Skocz do zawartości
Nechoya

Phenom 955, Scytche Grand Kama Cross 2, 60'C Prime95

Rekomendowane odpowiedzi

Mam problem z moim phenomem. Planowałem go podkręcić, a okazuje się, że on i na stockowych zegarach dobija do granicy temperatury. Na początek mój setup:
Bitfenix Shinobi-2 went, bok i tył po 120mm, leci do mnie 140mm na górę), phenom II 955 BE z coolerem Scytche Grand Kama Cross 2 z oryginalnym wentylem, pasta Arctic Silver 5(pasta 3-letnia, czy pasta może się przeterminować?), zasilacz Coolermaster 750w, karta geforce gts 450-leci do mnie Radeon 7970, który jeszcze podbije temperatury w budzie...
No i tak: temp. idle(parę kart w operze) 37-38 stopni, mogłoby być lepiej, ale nie ma tragedii.
Natomiast po 15min katowania blendem Prime95 temp. osiągnęła max 61 stopni, z reguły utrzymywała się na 58-59... 
Sprawdzane CoreTempem.
Temperatura w pokoju: 27 stopni. 
Pytanie do was: czego winą jest tak wysoka temperatura? Moje typy:
1. Temp. otoczenia-nie wiem, jakie były temperatury w mniej upalne dni, może to normalne?
2. Stara pasta-czy 3-letnia pasta nadaje się do użycia? Parę dni temu czyściłem znajomemu laptopa przy okazji zmieniając pastę na tą właśnie, i temperatury spadły-ale laptop od 5 lat nie otwierany...
3. Źle nałożona pasta lub chłodzenie-pastę rozsmarowałem kartą, ale nie wiem, może za mało dałem? A chłodzenie jest masywne, strasznie się męczyłem, żeby je założyć, może źle dociśnięte jest? Jak będzie dużo opinii, że temperatury jednak wysokie jak na warunki, to spróbuję jeszcze raz zmienić pastę i lepiej docisnąć cooler.

Wstałem specjalnie wcześniej, żeby sprawdzić zanim będzie 35stopni na dworze. Idle 34-35, stress-55, max 57. Chyba mam winnego.

Edytowane przez Nechoya

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi