Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

15 godzin temu, Pribles napisał:
1) Komputer, który jest na podłodze po prostu mu w tym miejscu za zimno, ponieważ od rana do wieczora ten pokój nie jest ogrzewany... Nie wiem... może...

Nie, to nie jest problem.

15 godzin temu, Pribles napisał:
3) Na dysku systemowym jest ustawiona "pamięć wirtualna" plik stronicowania na niestandardowy początkowy/maksymalny 4096, wyświetla się zalecane 2936.

Posiadam 16GB RAMu, ale pamiętam jak miałem odpaloną przeglądarkę z 15 filmami, kilka PDFów/dokumentów i grałem w GTA V (nie mając pliku stronicowania) to tam wyskakiwało info że za mało pamięci czy coś.

Też mam 16 GB RAM (od 2011roku), też grałem w GTA V i przy wyłączonym pliku strony takiego komunikatu nie miałem - ale nie miałem w tle przeglądarki z 15 filmami + kilka PDF. Przy nieroztropnym użytkowaniu pamięci, każdą ilość zapchasz, nawet 20 GB które masz w tej chwili (16GB RAM + 4 GB plik strony). W takim przypadku zwiększenie rozmiaru pliku strony może pomóc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej,

dziś rano włączył mi się filozof i próbowałem przejrzeć informacje na portalach technologicznych ale zasadniczo nigdzie nie znalazłem tej informacji...

Czy wprowadzenie Windowsa 11 automatycznie oznacza zakończenie rozwoju Windowsa 10?

w sensie, że nie będą się już pojawiać nowe ulepszenia, poprawki funkcjonalności, itd... a jedynie rzeczy związane z bezpieczeństwem (jak dla pozostałych systemów) plus oczywiście łatanie dziur, bo podana jest cała tabelka "wspierania" wersji (pozwolę sobie zacytować za Wikipedią, być może ktoś jeszcze nie widział)

13 czerwca 2023 - Home, Pro, Pro Education i Pro for Workstations

11 czerwca 2024 - Enterprise, Education i IoT Enterprise

13 stycznia 2032 - LTSB/LTSC

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chciałbym wymienić Windows 7 na Windows 10. Mój sprzęt jest już trochę stary bo... i7-4770K, 16GB RAM, RTX 2060 SUPER, dysk SSD.

Mam kilka gierek, które na Windows 7 działają super. Czy na powyższym sprzęcie mogę oczekiwać obniżenia jakości w grach, spadku FPS pod Windows 10 w stosunku do Win7? Czy jest w ogolę sens przenosić się na tym sprzęcie na Windows 10 wg Was?

Edytowane przez Mpro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć, ostatnio zalałem laptopa kawą bez cukru. Szybko bo wyłączyłem, obróciłem, rozkręciłem i wysuszyłem. Obecnie wiem, że na pewno padła klawiatura. 

Na ten moment laptop się uruchamia, wyświetla się logo Dell i kręci się kółko na dole ekranu po czym następuje reset i tak od nowa. Windows jest na dysku SSD a reszta danych na HDD. Tak jakby laptop nie widzi windowsa i dlatego nie wstaje, jednak jestem w stanie zrobić backup z obydwu dysków przez SupportAssist os Recovery. Wszytskie dostępne testy diagnostyczne (łącznia z tym 4 godzinnym dla dysków) nie wykazały błędów. Cofanie do poprzednich wersji windowsa przed aktualizacją nic nie pomaga. 

Stąd moje pytanie, dlaczego tak się mogło stać i co mogę zrobić poza resetem do ustawien fabrycznych? W ogóle taki reset może pomóc? Oraz czy taki reset nie usunie mi danych z HDD? 

Laptop Dell Inspiron 5570

Edytowane przez Graffman

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy dałoby się zainstalować Windowsa 10 Pro 64 bitowego na dysku talerzowym na systemie plików ExFAT (dlatego że ATt32 ma maksymalną pojemność do 32 GB i FAT do 2 GB)?
W Windowsie 2000 i XP FAT i FAT32 były szybsze od systemu plików NTFS.
Czy dałoby się zainstalować Windowsa 10 na systemie plików ReFS?
NTFS jest złym wyborem dla dysków talerzowych dlatego że NTFS wymaga defragmentacji w przeciwieństwie do Linuksowych systemów plików.
Dlaczego Linuksa tak mało znany i mało rozwinięty w przeciwieństwie to Windowsa rozwinął tak wiele systemów plików bez wymaganych defragmentacji i kilkakrotnie szybszych od Windowsowych?
Najlepszym wyborem jest zakup dysku SSD ale jestem ubogi bez pieniędzy to takie pisanie kup SSD jest bez sensu przecież tyle to ja wiem od dawna.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Używam 64 bitowego Windowsa 10 Pro 21H2 PL i od którejś aktualizacji zniknęła opcja

Cytat

Włącz szybkie uruchamianie (zalecane)

szybkie-uruchamianie.png
Czy po aktualizacjach wam też zniknęła taka opcja?
Jest artykuł

Cytat

Windows 10 Szybki Start - jak włączyć i wyłączyć

na stronie https://www.download.net.pl/windows-10-szybki-start-jak-wlaczyc-i-wylaczyc/n/7829 żeby w rejestrze

HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Session Manager\Power

zmienić wartość HiberbootEnabled
1 - włącza Szybki Start
0 - wyłącza Szybki Start

ale u mnie brakuje tego wpisu HiberbootEnabled to czy utworzenie wpisu HiberbootEnabled przywróci taką opcje czy najnowsze aktualizacje do 64 bitowego Windowsa 10 Pro 21H2 PL wycofały taką opcje szybkiego uruchamiania?

Edytowane przez johnny_sins_z_brazzer

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witajcie, podczas gry w nowego Grida obraz zawiesił się (czarny ekran), dzwięk też się zawiesił i komputer za kilka sekund uruchomił się ponownie, bez żadnego Blue Screena. Błąd to : Nastąpił ponowny rozruch komputera po operacji wykrywania błędów. Wyniki tej operacji były następujące: 0x0000010e (0x0000000000000033, 0xffffaa0f48152dc0, 0x0000000000000000, 0x0000000000000000). Zrzut zapisano w: C:\Windows\MEMORY.DMP. Identyfikator raportu: 126f381f-a1d5-4481-baf5-2c0453b88526.

Wcześniej obraz zrobił się czarny i po sekundzie gra się odblokowała. Błąd w podglądzie zadań to : Nazwa aplikacji powodującej błąd: dwm.exe, wersja: 10.0.19041.746, sygnatura czasowa: 0x6be51595
Nazwa modułu powodującego błąd: ism.dll, wersja: 10.0.19041.1586, sygnatura czasowa: 0x9cd9d474
Kod wyjątku: 0xc0000005
Przesunięcie błędu: 0x0000000000040c9d
Identyfikator procesu powodującego błąd: 0x19ac
Godzina uruchomienia aplikacji powodującej błąd: 0x01d84687c1cd90fe
Ścieżka aplikacji powodującej błąd: C:\Windows\system32\dwm.exe
Ścieżka modułu powodującego błąd: C:\Windows\SYSTEM32\ism.dll
Identyfikator raportu: 3f38892a-0efc-4f78-b1ad-f8c09162820f

Bluescreen view z kolei pokazuje to: 

==================================================
Dump File         : 040222-8484-01.dmp
Crash Time        : 02.04.2022 14:26:28
Bug Check String  : 
Bug Check Code    : 0x0000010e
Parameter 1       : 00000000`00000033
Parameter 2       : ffffaa0f`48152dc0
Parameter 3       : 00000000`00000000
Parameter 4       : 00000000`00000000
Caused By Driver  : watchdog.sys
Caused By Address : watchdog.sys+3ad0
File Description  : 
Product Name      : 
Company           : 
File Version      : 
Processor         : x64
Crash Address     : ntoskrnl.exe+3f7620
Stack Address 1   : 
Stack Address 2   : 
Stack Address 3   : 
Computer Name     : 
Full Path         : C:\Windows\Minidump\040222-8484-01.dmp
Processors Count  : 12
Major Version     : 15
Minor Version     : 19041
Dump File Size    : 1 384 180
Dump File Time    : 02.04.2022 14:27:08
==================================================

Czym może to być spowodowane? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

wstępnie to problemy mogą być z GPU, lub problemy z dyskiem lub komunikacja dysku .

ale nie napisał nic posiadanej konfiguracji 

dysk jeden -system-gry , czy dwa osobne ?

karta graficzna ? 

zasilacz ilu letni i o jakiej mocy ?

ilość podłączonych monitorów ?

posiadany system zakładam win10 , bo win11 to jest wersja beta wiec jak są jakieś problemy to pretensje do MS ...

czy na innych tytułach tez występują te problemy ? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

8 minut temu, Mr.T... napisał:

Witam

wstępnie to problemy mogą być z GPU, lub problemy z dyskiem lub komunikacja dysku .

ale nie napisał nic posiadanej konfiguracji 

dysk jeden -system-gry , czy dwa osobne ?

karta graficzna ? 

zasilacz ilu letni i o jakiej mocy ?

ilość podłączonych monitorów ?

posiadany system zakładam win10 , bo win11 to jest wersja beta wiec jak są jakieś problemy to pretensje do MS ...

czy na innych tytułach tez występują te problemy ? 

R5 5600X, 3070, b550 Aorus Elite v2, Supremo FM2 750 W (2letni), 2 dyski A2000 I Adata Sx8200 Pro, tylko jeden monitor i win 10. Dziś spotkałem drugiego bluescreena w grze Forza Horizon 5 i jest o treści: SYSTEM_SERVICE_EXCEPTION, 0x0000003b. Podgląd zdarzeń pokazuje natomiast Nastąpił ponowny rozruch komputera po operacji wykrywania błędów. Wyniki tej operacji były następujące: 0x0000003b (0x00000000c000001d, 0xfffff8054c455830, 0xffffa184ddaf43e0, 0x0000000000000000). Zrzut zapisano w: C:\Windows\MEMORY.DMP. Identyfikator raportu: 1dc59547-fdad-4efa-8610-fbb6b42f2191.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

44 minuty temu, Astec napisał:

R5 5600X, 3070, b550 Aorus Elite v2, Supremo FM2 750 W (2letni), 2 dyski A2000 I Adata Sx8200 Pro, tylko jeden monitor i win 10. Dziś spotkałem drugiego bluescreena w grze Forza Horizon 5 i jest o treści: SYSTEM_SERVICE_EXCEPTION, 0x0000003b. Podgląd zdarzeń pokazuje natomiast Nastąpił ponowny rozruch komputera po operacji wykrywania błędów. Wyniki tej operacji były następujące: 0x0000003b (0x00000000c000001d, 0xfffff8054c455830, 0xffffa184ddaf43e0, 0x0000000000000000). Zrzut zapisano w: C:\Windows\MEMORY.DMP. Identyfikator raportu: 1dc59547-fdad-4efa-8610-fbb6b42f2191.

a czy do tego kingstona A2000 robiłeś już  aktualizacje oprogramowania na wersje: S5Z42109 ?

https://www.kingston.com/pl/support/technical/ksm-firmware-update

bios najnowszy do płyty głównej wgrany,  F15a 

https://www.gigabyte.pl/products/page/mb/B550-AORUS-Elite-V2-rev-10#support-dl

a pamięć Ram to z jaka szybkością obecnie działa ? profil XMP czy ustawiane ręcznie , może trzeba by pokombinować i szybkość pamięci o jedna podziałkę obniżyć, lub posprawdzać i pamięć ram w inne banki włożyć , a właśnie jakich bankach obecnie pracuje pamięć Ram ,  A2 B2 ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

15 minut temu, Astec napisał:

Bios zgodny z Ryzenami 5000, ale chyba wersja z listopada. Softu do dysku nie ruszałem. Ram w dualu i  XMP 3200 Mhz CL16 (sloty 2 i 4 od strony procesora).

no, to nic nie stoi na przeszkodzie aby zaktualizować bios od płyty głównej, wyłączyć profil XMP i ustawić szybkość pamięci ręcznie pierwej na 2933 potem 3200MHz, może nie wszystko od razu tylko po kolei aby sprawdzać czy jest poprawa i tak aby namierzyć co faktycznie powodowało problemy.  

a aktualizacja softu od dysku została wprowadzona po tym jak użytkownicy informowali o tym ze dysk potrafi "znikać",  zupełnie tak jak ktoś ostatnio ktoś kupił chyba z 18tys euro nie widzialna rzeźbę, ale nie wiem czy w tamtym przypadku wystarczy soft zaktualizować aby to owe cudo obaczyć XD 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

32 minuty temu, Mr.T... napisał:

no, to nic nie stoi na przeszkodzie aby zaktualizować bios od płyty głównej, wyłączyć profil XMP i ustawić szybkość pamięci ręcznie pierwej na 2933 potem 3200MHz, może nie wszystko od razu tylko po kolei aby sprawdzać czy jest poprawa i tak aby namierzyć co faktycznie powodowało problemy.  

a aktualizacja softu od dysku została wprowadzona po tym jak użytkownicy informowali o tym ze dysk potrafi "znikać",  zupełnie tak jak ktoś ostatnio ktoś kupił chyba z 18tys euro nie widzialna rzeźbę, ale nie wiem czy w tamtym przypadku wystarczy soft zaktualizować aby to owe cudo obaczyć XD 

Będę próbował. Dziękuję za rady.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 godzinę temu, Chloru napisał:

Możesz próbować robić zgaduj zgadula jak tutaj niektórzy sugerują. Możesz też zobaczyć co mówi memory dump który masz. Służą do tego aplikacje jak np. WhoCrashed.

