marcin216 Opublikowano 15 Lipca 2015 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2015 Mircy kolejne pytanie i prośba o pomoc!Mam dwie routery CISCO RV320 (z VPN) - jeden w Katowicach, drugi w Opolu. Oba mają zewnętrzne statyczne IP. Pomiędzy ruterami ustawiony jest tunel typu gateway - gateway. Katowice mają adresację wewnętrzną: 192.168.2.1, Opole ma 192.168.1.2. Tunel działa, mogę pingować komputery z drugiej sieci po lokalnym IP. Dostęp do tunelauma cała sieć.W Katowicach jest serwer z programem typu ERP. Opole ma się do niego łączyć przez właśnie ten tunel. Tunel zestawiony jest cały czas.Teraz pytania:- czy jeżeli wejdę na np onet.pl z Opola to ruch pójdzie przez Katowice? i to samo w drugą stronę.- jak zrobić żeby VPN dział tylko w sytuacji: Ktoś z Opola otwiera program ERP, program łączy się przez tunel z serwerem w Katowicach. Czyli w skrócie, tunel ma być aktywny do wszystkich w Opolu, ale tylko przy łączeniu się programu ERP z serwerem w Katowicach. ( ͡º ͜ʖ͡º) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SmiechuKamil Opublikowano 8 Sierpnia 2015 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2015 (edytowane) czy jeżeli wejdę na np onet.pl z Opola to ruch pójdzie przez Katowice? i to samo w drugą stronę. To zależy oczywiście od tego, jakie trasy są brane jako pierwsze pod uwagę. Skoro jest to VPN typu Site-to-Site, a więc skonfigurowany na routerach, należy przyjrzeć się routingowi właśnie na nich i ustawić tak, by trasa domyślna (a więc wszystko to, co do Internetu) leciało nie przez interfejs VPN, tylko normalnie przez ten do ISP. jak zrobić żeby VPN dział tylko w sytuacji: Ktoś z Opola otwiera program ERP, program łączy się przez tunel z serwerem w Katowicach. Nie jestem do końca pewien, ale wydaje mi się, że na tych routerach nie da się tego zrealizować. Edytowane 8 Sierpnia 2015 przez SmiechuKamil Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...