Skocz do zawartości
Grzegorz1993

Problem z chłodzeniem

Rekomendowane odpowiedzi

https://www.morele.net/order_info/1950609/

Poprawiony link http://www.morele.net/inventory/info/myHm1R/ Witam o to mój zestaw dziś dostałem. Problem jest taki ze nie wpieli wiatraków. Wiec podpialem na gorze jeden i na dole. Tutaj jest pproblem. Wiatrak na dole nie kręci się ale świeci. Co jest nie tak.? Dodam że kupowałem na morele i nie dostałem ani przejściówki do karty graficznej ani nawet faktury... Czy to zepsuta płyta główna? Dodam że podpialem pod górny 3 pin i Wiatrak kręcił tylko na dolny 3 pin nie działa a świeci. Teraz nic z nim nie zrobię bo jutro kupie dopiero przejściówkę d sub na DVI bo taka ma być? Więc zainstaluje sterowniki i system

Edytowane przez Grzegorz1993

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam mam też drugo problem może ktoś pomoże dokupiłem dysk HDD do tego zestawu. Jak teraz zrobić aby działał ssd i hdd ? Kable sata są 2 jedn do cd-rom a drugi pod dysk ssd podlaczyłem tylko ten kabel z szerokim wejsciem do dysku HDD ten sam kabel jest podpięty pod SSD ale nie lapie go. ?? Pomoże ktoś ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

szerokie wejście - czasem to nie kabel od zasilania [bo sata ma wąskie wejścia]

kabel sata musi iść od ssdeka do płyty głównej

[i hdd do płyty głównej]

jak nie masz wiecej kabli to odłacz narazie cdrom

jak podłączasz pod płytę główną to w kolejne wolne złacze sata [bo nie wiem co tam w biosie masz poustawiane i jaka kolejność startowania]

Edytowane przez Gość

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

właśnie przed chwilą wyciągnąłem kabel sata i wpiołem pod dysk HDD odpaliłem z kablem tym ATA chyba tak się zwię który jest podłączny też pod SSD i włączyłem komputer i nie było dysku HDD potem wyciągnąłem  też ten szeroki ATA od cd roma i podpiąłem pod HDD wraz z jego SATA i też nic nie pokazywał. W biiose jak zoabczyć co i jak albo jak ma byc :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

https://pl.wikipedia.org/wiki/Serial_ATA#/media/File:2015_Z%C5%82%C4%85cza_SATA_w_dysku_SSD.jpg

wąskie idzie do płyty głównej szerokie to zasilanie [idzie do zasilacza]

zobacz co kolejność bootowania w biosie [ i może być ustawiony tryb AHCI]

Edytowane przez Gość

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teraz zostawiłem tak że kabel ATA podłączony jest pod DYSK HDD i ten sam kabel pod SSD i tylko pod SSD jest SATA podpięty pod płyte głowną. Czy tamta opcja z odczepieniem od cd roma all i wpiecie all do dysku HDD działa ? czy może wtedy trzeba dodać partycje albo systemie coś zrobić?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wentyl do reklamacji - skoro świeci to dostaje prąd, a że nie kręci to znaczy, że zepsuty. Możesz jeszcze pozamieniać wtyczki wentyli miejscami i zobaczyć czy się coś zmieni.

A o co chodzi z tą przejściówką dvi - d-sub? Masz monitor bez DVI?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wysyłam Ci zdjęcie płyty głownej z google.pl na tej płycie nie mogę dopatrzeć się tego wejscia na mojej płycie o dziwo się zdziwisz ale tylko na tym wejsciu nie ma oznaczenia... :( Na tym zdjeciu dałem Ci 1 tam gdzie nic nie mam podpiętego oraz 2 gdzie mam gorny wentylator na "?" miałem mieć ten dolny. Podpinam tam wentyl i świeci się ale nie chodzi.

Kabel od wentyla nie dostanie do tego z nr 1.. dlatego jest problem :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pod "?" masz na myśli wejście między portami sata (cha_fan1 / 4pin)? To wejście pod wentylator pwm (sterowany "temperaturą", może np. nie włączać wentylatora, jeśli nie ma takiej potrzeby).

Masz jeszcze wejście (pwr_fan1) między gniazdem zasilania płyty 24pin i front USB 3.0.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tam na dole na mojej płycie jest 3 pin czyli mówisz że ten wentylator może nie chodzić po prostu a odpali się sam jak będzie taka potrzeba ?? Ten obok us 3.0 czyli ten co ja zaznaczyłem nr 1 na zdjeciu nie dostaje mi kabel innego na płycie głownej nie widze

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To tylko teoria, ale jak masz 3pin to nie istotne.

Wygląda, że masz jakąś inną wersję płyty.

Na zdjęciu masz zaznaczone wszystkie wejścia pod wentylatory obudowy

pwr_fan1 jest pod zasilaniem płyty, przy slotach na ram

Edytowane przez Leon166

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na pewno mam jakaś inną wersje dlatego że zaznacze Ci gdzie ja mam 3 pin.

Obrazek dałem.

I teraz wszedłem na bios i pisze takie coś

CPU fan 1%2 setting standard mode i tam działaja wentylki

Chassis Fan 1 setting Standard MODE i działa wentylki

Chasis Fan 2 Setting i tutaj mam "Level 4" A moge zmienic na 1/2/3/4 I tutaj jesrt N/A

Chasis Fan 3 settingh i tutaj standard mode i działa wentyl

Może coś w biose co to znaczy ??.

Edytowane przez Grzegorz1993

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi