edytowane przez sensodynee

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

42 minuty temu, sensodynee napisał:

Przed formatem Control mi działał, tutaj wyskakiwał błąd 0xc000007b, momentami też VCRUNTIME140_1.dll, jednak teraz z powrotem 0xc000007b (chyba coś dodałem zalecanego do System32 związanego z runtime i nie było to dxinput).

The Vcruntime140_1. dll file which is more commonly known as Microsoft® C Runtime Library is somewhat related to the Microsoft® Visual Studio® 2015 

Więc raczej ew. odinstalować od najnowyszych 2019 "w dół" do 2015 włącznie.

Kojarzę tez że miałem poważny problem z instalacją przez klienta Epic który "niby się zaktualizował" a tak naprawdę nie bardzo i komp wywalał się na próbie aktualizacji/instalacji gry z Epic. Czyli też ew. unisnall i ściągnięcie najnowszej wersji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

22 minuty temu, sensodynee napisał:

@rdaneel odinstalowałem wszystkie C++ i niestety nic, zainstalowałem 2015, 2015-2019, restart i nic

odinstaluj GTA V, odinstaluj C++ i dalej drogi dwie:

- albo sam zainstaluj C++ 2015/2019 i potem GTA V >

- albo zainstaluj GTA V, powinien sam doinstalować sobie czego mu brakuje [tak trochę naiwnie].

A co z klientem Epica? sprawdzałeś czy jest aktualny?

Stawiam na to że samodzielne dorzucanie czegoś do System32 nie pomoże a zaszkodzić może dużo (o ile nie wiesz co robisz)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi