Pio_tr Opublikowano 14 Lipca 2015 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2015 Procek jak to procek, mnożnikiem można się bawić więc zmieniłem w biosie na jakikolwiek wyższy od standardowego. I nic. Bios najnowszy. CPU-Z pokazuje że możliwy jest większy zakres, ale obciążenie rdzeni (Prime, OCCT) ustawia go na max domyślny czyli 35x. Czegoś w biosie nie włączyłem? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaodrze244 Opublikowano 14 Lipca 2015 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2015 (edytowane) moje ustawienia: poradnik: http://www.purepc.pl/poradniki/jak_podkrecic_procesor_core_i54690k_poradnik_dla_poczatkujacych Edytowane 14 Lipca 2015 przez zaodrze244 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pio_tr Opublikowano 15 Lipca 2015 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2015 Czyli mam wszystko ustawione prawidłowo, ale mnożnik nie ma zamiaru wskoczyć wyżej. Sprawdzę jeszcze na jakimś innym systemie op, live cd ect. Jak nie to Asus coś skopał. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaodrze244 Opublikowano 15 Lipca 2015 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2015 wyjmowałeś baterię po aktualizacji biosa? może to pomoże. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pio_tr Opublikowano 21 Lipca 2015 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2015 Ok, znalazłem błąd. Przypadkowo zaktualizowałem biosa wersją nie do tej płyty głównej. Mam wersje płyty z USB3.1, a zaktualizowałem do zwykłej wersji. Jakim cudem nie zadziałały mechanizmy zabezpieczenia przed czymś takim to nie wiem. Płyta ogólnie rzecz biorąc działała :) Dopiero jak wyjąłem kartę grafiki i spróbowałem odpalić zintegrowaną w CPU to się okazało ze integra nie działa. Ok, wgrałem poprawny bios, mnożniki działają. Na razie poszedł na 3.9GHz na boxowym chłodzeniu i bez podnoszenia napięć. 4.1 GHz przy podniesionym napięciu, ale temp idą w górę i przy tym chłodzeni dalej nie ma sensu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojtach100 Opublikowano 21 Lipca 2015 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2015 Na razie poszedł na 3.9GHz na boxowym chłodzeniu i bez podnoszenia napięć. 4.1 GHz przy podniesionym napięciu, ale temp idą w górę i przy tym chłodzeni dalej nie ma sensu. Jakie masz temperatury na 3,9 ghz? i jakie napięcie trzyma podczas obciążenia? Ja mam płytę GA-Z97-HD3 i trochę dziwnie się zachowuje temperatury bez OC dochodziły do 71 stopni dla najgorętszego rdzenia w GTA 5, max napięcie 1,160. Ustawiłem ręcznie napięcie 1,080 i jest chłodniej....Chłodzenie mam Spartana Pro. Coś za gorąco ogólnie.... O podkręcaniu nie mowy, wystarczy, że dam CPU Ratio +1 czyli x32 to bios po restarcie daje komunikat: "The system Has experienced a BOOT failure..." Na poszczególnych rdzeniach turbo mogę niby kręcić ale jak ustawie, że dla aktywny 4 rdzeni mnożnik więcej niż x36 to znowu klapa... Napisałem do Supportu gigabyta bo to jakiś dramat jest mhm... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pio_tr Opublikowano 21 Lipca 2015 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2015 (edytowane) W tej chwili mam 3.8GHz. Na obciążeniu podawane jest napięcie 1.1890v, temperatura CPU między 65-70st więc jak na boxowy wiatraczek do wytrzymania. Zaraz spojrzę jak zachowuje się na GTA Edytowane 21 Lipca 2015 przez Pio_tr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojtach100 Opublikowano 21 Lipca 2015 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2015 tylko to temperatura CPU, a nie poszczególnych rdzeni chyba? Zobacz HWmonitor albo OCTT jakie temperatury łapią rdzenie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pio_tr Opublikowano 21 Lipca 2015 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2015 tylko to temperatura CPU, a nie poszczególnych rdzeni chyba? Zobacz HWmonitor albo OCTT jakie temperatury łapią rdzenie. Sprawdzałem na OCTT. To samo. Średnia z 4 rdzeni wystarczy, czyli temp. CPU. GTA V podczas gry 3.8GHz - średnio 60st. Może masz radiator który dobrze nie przylega do CPU? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojtach100 Opublikowano 21 Lipca 2015 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2015 raczej dobrze, założę go jeszcze raz mhm Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pio_tr Opublikowano 21 Lipca 2015 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2015 (edytowane) Pognębiłem procek bez ręcznego podnoszenia napięcia. W rezultacie 3.950GHz (39x+BLCK), a napięcie skoczyło do 1.192v. Fajne ten procek robi wyniki w XTU, ale na razie na HWBOT traktowany jako nieznany :) Zresztą nie tylko tam, w paru programach też nie jest rozpoznawalny. Na przykład Nvidia GeForce Experience nie może zoptymalizować gier, bo nie zna procka. A jaką temp masz bez obciążenia? Edytowane 21 Lipca 2015 przez Pio_tr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojtach100 Opublikowano 22 Lipca 2015 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2015 (edytowane) A jaką temp masz bez obciążenia? Zimny start około 32-33 stopni. Ja ustawiłem teraz go na napięcie 1,070V i śmiga stabilnie 3,6 GHZ Zauważyłem, że intel extreme tuning słabo go obciąża przynajmniej pod kontem temperatur, zobacz sobie LinX 0.6.5 W Linx przy 3,6 GHZ 1,070V temperatury: GTA 5 - godzinka grania 65 stopni LinX - 20 minut Real Time Test 68 stopni Edytowane 22 Lipca 2015 przez wojtach100 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pio_tr Opublikowano 22 Lipca 2015 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2015 No to sprawdź najnowszego Prime v.28.5 Odpala nowe rozkazy AVX i procek błyskawicznie zaczyna się gotować. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojtach100 Opublikowano 23 Lipca 2015 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2015 No to sprawdź najnowszego Prime v.28.5 Odpala nowe rozkazy AVX i procek błyskawicznie zaczyna się gotować. Szczerze mówiąc myślałem, ze piąta generacja i5 będzie chłodniejsza Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Suncho Opublikowano 22 Sierpnia 2015 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2015 mam dokladnie identyczny problem Asus Maximus Hero 7 + I7 5775C ...procek pracuje z zegarem 3.6 niezaleznie co mu wstukam w biosie Bios 2702 ze strony Asusa..probowalem tez dwa inne.... hellpp Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...