dev64 Opublikowano 9 Lipca 2015 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2015 Witam serdecznie, Chciałbym złożyć komputer, który używałbym głównie do trzech rzeczy: granie w gry, które wyszły do dzisiaj i wyjdą do końca tego roku na najwyższych ustawieniach, bez żadnego problemu, programowanie (Android Studio) oraz tworzenie grafiki (Photoshop), tworzenie muzyki (FL Studio). Jestem w stanie przeznaczyć maksymalnie 10 tysięcy złotych, jednak chciałbym mieć zupełną pewność, że podzespoły na stronie z linku poniżej nie mają lepszych odpowiedników w nieco niższej lub wyższej cenie. W przyszłości zamierzam oczywiście wymieniać części na lepsze, nigdy nie interesowałem się OC, ale fajnie byłoby posiadać taką opcję, żeby w przyszłości nie mieć dużych problemów w zagłębieniem się w temat. Aktualnie posiadam monitor, myszkę i klawiaturę oraz dwa dyski SSD, wszystko co znajduje się poniżej jest wymagane, jednak moje pytanie brzmi: czy da się lepiej, bez wykorzystywania 10 tysięcy na siłe do końca? http://www.morele.net/inventory/info/qnEK7/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 9 Lipca 2015 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2015 (edytowane) W zasadzie nie mam zastrzeżeń po za dyskiem. Daruj sobie Seagate jak myślisz o pracy. Kup WD RED 2TB. Imo pewniejszy i mniej awaryjny niż dyski od Seagate'a. Nie brałbym też płyty od MSI. Obecnie trafiaja się problemy z ich płytami. Brałbym coś od ASUSA. IMO najtańszą jaka jest, ale widze że wszystkie są drogie. Do tych zastosowań nie jestem pewien czy nawet by nie wystarczył i7 4790K. Co do grafiki to sam taką posiadam i polecam. Edytowane 9 Lipca 2015 przez Devil Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dev64 Opublikowano 9 Lipca 2015 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2015 W zasadzie nie mam zastrzeżeń po za dyskiem. Daruj sobie Seagate jak myślisz o pracy. Kup WD RED 2TB. Imo pewniejszy i mniej awaryjny niż dyski od Seagate'a. Czy to nie jest tak, że WD jest strasznie awaryjny? (w sumie czytałem, że Seagate niektórym osobą padały po roku) Nie brałbym też płyty od MSI. Obecnie trafiaja się problemy z ich płytami. Brałbym coś od ASUSA. IMO najtańszą jaka jest, ale widze że wszystkie są drogie. Do tych zastosowań nie jestem pewien czy nawet by nie wystarczył i7 4790K. Co do grafiki to sam taką posiadam i polecam. Jakie to przykładowo problemy? 4790K jest o 200zł tańszy, ale czy te 4 GHz sprawiają, że jest lepszy od 5820k, który ma o 2 rdzenie więcej? Przepraszam, nie znam się kompletnie, stąd to pytanie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
markof Opublikowano 9 Lipca 2015 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2015 W samym photoshopie zyskasz jakieś 1/10 wydajności, rzędu z 10, do 9 sekund na operacji. Nie wiem czy jest sens dopłacać. Kolejne rdzenie są przydatne przy renderowaniu, a przy grafice 2D tego nie odczujesz. Lepiej dorzucić do monitora, SSD na tempy, czy na pantoniarke ;-) Seagate jest dużo bardziej awaryjny od WD. WD RED to dyski projektowane pod NAS, na archiwum danych będą idealne (ja posiadam dwie sztuki w RAID1 na wypadek awarii, przechowuję tam pliki źródłowe). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 9 Lipca 2015 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2015 (edytowane) Czy to nie jest tak, że WD jest strasznie awaryjny? (w sumie czytałem, że Seagate niektórym osobą padały po roku) Jakie to przykładowo problemy? 4790K jest o 200zł tańszy, ale czy te 4 GHz sprawiają, że jest lepszy od 5820k, który ma o 2 rdzenie więcej? Przepraszam, nie znam się kompletnie, stąd to pytanie. WD Blue często padaja. W RED już ma się z tym z lepiej. Co do płyt MSI to było pare przypadków zgłoszonych m.in na tym forum. Problemy ze stabilnością. Co prawda tyczyło sie to serii Z97, ale ja bym był ostrożny. Zresztą masz gwarancję w razie czego. Ogólnie MSI to dobra firma, ale jak każdej zdarzają sie wpadki. i7 4790K pracuje na 4.4 ghz w trybie turbo. IMO do PS starczą 4 rdzenie + HT. Ale rób jak uważasz. Sam procek nie jest specjalnie drogi, ale cena płyt na X99 to jakieś chory żart. Edytowane 9 Lipca 2015 przez Devil Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
markof Opublikowano 9 Lipca 2015 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2015 Co do płyt MSI, to racja. W poniedziałek dostałem nową Gaming 5 na Z97, niestety już wróciła na gwarancję, bo sypała błędami na lewo i prawo uwalając RAM (tridentx 2400/10). Konstrukcja i sama płyta jest fajna, ale coś słaba seria chyba z fabryki im wyszła. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 9 Lipca 2015 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2015 (edytowane) jak juz chcesz tyle kasy wydać to poczekałbym do sierpnia na skajlaki [przynajmniej bedziesz wiedział czy warto] no i do tej muzyki to chyba jakaś karta dźwiękowa by się przydała ram ciekawszy http://www.morele.net/pamiec-g-skill-ripjaws4-4x4gb-3000mhz-ddr4-cl15-f4-3000c15q-16grbb-697458/ ta noctua to chyba przesada Edytowane 9 Lipca 2015 przez Gość Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...