Zielony Buszmen Opublikowano 19 Lipca 2015 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2015 (edytowane) Witam!W domu stoi sobie komputerek, typowy do internetu. Celeron G1610 (lga 1155) + 4 GB RAM spokojnie wystarczają do takich zastosowań. zainstalowany jest na nim Win 7 64-bit.Problem jest taki, że system się długo uruchamia. Jest tam włożony stary dysk laptopwy (2,5", 300 GB, WD Black). Jak wiadomo, mieszanka wolnego dysku i Windows 7 nie jest najkorzystniejsza, i zanim sprzęt się uruchomi, mijają długie minuty. Chciałbym coś zrobić, by komputer uruchamiał się szybciej. No i wymyśliłem kilka możliwości. 1. Zmiana systemu - na rynku jest Windows 8.1, ale zaraz premiera Windowsa 10. Dlatego też założyłem ten temat w tym dziale, gdyż chciałem się spytać, czy instalacja innego systemu da cokolwiek. Być może lepszym wyborem byłby jakiś linux? 2. Zmiana dysku - tutaj też jest pytanie. Czy kupić jakiś tani/mały SSD pod system czy może zainwestować w pełnowymiarowe HDD 3,5"? Edytowane 19 Lipca 2015 przez Zielony Buszmen Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AragornPL Opublikowano 19 Lipca 2015 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2015 Zmiana systemu na 8.1/Linuxa może przyspieszyć boot, osobiście jednak wolałbym zakupić coś takiego + przejściówkę sata-msata. Mam sprzęt podobnej klasy (G530 + 4GB) z Win7 64bit i SSD właśnie - mała rakieta :D 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zielony Buszmen Opublikowano 19 Lipca 2015 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2015 (edytowane) Dzięki Aragornie, Dúnadanie i Strażniku Północy. :) Ciekawy SSD i bardzo tani. Ta cena 99 zł to widzę, że jakaś promocyjna. Długo się ona utrzyma? Edytowane 19 Lipca 2015 przez Zielony Buszmen Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 19 Lipca 2015 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2015 Tylko kolega zapomniał dodać, że przejściówki są dość drogie (znalazłem za 69 i w archiwum Allegro za 29). A sam dysk używa starego SandForce. IMHO lepiej takie coś: http://www.morele.net/dysk-ssd-silicon-power-slim-s60-60-gb-2-5-sata-3-550-500-mb-s-7mm-sp060gbss3s60s25-640592/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AragornPL Opublikowano 19 Lipca 2015 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2015 (edytowane) Dzięki Aragornie, Dúnadanie i Strażniku Północy. :) Ciekawy SSD i bardzo tani. Ta cena 99 zł to widzę, że jakaś promocyjna. Długo się ona utrzyma? :D Rok temu przez parę tygodni za tą samą kwotę sprzedawali Intele 320 40GB. Tylko kolega zapomniał dodać, że przejściówki są dość drogie (znalazłem za 69 i w archiwum Allegro za 29). A sam dysk używa starego SandForce. http://allegro.pl/listing/listing.php?order=m&string=msata+sata Te za dwadzieścia kilka złociszy nie dadzą rady? ;) Co do kontrolera - fakt, SF najlepszy nie jest, jednak przy tej cenie + produkcie Intela (sensowny firmware) nie powinien nadmiernie wadzić :) Edytowane 19 Lipca 2015 przez AragornPL Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 19 Lipca 2015 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2015 Pewnie dadzą. Kwestia tego, że to nadal niedaleko od normalnego dysku. 30 zł różnicy lub mniej. I bez wątpliwej jakości przejściówek noname. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 19 Lipca 2015 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2015 Na sam system SandForce zawsze były dobre. Operacje na większych plikach są słabą stroną. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zielony Buszmen Opublikowano 19 Lipca 2015 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2015 Czyli jednak widzę, że kupno gotowego dysku za 160 zł jest opłacalniejsze. Lepszy kontroler i nie trzeba bawić się w przejściówki no-name z allegro. Dzięki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...