DesoloAnimus Opublikowano 6 Lipca 2015 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2015 (edytowane) Witam. Planuję zakup i7-4970K wraz z GTX 980Ti. Dotenczas zawsze używałem tradycyjnych, aktywnych coolerów. Zastanawiałęm się nad Noctua NH D14 lub Phanteks PH TC14PE. To świetne coolery jednak zagranicze portale bardzo często w prównanaich stawiają je obok gotowców LC NZXT Kraken (x31 i/lub x61) lub Corsair H100 GT i/lub GTX.Sęk w tym iż nie chcę już 2 kilowych koców aluminium na płycie. Wolałbym coś bardziej ze smakiem, co nie zajmnie całej przetrzeni w obudowie. Zdaję sobie sprawę iż to proste chłodzenia, nie mające nic wspólnego z zestawami za 2000, 3000 i więcej zł ale czy jako pierwsze LC dla kogoś kto temat zna jedynie pobierznie się nada? Edytowane 6 Lipca 2015 przez DesoloAnimus Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 6 Lipca 2015 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2015 Gotowy zestaw LC będzie głośniejszy niż dobre AC, a wydajność podoba. Taptaptap Mlais M52 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DesoloAnimus Opublikowano 6 Lipca 2015 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2015 Co do wydajności to się mylisz. Sprawdziłem juz parę portali (m.in. Annadtech, Tom's Hardware) i taki Kraken wydajnościowo wypada zazwyczao ok 10*C mniej podczas obciążenia. Zestaw od Corsaira 1-2*C gorzej. O głośności słuszałem... myśliż że wmymiana wentyli na coś od Noctua rozwiąząło by sprawę? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 6 Lipca 2015 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2015 Wentylatory możesz wymieniać co jeszcze bardziej podniesie koszty, a pompki i tak nie wyciszysz. Całkiem świeże porównanie AC: Top Tier CPU Air Coolers Q3 2015: 9-Way Roundup Review Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DesoloAnimus Opublikowano 6 Lipca 2015 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2015 Noctua NH-D150 Noctua NH-D14 lub Raijintek Nemesis były moimi głównymi strzałami jeśli chodzi o AC. Nowy zestaw będzie jednak zamknięty w 900D lub Enthoo Primo z oknem.Wydajność i cisza są dla mnie cholernie ważne, ale mam już dość wielkich srebrnych kloców za szybą, a Noctua jak wspaniałą firmą by nie była - ni jak nie chce przyjać uwag odnoście "Poop Brown" wentylatorów (PPI są za głośne) dlatego jeśli chodzi o chłodzenie wybór (choć wydajość trochę mniejsza) padnie zapewne na be quiet! Dark Rock 3 Od prawie miesiąca zamęczam temat i porównanie cooleów kojarzę aż za dobrze (po nocach mi się śni) ale za ten link wielkie dzięki :) Jak to w ogóle jest z AIO LC? Jest to polularne i zbiera zwolenników? Ma to sens czy po prostu producenci znaleźli dziurę w rynku i próują to sprzedać a tak naprawdę ma to nic lub niewiele wspólengo z LC? Temat LC bardzo mnie wkręcił, na pewno będę chciął w przyszłości coś stworzyć o podzespoły EKWB. Teraz trochę mi jednak za wcześnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_KaszpiR_ Opublikowano 19 Lipca 2015 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2015 (edytowane) radiergummi ma racje, chlodzenie powietrzem jest równie wydajne (szczególnie największe klocki), cichsze i przede wszystkim tańsze i o niebo prostsze w urzymaniu. AIO jest prostsze w montażu i nie trzeba myśleć. Wymiana wentylatorów na zestawie AIO dużej różnicy nie zrobi, a tylko podniesie znacząco koszt - dlatego lepiej juz robić custom. Jak chcesz mieć kontrolę nad głośnością to tylko custom, jednakże próg wejścia i ogarnięcia nowych rzeczy jest wysoki - nie będziesz się nudził. Jedna rada, nie oszczedzaj na czesciach, bo sie nie oplaca, a szczegolnie nie oszczedzaj na pompce i kup dobra D5 - sam to przerabiałem, troche kosztuje ale cisza i wydajnosc są w cenie. Nie śpiesz sie z wyborem częsci, bo wiedzy jest bardzo dużo, a do tego troche to kosztuje. Edytowane 19 Lipca 2015 przez _KaszpiR_ 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...