kosa351 Opublikowano 12 Lipca 2015 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2015 Cześć, nabyłem budżetowego Dell Inspiron 3451 z Win 8.1 32bit. Dokupiłem teź SSD Crucial BX100 256GB. Podmieniłem dyski, startuje z instalką i koniec instalator nie widzi dysku. Prosi o ręczne załadowanie sterownika. W BIOSIe jest wdioczny i co najgorsze nie można zmienić trybu AHCI na IDE. Walcze z tym kilka dni i powoli tracę nadzieję, że się uda. Próbowałem skolonować dyski, ale to nic nie dało. System wysypuje BSODem. Problem jest chyba w kontrolerzre dysku. Macie jakiś pomysł jak to ogarnąć? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabbar Opublikowano 6 Sierpnia 2015 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2015 (edytowane) Czołem,niestety nie przeczytałem wcześniej o twoim problemie i zrobiłem ten sam błąd, tzn. też kupiłem BX100 do tego lapka :DZadowoliłem się stroną www Cruciala, która twardo twierdziła, że BX100 jest "compatible" z Dell 3451. Tak więc może ci się zrobiło raźniej, nie jesteś sam :)Póki co nie da się na tym modelu lapka zainstalować W8.1 na BX100. Crucial w BX100 zastosował inny kontroler, Silicon Motion SM2246EN (wczesniej były chyba kontrolery Marvella) a ten najwyraźniej nie ma wsparcia ze strony Della. Właśnie, problemem chyba nie jest sam Windows, tylko brak wsparcia przez UEFI w lapku dla kontrolera w BX100. Niby wchodząc do biosu BX100 jest widziany i rozpoznany, ale to niczego nie zmienia, podczas instalacji W8.1 nie widzi dysku, pyta o sterowniki i na tym kończy się zabawa. Dysk oczywiście zainicjowany, z partycją, sformatowaną i nie, bez partycji, z MBR, z GPT czyli wszystkie możliwości - nie widzi go i tyle. Gdzieś w anglojęzycznym necie znalazłem, że ktoś miał identyczny problem z jakimś tanim lapkiem Acera- tamtemu pomogło: upgrade biosu do najnowszego i wgranie jakiegoś patcha na UEFI, utworzonego przez Acera dla tego lapka. To by potwierdzało, że problem bezpośrednio tkwi w UEFI (a przez to pośrednio w BX100) a nie w samej instalce W8.1.Możesz tego BX100 użyć do instalacji W7 (trzeba tylko w biosie zmienić tryb z UEFI na Legacy- instalacja w trybie UEFI szybko zakończy się BSOD-em z tekstem "The BIOS in this system is not fully ACPI compliant") i W7 się zainstaluje bez problemu. Albo odłożyć go na półkę i czekać az Dell zaktualizuje bios/UEFI pod ten model dysku (a raczej pod kontroler). Najnowsza wersia biosu A04 z lipca br. nie rozwiązuje problemu- sprawdzone :)Ja się nie poddaję, zamówiłem Kingstona V300 (liczę, że nie trafi mi się egzemplarz z felernej serii, nowe serie V300 mają już normalne parametry) i wtedy zobaczymy: albo problem zniknie- albo będę miał 2 dyski SSD których nie da się użyć na lapku :) Edytowane 6 Sierpnia 2015 przez jabbar Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabbar Opublikowano 8 Sierpnia 2015 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2015 UPDATE: Gdyby to kogoś interesowało, Kingston V300 240GB działa bez najmniejszego problemu na Dellu 3451. Świeżo wyjęty z opakowania, beż żadnych aktywacji dysku, zakładania partycji itp. Klonowanie fabrycznego dysku laptopa (Seagate 500GB) zrobiłem przy pomocy EaseUS Todo Backup Free 8.5, ze zmianą wielkości partycji Recovery z 15GB (na której wolne było ponad 10GB) do 7GB i partycji systemowej z ~450GB do 110GB. Proces trwał ok. 20 minut, po jego zakończeniu i podmianie dysku w laptopie na Kingstona - wszystko działa jak należy. Na koniec założyłem partycję na niewykorzystanej części dysku SSD na pliki/dane itp. Podczas klonowania Kingston był podpięty do lapa przez kieszeń USB 2.0. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 9 Sierpnia 2015 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2015 Gorzej z kupnem SSD chyba trafić nie mogłeś . V300 nie dość że ma tragiczny kontroler Sandforce to jeszcze jest szansa że ma asynchroniczne pamięci o znacznie gorszych parametrach . Sprawdź rewizję dysku - jak masz 506A / 521A to masz padakę na asynchronocznych pamięciach Microna . Strasza rewizja 505A ma pamięci od Toshiby o znancznie lepszych parametrach ( m.in. szybkość samych kości NAND jest 4x większa ) . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adashi Opublikowano 9 Sierpnia 2015 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2015 Nie ma co tragizować, nawet jak trafił wersję na asynchronach, nie będzie widać różnicy wobec nawet najszybszego SSD w praktyce. To jest włożone do Della opartego na Celeronie + 2GB RAM. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...