Jump to content

Recommended Posts

zna ktoś sposób na tym badziewiu by założyć konto standard z ograniczeniami czasowymi bez maila w ms?

Wiem że można przez rodzinę. I potem zabawa na stronie z czasami...

Wiem że można przez cmd net user username /time:... ale to określi mi tylko czas w którym MOŻNA się zalogować, nie ma autowylogowania/zamknięcia po upływie czasu.

 

W W7 wszystko można było z panelu zrobić bez problemu a tu znów musieli "usprawnić"...

Można wrzucić w harmonogram zadań wylogowanie/zamknięcie w pozostałych godzinach.

Edited by SGJ

Share this post


Link to post
Share on other sites

Oki, Win10 z aktualizacji (W8.1). A wiec licencja "wirtualna" czy jak ja tam nazywaja. No i zmiana mobo. Co teraz? Instalacja W8->aktywacja->aktualizacja do W10. Czy jest moze szybszy i prostszy sposob? Oczywiscie klucza z W8 system nie chce, mowi ze be jest.

Share this post


Link to post
Share on other sites

A ISO Win10 ściągnięte od M$ na dniach czy jakieś wiekowe? Bo jak aktualne a odrzuca klucz, to cokolwiek  niepokojące.

Na przyszłość, przed dużymi zmianami sprzętowymi, warto połączyć licencję systemu z kontem Microsoft, podobnież wtedy, według M$, takie zmiany są możliwe i dopuszczalne.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Licencja polaczona, a przynajmniej od poczatku konto utworzone jest, czy cos wiecej trzeba bylo robic? ISO W10 mam swieze, ale nie odpalalem go bo po co...? Znaczy, aktywacji probowalem w panelu sterowania.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Samo używanie konta M$ zdaje się nie jest wystarczające, trzeba jeszcze trochę poklikać, żeby powiązać licencję systemu z kontem - przynajmniej wg TEJ informacji. O wersję obrazu pytałem, bo dopiero od wersji 1511 działa aktywacja kluczami od starszych wersji systemu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jakaś łatka się pobrała i zadziałał wreszcie troubleshoot, znalazło licencje...ale dla płyty głównej którą zamontowałem a nie mojego starego configu :D Byłoby okey i tak, gdyby nie fakt że tu jest Home a było PRO. Więc muszę jednak bawić się w czystą instalację.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam. Mam problem z tym, jak Windows traktuje dyski w trakcie wyłączania systemu. Dziesiątkę mam prawie od początku, jakieś pół roku temu robiłem format, ale kiedy zaczął się "problem" nie pamiętam, zauważyłem to może z dwa miechy temu. W zarządzaniu energią dyski mam zawsze włączone. Problem polega na tym, że gdy wyłączam system, jak już zniknie napis "Zamykanie systemu Windows" i się wyłącza już monitor to wszystkie dyski (a mam ich trzy poza SSDkiem) się wyłączają i ponownie każdy z nich po kolei się rozpędza (każdy następny dopiero po pełnym rozpędzeniu poprzedniego). Dopiero gdy każdy wykona ten cykl, zasilanie się wyłącza. Nie dość, że to trochę trwa, to jeszcze żywotność dysków spada przez zwiększoną liczbę cykli start/stop. Wydaje mi się, że kiedyś tak się nie działo. Jest mi w stanie ktoś powiedzieć, co można przestawić w systemie, zmienić, żeby się po prostu jednorazowo wyłączały?

Dzięki.

Share this post


Link to post
Share on other sites

No i to nie jest śmieszne, a wręcz idiotyczne. Już dostają polecenie pojscia spać, ale nie, jeszcze coś od nich chce.

Jeszcze wcześniej zapragnąłem nie słyszeć dysków w czasie działania systemu i mialem w zasilaniu energią ustawione dyski na 20 minut. To sytuacja była jeszcze bardziej komiczna, bo chyba po kliknięciu Zamknij, jeśli były nieużywane dłuższy czas, się rozpędzały, potem wyłączały, znów rozpędzały i dopiero szły spać...

Teraz trzy mniejsze zamieniłem na jeden duży, ale sytuacja nie jest lepsza, bo ten znowu długo się rozpędza...

 

Wysłane z mojego HUAWEI CAN-L11 przy użyciu Tapatalka

Edited by SzczYpior_n1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wyłącz hibernację, przez co wyłączy się też fast boot. Będzie się szybciej zamykać, a startować jak przy ponownym uruchomieniu.

  • Upvote 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

A widzisz. Może to zaniedbanie z mojej strony, ale kiedyś jak robiłem format, to z automatu wykonywałem pakiet startowy, w ktorym bylo "powercfg -h off" . Teraz parę lat nie robiłem formatu i trochę zapomniałem dawne nawyki. Dzięki.

 

Wysłane z mojego HUAWEI CAN-L11 przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam, mam dziwny problem, który nawet nie zauważyłem kiedy powstał. Z jednej strony mam zainstalowanego W10 na dysku SSD, ale nie wiem dlaczego wg kompa system jest na dysku HDD (backup)? 

 

AMFmwLz.jpg

 

Wcześniej nie zwróciłem na to uwagi, ale ostatnio kupiłem nowy dysk i wyjąłem stary. Ku mojemu zdziwieniu dostałem komunikat "Reboot and select proper boot device" To zacząłem szukać. Z dyskiem HDD (backup) jest dziwnie, bo w oknie explorera pokazuje tylko 2 katalogi puste, żadnych hidden items, a coś zajmuje mu 10Gb. Kiedyś w zamierzchłych czasach instalowałem na nim windowsa 7, ale później już 8 na SSD a dalej przez aktualizacje do 8.1 i na koniec do 10, wszystko na SSD. Więc o co w tym chodzi??

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czasem instalator Windowsa potrafi robić takie numery chociaż w trybie UEFI jeszcze mi się to nie zdążyło. Na przyszłość instalację rób tylko z jednym dyskiem podłączonym.

  • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wyłącz hibernację, przez co wyłączy się też fast boot. Będzie się szybciej zamykać, a startować jak przy ponownym uruchomieniu.

LOL...u mnie to samo. Wychodzi na to ze katowalem biednego SSDka jakies pol roku hibernacja Oo Jeszcze mi sie nie zdarzylo takich glupot zrobic. Dzieki.

Share this post


Link to post
Share on other sites

LOL...u mnie to samo. Wychodzi na to ze katowalem biednego SSDka jakies pol roku hibernacja Oo Jeszcze mi sie nie zdarzylo takich glupot zrobic. Dzieki.

Dlaczego SSDka? Mi bardziej chodziło o HDDki ze wzgledu na hamowanie i rozpędzanie talerzy przy zamykaniu systemu. A jeśli chodzi o plik hibernacji na SSDku to ja nie uzywałem hibernacji, a więc na logikę ten plik sobie tam był, ale nie byl nadpisywany. Chyba, że była używana po cichu, podczas zwyklego zamykania, ale by to było bez sensu.

 

Wysłane z mojego HUAWEI CAN-L11 przy użyciu Tapatalka

Edited by SzczYpior_n1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Fakt. Jakoś nie zauważyłem znaczącej różnicy w uruchamianiu. Pewnie miałoby to sens jak ktoś jeszcze działa na HDD. Sekunda czy dwie mnie nie zbawią :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hej!

Ciekawy jestem, czy ktoś z Was doświadczył podobnego zjawiska:

Otóż około 3 dni temu pojawił mi się znak wodny o konieczności aktywacji Windows 10. Niby nic dziwnego ale równo rok temu zakupiłem wersję BOX, wykonana czysta instalacja po złożeniu komputera, klucza nie zmieniałem, ze sprzętu tylko kartę grafiki (w lutym b.r.), RAMu dodałem w marcu b.r. więc zmiany sprzętowe odpadają bo nie było po tychże komunikatu. Ok, wpisałem ponownie klucz z pudełka - poszło. Następnego dnia to samo. I następnego... W 2 ostatnich przypadkach korzystałem z opcji "Rozwiązywanie problemów z aktywacją". Dziś spokój.

 

EDIT:

jednak dziś też wyskoczyło.

Edited by Fattel

Share this post


Link to post
Share on other sites

A gdzie zakupiłeś tą wersję Box i za ile?

U autoryzowanego partnera Microsoft :) Za HOME 32/64 bit zapłaciłem chyba coś koło 500. Piękne, małe pudełeczko. Co do legalności i pochodzenia oprogramowania nie mam wątpliwości. Raczej to jakiś bug musi być, dlatego byłem ciekaw, czy ktoś z forumowiczów miał podobnie i jak to naprawić na stałe :)

Edited by Fattel

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak masz dowod zakupu to po prostu pisz do supportu MS a nie na forum ;) Ciekawosc oczywiscie rozumiem, ale i tak pierwsze kroki tam, zglosic im ze w ogole jest taka sytuacja i niech to naprawia.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pytałem po to aby najpierw wykluczyć to co oczywiste. W tej sytuacji faktycznie najlepsze rozwiązanie to support MS. Osobiście nie spotkałem się z tym błędem.Raz miałem przypadek że legalny windows nie chciał się aktywować ale że była cała dokumentacja zakupowa a czas był ważny to poszła aktywacja aktywatorem.

Share this post


Link to post
Share on other sites

A jest taka możliwość że ktoś jeszcze użył twojego klucza? Może bez twojej wiedzy?

Nie ma takiej opcji. Też myślałem o jakichś problemach z licencjami, bo do konta Microsoft mam przypięty jeszcze telefon i laptopa, którego wcześniej żona używała (OEM). Licencję Office'a z laptopa przeniosłem na stacjonarkę, laptop przywrócony do ustawień fabrycznych i jedno konto. Wedle umowy licencyjnej raczej wszystko zrobione legalnie. Poza tym trochę tygodni minęło od tego czasu do momentu ukazania się komunikatu.

No to czekam na poniedziałek i naparzam do supportu.

 

PS. Jako ciekawostkę Wam powiem, że na tym laptopie z Win 10 HOME jest i działa BitLocker. Nie pytajcie, sam nie rozumiem :)

Edited by Fattel

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

Aktualności

Artykuły



×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.