ToXaRz Opublikowano 8 Lipca 2015 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2015 (edytowane) Witam wszystkich :DSłuchajcie mam problem z zainstalowaniem systemu w laptopie kumpla Asus K50I z płytą główną K50IE. Otóż kupił on SSDka Bx100 (wersja 256Gb) wersja firmware MU02. Wyjąłem klapkę w miejsce starego twardziela włożyłem SSDka w koszyczek ze starego dysku i dokręciłem by luzów nie było. Podłączyłem napęd USB bo standardowy dvd nie działa następnie spróbowałem zainstalować Windowsa 7 zarówno w trybie AHCI (enchanced) jak i Compatible (IDE) - nie wykrywał czasem dysku - zawieszał się na kopiowaniu( sprawdziłem nośnik jest ok) - kończył instalacje jednak po ponownym uruchomieniu komputera stwierdzał że instalacja źle poszła i trzeba zainstalować jeszcze raz W przypadku Windows 10 była podobna historia, gdy się raz zainstalował to takim komunikatem mnie przywitał: "Komputer został nieoczekiwanie uruchomiony ponownie lub napotkał nieoczekiwany błąd. Nie można kontynuować instalacji systemu Windows. Aby zainstalować system Windows kliknij przycisk OK w celu ponownego uruchomienia komputera, a następnie ponownie uruchom instalator" Próbowałem też zainstalować Linuxa (ubuntu) jednak nie może on sformatować partycji podczas instalacji - gparted też nie daje rady - co ciekawe DISKPART daje radę. Inne rzeczy które robiłem System zainstalował się na komputrze stacjonarnym (p5k pro + q6600) i śmiga bez problemu update biosu z 211 na 218 (swoją drogą powie mi ktoś czemu asus usunął stronę z tym laptopem i pobieralnią pod niego? ) Diskpart i opcja clean podczas instalacji a później stworzenie zwykłej podstawowej partycji Instalacja z plików instalacyjnych wgranych na ssd Jakieś pomysły :D? Mógłbym spróbować wymienić ten dysk na jakiś inny który by nie sprawiał problemów z tą płytą (bo jak mniemam to jest powodem wszystkiego) tylko jaki ? Edytowane 8 Lipca 2015 przez ToXaRz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TSRules Opublikowano 8 Lipca 2015 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2015 po poprawnym sformatowaniu i utworzeniu partycji powinno bez problemu sie zainstalować pamiętam że faktycznie czasami instalator windows grymasi, ale gparted idzie z płyty livecd i bez problemu formatowałem i instalowałem na zabytkach z SATA1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzechotnik Opublikowano 8 Lipca 2015 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2015 (swoją drogą powie mi ktoś czemu asus usunął stronę z tym laptopem i pobieralnią pod niego? ) Zapewne Asus skończył wydawać biosy i sterowniki dla tego produktu, czytaj: chcą, żeby kupować nowsze modele. Mógłbym spróbować wymienić ten dysk na jakiś inny który by nie sprawiał problemów z tą płytą (bo jak mniemam to jest powodem wszystkiego) tylko jaki ? Jakikolwiek byle nie cruciala - względnie często trafiają się padaki, powodów niekompatybilności może być pierdylion, od firmware po bios, wystarczy poczytać ich forum. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ToXaRz Opublikowano 13 Lipca 2015 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2015 W ramach eksperymentu postawiłem system na dysku z poziomu drugiego komputera, odpala się ale wywala bsody, lub domaga się chkdsa. W hdtune wywala błąd komunikacji crc oraz błędy odczytu podczas skanowania (co 5 czerwony kwadracik) - na głównym komputerze same zielone. Instalacja najnowszych sterowników nie pomaga, zmiana trybów ahci/ide też nie. Zatem jaki jest najbardziej bezproblemowy dysk ssd w kwocie około bx100 do chipsetu NVIDIA MCP79D lub płyty glównej asus k50ie :>? @grzechotnik co ciekawe dokopałem się do najnowszych sterowników na nowo zelandzkiej stronie ah ten Asus i jego userfriendlność :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 13 Lipca 2015 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2015 Osobiście nic do Cruciala nie mam, wszystkim producentom coś sie zdarza. Do każdej marki znajdą sie przeciwnicy... Może znajdziesz tanio Crucial M550, Plextor M6S, Samsung 850 EVO lub budżetowo Transcend 370 albo "polskiej" produkcji GoodRam C50/C100 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...