Skocz do zawartości
Wygotowany

Lenovo Y70-70 warto?

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,
Jak w temacie, czyli co sądzicie o Lenovo Y70-70?

Przybliżę sytuację i moje potrzeby:
Jest to laptop, którego będę używał na studiach jako główną stację roboczą w akademiku.
Nie wchodzi więc opcja stacjonarnego PC czy zewnętrznego monitora.
Waga nie jest dla mnie przeszkodą mimo że będę go przenosił codziennie na zajęcia.
Korzystał będę z niego w celach: 
amatorskiej obróbki foto/video/audio

grania w miarę nowe gry

oglądania filmów

I też zastanawiam się czy dopłata z 1 TB HDD+ 8GB SSD do 512 GB SSD jest opłacalna + zewnętrzny dysk

Specyfikacja:
i7 4720hq
gtx 960m
8 GB ram

Edytowane przez Wygotowany

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

4300 bądź mniej (mowa o HDD). Matryca błyszcząca mi nie przeszkadza, będę pracował w pomieszczeniach a w Lenovo jest dość spory plus - ekran dotykowy. Może to kwestia przyzwyczajenia ale wygodniej mi pracować dotykowo w obróbce

Edytowane przez Wygotowany

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli masz go w wersji z SSD 512 GB za 4300 i nie przeszkadza Ci matryca to warto. Alternatywa to podany Acer, który oferuje tą samą wydajnosć. Wybór należy do Ciebie

http://www.notebookcheck.pl/Recenzja-Acer-Aspire-V17-Nitro-VN7-791G.129536.0.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Póki co, po wizycie w Saturnie jestem mocno nakręcony na Lenovo i jego stawiam w pierwszej kolejności. Dlatego też pytam o opinie Y70 w podanej wyżej wersji. Jeżeli mój wybór nie jest wart swojej ceny to jestem otwarty na alternatywy więc z dzięki :)

Ktoś z was jest użytkownikiem tego modelu?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Plusy:

-lenovo ma najlepsze klawiatury wśród laptopów

-orpogramowanie do zarządzania baterią: można np. ustawić ładowanie tylko do 50% - siedzisz cały dzień na zasilaczu i nie martwisz się o starzenie baterii

-mała ilość bloatware (w porównaniu do np. Acera)

-matryca IPS...

Minusy

-... ale z ch**owym pokryciem ok. 60% sRGB

-niska jasność maksymalna matrycy (słabo na słoneczny dzień)

-brak gniazda mSata/M.2 pod SSD (śmieszne, biorąc pod uwagę, że np. y570/580/510 je miały)

Sam się zastanawiałem nad tym laptopem, ale 1 i 3 minus skutecznie mnie odstraszają.

Edytowane przez Dammeron

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chlopie przemysl dokladnie ta matryce. U znajomych widzialem kilkanascie lapkow z blyszczaca matryca i tylko jeden ( nie pamietam juz jakiej firmy i jaki model) umozliwial komfortowe dzialanie w dzien. "Lusterka" sa dobre do przegladania sie, a nie do pracy na nich... Na uczelni nawet zdala od okna lepiej widac swoje odbicie niz to co na ekranie.

• Upvote 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć,

Jak w temacie, czyli co sądzicie o Lenovo Y70-70?

Przybliżę sytuację i moje potrzeby:

Jest to laptop, którego będę używał na studiach jako główną stację roboczą w akademiku.

Nie wchodzi więc opcja stacjonarnego PC czy zewnętrznego monitora.

Waga nie jest dla mnie przeszkodą mimo że będę go przenosił codziennie na zajęcia.

Korzystał będę z niego w celach: 

amatorskiej obróbki foto/video/audio

grania w miarę nowe gry

oglądania filmów

I też zastanawiam się czy dopłata z 1 TB HDD+ 8GB SSD do 512 GB SSD jest opłacalna + zewnętrzny dysk

Specyfikacja:

i7 4720hq

gtx 960m

8 GB ram

Lenovo y70 z i7 + Gtx960 to bardzo dobry sprzęt

to czy warto zalezy tylko od twojej kieszeni

dysk 512 gb ssd to w sumie góra kasy ok 700-800 zł.

jak masz miec zewnętrzny dysk to nie starczy Ci 256 ?

sporo taniej od acera wychodzi MSI ge70 apache pro z i7 + gx860 + dokupic mu dysk SSD msata wg uznania

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi