Skocz do zawartości
tyranxp

GPU GTX 980 Ti czy monitor G-sync-co lepsze?

Rekomendowane odpowiedzi

Jak w temacie. Co byście wybrali i która opcja jest opłacalna?

Posiadam obecnie karte GTX 770 oraz monitor Asus 27 FHD VN279QLB. Denerwują mnie gry strzelaninki (np. Far Cry 4), żeby móc grać plynnie jestem zmuszony wyłączyć V-sync. Ale wszyscy zapewne wiemy jaki to ma wpływ.

No i przyszła pora zdecydować czy wziąć GTX 980 Ti czy jakiś monitor z G-sync. Oczywiście nie stać mnie na oba na raz którego bym chciał i dlatego muszę wybrać z którąś z nich.

Pozdrawiam.

Edytowane przez tyranxp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Imo zainwestować w mocne GPU. Kupno monitora z Gsync to tylko i wyłącznie 27' 1440p i IPS. Cena 3200 za najnowszego Acera. W tym wypadku zalecana jest zmiana karty na mocniejsza czyli najlepiej 980Ti. Tak pograsz na swoim z większą ilością klatek. Spokojnie mozna wlaczyc vsync.

Edytowane przez Devil

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No tak, GTX 980Ti to mocna karta. A mnie interesuje też wyższa rozdziałka niż FHD. Mimo tego Asus-a co mam ma możliwość uruchomienia DSR, jednak nie widzę tu róźnicy w obrazie ale za to w wydajności jak najbradziej.

Martwi mnie też zasilacz SPC Deus M1 550 Watt, nie wiem czy to wystarczy. Nawet przy GTX 770 są problemy i teraz już nie wiem czy to wina karty graficznej czy też zasilacz nie wyrabia się. Nie wiem jak to można sprawdzić.

Pewnie napiszecie że to wystarczy ;)

Obecny konfig:

i5 4670K@4.4 Ghz

MSI Z87 G43

TG 2x4Gb RAM 1866 Mhz

Gigabyte GTX 770 WNF3 @1228/7850 Mhz

WD Blue 1 TB

WD RED 2 TB

SSD Plextor 128 Gb

Zalman Z11 plus

SPC Deus M1 550 Watt

Klawa podświetlana Giagbyte force k7 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zasilacz raczej słaby, ale nie on musi być przyczyną problemów. Napisz co konkretnego się dzieje. Jakieś restarty ? Freezy ? Zaczałbym od spradzenia samej karty graficznej. Odkręcnia wszystkiego do domyślnych ustawień.  Odkręcnie nieco procesora tak do 4.0 ghz i test. Jak problem zniknie to znajdziesz winowajce.  Do FHD wystarczy GTX 970.  Ale jak myślisz o zmianie monitora na 1440p to lepiej najpierw kup 980Ti. Tylko przedtym ogarnij problem z kompem. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Problem zaczął od tego jak bawiłem się w pliku "GamerProfile.xml". Głównie mnie chodzilo o zwiększenie głośności w grze, więc wziąłem MasterVolume="100" i ustawilem na "120". Po kilku minutach gry wyłączył mi się monitor a caly komputer był w ruchu. Jedynie co mogłem zrobić to przycisk RESET. Pomyślałem że to chwilowy problem ale niestety taka czynność powtórzyła się cztery razy pod rząd aż w końcu przywróciłem MasterVolume=na "100". Wtedy było już wszystko OK.

Ale po kolejnych dniach problem nie przestał występować i wystąpiły tylko poradycznie. W innym poście zaodrze244  wspomniał o zbyt mocnym przetaktowaniu GPU. 

No ok, ustawiłem teraz +370 Mhz dla pamięci (wcześniej mialem +380 Mhz). Bo rdzenia nie da się już podkręcić i maksymalnie może chodzić 1228 Mhz. No cóż "sztuka za sztukę". W AC 4 black flag już bylo nieco inaczej, przy taktowaniu +380 Mhz to tylko gra się wyłącza i przywracała fabryczne ustawienia GPU. Tak samo było w innych tytułach jak Far Cry 3, AC 3, AC 2 ale wtedy grałem z V-sync.

Zapomnialem dodać do konfigu jeszcze karte dźwiękową. Posiadam jeszcze używaną Creativa SB X-fi gamer.

post-137783-0-49432300-1437250766_thumb.jpg

Edytowane przez tyranxp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi