Ralf Opublikowano 7 Lipca 2015 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2015 Witam,Szwagier ma laptopa jak w tytule - sprzęt archaiczny, ale dla jego potrzeb ogólnie wystarcza. Chciałby go tylko trochę unowocześnić.RAMu jest 2 GB więc tu nic się nie zmieni już. Jedyne co mi pozostaje to wymiana dysku. Obecnie jest jakiś 2,5" z obrotami 4200 na ATA.Chciałem wrzucić jakiegoś prostego SSD. Ze względu na to, że dysków SSD na ATA jest baaaardzo mało pomyślałem o konstrukcji: dysk mSATA w adapterze: http://www.delock.com/produkte/G_62495/merkmale.html?setLanguage=pl Sprawdzi się coś takiego? Będzie to działać? Wiem, że ATA ten dysk spowolni ale i tak będzie 3 razy szybciej niż obecnie + niski czas dostępu. Nowszy laptop odpada (choć wiem, że sens inwestycji 300 pln w sprzęt warty max 200 jest średni). Dysk na mSATA w przyszłości będzie można wykorzystać i to jest plus całej konstrukcji. Jedyne co mnie zastanawia to czy jest jakieś ryzyko, że laptop tego nie uruchomi? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maker3 Opublikowano 7 Lipca 2015 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2015 (edytowane) Skoro nowszy laptop odpada, to nic lepszego nie wykombinujesz. Jeszcze patrzałem czy można wymienić procesor, ale dwurdzeniowe Turiony były już na innej podstawce.Teoretycznie mógłbyś zmienić 1,8 na 2,2Ghz (Turion ML-40), ale nie ma takich na allegro. 2GB RAMu to obecne jednak trochę mało. Przeglądarka bierze lekko ten 1GB, reszta system i inne aplikacje i się dławi, szczególnie na tym dysku, ale po zmianie na SSD to się poprawi. I tak teraz na szybko nie widzę, aby istaniały kości ddr1 2gb.Wysłano z Nokia Lumia 920 Edytowane 7 Lipca 2015 przez maker3 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ralf Opublikowano 8 Lipca 2015 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2015 Gdzieś wyczytałem, że laptop ten max będzie widział 2GB RAMu. Co do dysku - to może nie miejsce ale istnieje sposób, żeby przeglądarka korzystała nie z RAMu ale właśnie SSD? Szwagrowi głównie na necie zależy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maker3 Opublikowano 8 Lipca 2015 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2015 Cache Firefoxa jest właśnie na dysku. Żeby przenieść RAM na dysk, to raczej niemożliwe. Zresztą nawet SSD nie jest tak wydajne, jak te stare pamięci. Dopiero jak kończy się RAM, to system wykorzystuje plik wymiany na dysku. Zrób tak jak napisałeś, jak wydajność będzie zbyt niska, to pozostaje tylko jakiś używany laptop z Core Duo. Straci się tylko te kilka złotych na adapter. Wysłano z Nokia Lumia 920 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...