Memomu dump? Ten program o którym mówisz powie co się stało?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Memomu dump? Ten program o którym mówisz powie co się stało?
Ten program może wskazać podejrzana bibliotekę itp. Może też rozłożyć ręce i powiedzieć general hardware issue. Jest darmowy i analiza zrzutu pamięci to pierwszy krok w przypadku jakiejkolwiek diagnostyki po tego typu awarii.

Jak juz zobaczysz co się stało to bierzesz nazwę tej biblioteki (lub to co znalazł program) i guglasz hasła typu "biblioteka + twój cpu/gpu/plyta/pamiec/etc. + crash/problem/freeze/itp.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

10 minut temu, Chloru napisał:

Ten program może wskazać podejrzana bibliotekę itp. Może też rozłożyć ręce i powiedzieć general hardware issue. Jest darmowy i analiza zrzutu pamięci to pierwszy krok w przypadku jakiejkolwiek diagnostyki po tego typu awarii.

Jak juz zobaczysz co się stało to bierzesz nazwę tej biblioteki (lub to co znalazł program) i guglasz hasła typu "biblioteka + twój cpu/gpu/plyta/pamiec/etc. + crash/problem/freeze/itp.

WhoCrashed wypluł takie błędy:
On Sun 03.04.2022 08:32:09 your computer crashed or a problem was reported

Crash dump file: C:\Windows\Minidump\040322-5828-01.dmp (Minidump)

Bugcheck code: 0x3B(0xC000001D, 0xFFFFF8054C455830, 0xFFFFA184DDAF43E0, 0x0)

Bugcheck name:SYSTEM_SERVICE_EXCEPTION

Driver or module in which error occurred: Program.sys (BHDrvx64+0x55830)

File path:C:\Program

Bug check description:This indicates that an exception happened while executing a routine that transitions from non-privileged code to privileged code.

Analysis:This is a typical software problem. Most likely this is caused by a bug in a driver.

Google query:bhdrvx64 SYSTEM_SERVICE_EXCEPTION

On Sun 03.04.2022 08:32:09 your computer crashed or a problem was reported

Crash dump file: C:\Windows\MEMORY.DMP (Kernel memory dump)

Bugcheck code: 0x3B(0xC000001D, 0xFFFFF8054C455830, 0xFFFFA184DDAF43E0, 0x0)

Bugcheck name:SYSTEM_SERVICE_EXCEPTION

Driver or module in which error occurred: Program.sys (BHDrvx64+0x5582F)

File path:C:\Program

Bug check description:This indicates that an exception happened while executing a routine that transitions from non-privileged code to privileged code.

Analysis:This is a typical software problem. Most likely this is caused by a bug in a driver.

Google query:bhdrvx64 SYSTEM_SERVICE_EXCEPTION

On Sat 02.04.2022 14:26:28 your computer crashed or a problem was reported

Crash dump file: C:\Windows\Minidump\040222-8484-01.dmp (Minidump)

Bugcheck code: 0x10E(0x33, 0xFFFFAA0F48152DC0, 0x0, 0x0)

Bugcheck name:VIDEO_MEMORY_MANAGEMENT_INTERNAL

Driver or module in which error occurred: watchdog.sys (watchdog+0x3AD0)

File path:C:\Windows\System32\drivers\watchdog.sys

Description: Watchdog Driver

Product: Microsoft® Windows® Operating System

Company: Microsoft Corporation

Bug check description:This indicates that the video memory manager has encountered a condition that it is unable to recover from.

Analysis:This is a video related crash.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 minuty temu, Chloru napisał:

Nawet Ci napisaktorej biblioteki dotyczy błąd. Teraz guglanie itp. Na początek spróbowałbym odinstalować/zaktualizować Norton Security Premium.

