Skocz do zawartości
Leon166

Tajemnicze restarty komputera.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.
Jak w tytule - od pewnego czasu dręczą mnie restarty komputera (wszystkie bebechy wymienione w sygnaturze, Win7 HP). Miejsca wydają się przypadkowe - w czasie gry (C&C3 Kane's Wrath - czyli mało wymagająca), w czasie włączania filmu, przy wybudzaniu komputera z trybu uśpienia, podczas testu furmarkiem. Po takim restarcie komputer nie może "zaskoczyć" - zasilacz dostarcza prąd (napięcia są wtedy w normie), ale nie świeci się dioda power, brak sygnału na ekran i dziwne odczyty z mojego panelu Zalman ZM-MFC3 - chwilowy pobór prądu przez cały komputer (po około 2-3 sekundy) wykracza poza skalę (ponad 999W). Normalnie pobór przy uruchamianiu nie przekracza 100W.
Komputer można włączyć normalnie dopiero po odczekaniu około 5 minut. Oprócz tego nie ma żadnych bsodów itp.
Co zrobiłem do tej pory: sprawdziłem płytę pod kątem napuchniętych kondensatorów, przepaleń itp., wyciągnąłem grafikę i próbowałem na integrze, testowałem RAM (jest OK, ale i tak próbowałem z każdą kością z osobna), podmieniłem zasilacz na starego chieftec'a GPS 450. Temperatury w normie. Po przywróceniu domyślnych ustawień biosu zauważyłem poprawę, ale przy wybudzaniu z trybu uśpienia co jakiś czas obserwuje dziwne odczyty (chwilowy pobór powyżej 999W), choć komputer wtedy nie resetuje się.
Gdzie może tkwić problemem? Mobo czy proc?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi