brolly666 Opublikowano 19 Lipca 2015 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2015 (edytowane) Witam chciał bym kupić żonie kopa do gier i złożyłem coś takiego. Proszę o pomoc i doradzenie co ewentualnie wymienić i na co. Procesor: I5 4590 3,3 Ghz Płyta główna: Gigabyte GA-Z97X Chłodzenie CPU: SilentiumPC Fortis 2 Ram: Patriot Viper 3 Grafika: Radeon r9 290 TRI-X SSD: Patriot Blaze 120 HDD: Seagate ST1000DM Obudowa: SileniumPC Brutus M25 Zasilacz: Be Quiet 600W Napęd: LiteOn DVDRW Co o tym myślicie? Czy zasilacz podoła grafice? Co ewentualnie zmienić? Edytowane 19 Lipca 2015 przez brolly666 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MiG29 Opublikowano 19 Lipca 2015 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2015 Spokojnie podoła, ale wziąłbym w tej cenie jakiegoś golda, np: http://proline.pl/?p=XFX+P1-550B-BEFX Ram szybszy: http://www.morele.net/pamiec-g-skill-ripjawsx-ddr3-2x4gb-2133mhz-cl9-f3-17000cl9d-8gbxm-478206/ lub http://www.morele.net/pamiec-g-skill-ripjawsx-ddr3-2x4gb-2133mhz-cl9-xmp-rev-2-f3-2133c9d-8gxl-597766/ tylko sprawdź czy się zmieści pod chłodzeniem procka. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brolly666 Opublikowano 19 Lipca 2015 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2015 Ok faktycznie i ram i zasilacz można wziąć lepszy w tej cenie. Ktoś ma jeszcze jakieś sugestie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 19 Lipca 2015 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2015 możnaby pokombinować coś z gtx 970 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brolly666 Opublikowano 19 Lipca 2015 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2015 Też o tym myślałem, ale r 290x jest tańszy przy czym wydajność w praktyce ta sama a wierząc artykułom w necie r 290x przy obsłudze DX 12 dorównuje GTX 280, poza tym żona chce się pobawić w streaming a karty AMD przerzucają część obliczeń na GPU odciążając w ten sposób CPU. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 19 Lipca 2015 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2015 aja słyszałem że to na nvidii lepiej strimować ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brolly666 Opublikowano 19 Lipca 2015 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2015 Tak czy siak to streamowanie to tylko taka jej fanaberia, więc raczej nie będę się głównie tym sugerować bardziej przemawia do mnie cena i wydajność. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 19 Lipca 2015 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2015 (edytowane) szkoda tej płyty do tego procka a ram jest lipny ten lepszy i za 245zł http://www.morele.net/pamiec-g-skill-ddr3-8gb-4gbx2-2133mhz-cl9-ares-lowprofile-dual-f3-2133c9d-8gab-723108/ choc brałbym 1600cl9 i płytę na B85 Edytowane 19 Lipca 2015 przez Gość Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzegorz1993 Opublikowano 19 Lipca 2015 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2015 Po co Ci dodatkowe chłodzenie do tego procesora. Boxowe spokojnie utrzyma bez podkręconego procesora "k". Zaoszczędzisz kasy na gtx 970 lepszą obudowę czy płytę główna + ram Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brolly666 Opublikowano 19 Lipca 2015 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2015 (edytowane) No ram wezmę taki jak pisał kolega Mig29 a płyta główna ma spoko kartę dźwiękową, ale chyba i tak przełożę Xonara dx/xd ze starego kompa i ma fajną sieciówkę dla graczy z kontrola przepustowości sama wykrywa, że się w coś gra i przypisuje tej aplikacji największy priorytet. Grzegorz1993 Spoko zastanowię się nad boxowym chłodzeniem jednak myślę, że lepsze płyta główna czy ram są zbędne. A czy naprawdę warto dopłacać do GTX 970? Edytowane 19 Lipca 2015 przez brolly666 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzegorz1993 Opublikowano 19 Lipca 2015 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2015 Jak dla mnie Nvidia ma o wiele lepsze niż amd a teraz nic lepszego w tych cenach nie ma gtx 970 patrząc że amd grzeje/prądożerne itp[ . W tej cenie gtx 970 to najlepsza jak dla mnie opcja ja kupilem i jestem zadowolony Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brolly666 Opublikowano 19 Lipca 2015 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2015 Teraz tak sobie myślę, że chłodzenie wezmę ze względu na kulturę pracy. Jakiego konkretnie byś polecał tego GTX 970? A co myślisz o tych testach wydajności przy DX 12? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzegorz1993 Opublikowano 20 Lipca 2015 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2015 (edytowane) Wybrałbym między gtx 970 palit a Gtx 970 od MSI. Lepszych jak dla mnie nie ma. Szukałem porównań przez kilka dobrych dni bo sam miałem taki dylemat( Oczywiście ja miałem wybór miedzy palit a reszta świata gtx-ow bo do MSI mi brakowało - potem przeczytałem że MSI ma lekkie problemy z wentylami więc się ciesze na palita ) . Zdecydowałem się na Palita. Teraz jestem zadowolony pomimo małych problemów na początku ;p ( wiadomo nowa zabawka ). Ja bym poczekał do wydania dx12 wraz z windows 10 i dużo więcej testów. Wiesz nawet jakby AMD wyszedł lepiej to na pewno nie o dużo a biorąc jego przegrzewanie i problemy to wole mieć minimalną różnice niż ograniczenie czasowe ze wzgledu na temperaturę. Uwierz ja nie brałem dodatkowego chłodzenia na procek i nie żałuje zawsze to 100 zł 150 do przodu Edytowane 20 Lipca 2015 przez Grzegorz1993 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KrupnikPL Opublikowano 20 Lipca 2015 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2015 Raczej wątpię żeby Radek z chłodzeniem Tri-X mu się przegrzewał, no ale nie da się ukryć że pobór mocy jest większy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzegorz1993 Opublikowano 20 Lipca 2015 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2015 ja miałem 3x i procki od amd i karty graf. Dla mnie ta firma to porażka. Cena + problemy + pobór mocy + przegrzewanie + wsparcie programowe. Teraz może się za to wzięli ale wole już nie ryzykować dlatego polecam NVIDIA Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KrupnikPL Opublikowano 20 Lipca 2015 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2015 Mam Radka z Dual-X i nie mam problemów z przegrzewaniem, a co dopiero przy Tri-X. Cena nie wydaje mi się wygórowana, problemów ze sterownikami czy innymi programami też nie uświadczyłem, jedyny minus który tu widzę to większy pobór mocy. Mam i polecam, ale i tak autor zdecyduje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brolly666 Opublikowano 20 Lipca 2015 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2015 (edytowane) Cały czas się jeszcze zastanawiam, ale chyba zostanę przy radeonie... Podobno w stresie temperatury są około 70 stopni czyli ok a pobór prądu nie jest dla mnie jakimś problemem. Edytowane 2 Sierpnia 2015 przez brolly666 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...