Średnio się odnajduje w tym co mi zostało pokazane. W którym momencie jest napisane której biblioteki dotyczy błąd?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Średnio się odnajduje w tym co mi zostało pokazane. W którym momencie jest napisane której biblioteki dotyczy błąd?
Google query:bhdrvx64

W ostatnim wskazuje na coś innego ale to może być próba użycia pamięci video kolidująca z zabezpieczeniami Nortona. Zacząłbym od Nortona i zaktualizował sterowniki od grafiki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 minutę temu, Chloru napisał:
2 minuty temu, Astec napisał:

Google query:bhdrvx64

Ok, dzięki będę guglowal. Może  wszystko połączy się w jedną całość.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wie ktoś może o co chodzi w tym błędzie? 
Nazwa aplikacji powodującej błąd: dwm.exe, wersja: 10.0.19041.746, sygnatura czasowa: 0x6be51595
Nazwa modułu powodującego błąd: ism.dll, wersja: 10.0.19041.1620, sygnatura czasowa: 0x8275d820
Kod wyjątku: 0xc0000005
Przesunięcie błędu: 0x0000000000040c9d
Identyfikator procesu powodującego błąd: 0x524
Godzina uruchomienia aplikacji powodującej błąd: 0x01d848283cd8d64a
Ścieżka aplikacji powodującej błąd: C:\Windows\system32\dwm.exe
Ścieżka modułu powodującego błąd: C:\Windows\SYSTEM32\ism.dll
Identyfikator raportu: 0577215a-33d1-417e-957a-59de8b87e24c
Pełna nazwa pakietu powodującego błąd: 
Identyfikator aplikacji względem pakietu powodującego błąd: 

Powoduje to czarny ekran na sekundę, po czym gra leci dalej. 
Edit: na  jednym forum przeczytałem, że może to być wina podłączenia pada od Xboxa Series do PC. Co o tym myślicie?

Edytowane przez Astec

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

33 minuty temu, Chloru napisał:

Zaktualizuj firmware do pada przez Xbox accessories app jak używasz nowego modelu.

Ok. Aktualizuje go właśnie. Mam nadzieję, że to powodowało problemy, bo godziny BSODA pokrywają się z tym błędem aplikacji dwm.exe.

Edytowane przez Astec

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam serdecznie.

Za parę tygodni mam zamiar zbudować sobie nowego kompa (ze starego ostanie się tylko obudowa i zasilacz) lecz chciałbym wykorzystać do tego

Windows 10 Home, ze starego komputera, którego obecnie używam. Obecny Windows 10 Home jest poprawnie zarejestrowany

a także aktywowany na stronie Microsoftu. Pytanie - czy ten Win10 ruszy mi na nowym kompie z tym kluczem, który był użyty na obecnym sprzęcie?

Czy jednak potrzebny będzie nowy klucz np z alledrogo?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam serdecznie.

Niby banalne ale chciałbym zapytać.

Za parę tygodni mam zamiar zbudować sobie nowego kompa (ze starego ostanie się tylko obudowa i zasilacz) lecz chciałbym wykorzystać do tego Windows 10 Home, ze starego komputera, którego obecnie używam. Obecny Windows 10 Home jest poprawnie zarejestrowany a także aktywowany na stronie Microsoftu.  Pytanie - czy ten Win10 ruszy mi na nowym kompie z tym kluczem, który był użyty na obecnym sprzęcie? Czy jednak potrzebny będzie nowy klucz np z alledrogo?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam 

bardzo wiele złych założeń robisz

obwodowa ma więcej lat niż ? , a tak się pytam bo niby jest standard ATX a jak wychodzi w praniu to nowe płyty główne maja minimalnie inny rozstaw dziurek montażowych... 

zasilacz ma więcej niż 5-6 lat ?, a jakie mocy ? moc zasilacza dobiera się pod aktualne obciążenie oraz na podstawie testów choć i by zamieszczonych w Internetach i nie tylko jak wygląda średnie czy maksymalne chwilowe zużycie prądu ale trzeba tez uwzględnić jakie są piki skoki szczytowe obciążenia dla nowych CPU/GPU, także zakup nowego zasilacza to nie wydatek tylko inwestycja w bezpieczeństwo zasilany nowych podzespołów, "chytrusek traci dwa razy" 

MS już dawno zmienił politykę ze system nie jest na siłę przypisany do sprzętu no chyba ze laptopy, proszę się zapoznać

https://websetnet.net/pl/how-to-transfer-windows-10-license-to-new-another-computer/

https://newsblog.pl/jak-przeniesc-licencje-systemu-windows-10-na-inny-komputer/

no z tym kluczem z alledrogo to wyskoczyłeś ... , dziwne ze Moderator nie złożył ci propozycji aby takich wpisów nie zamieszczać.            

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi